Екологічний геноцид: житомиряни борються за право дихати чистим повітрям

Екологічний геноцид: житомиряни борються за право дихати чистим повітрям

До редакції газети «20 хвилин» звернулися жителі мікрорайону Паперова фабрика, а також небайдужі активісти. Люди занепокоєні станом екології у Житомирі, а ще більше – байдужістю з боку влади.

Міжвідомча робоча група міської ради міста Житомира – представники громадського науково-практичного об’єднання «іnterHEALTH», об’єднання соціально активних людей «Спасемо й збережемо Ліс та Екологію», об’єднання соціально активних людей «Мешканці вулиць І. Гонти, Слобідська, майдану Станишівський»,  ГО «Ветерани повітряно-десантних військ, Союз десантників Житомирської області», ГO «Захист та справедливість» – більше 5 місяців борються за право дихати чистим повітрям.

«Ми зіштовхнулися з фактом вирізання лісу в районі картонного комбінату в житловому масиві. Цей ліс належить до санітарної зони С-6 п і С-1. Це маркування за Законом України «Про Генеральну схему планування території України», і ці зони категорично заборонено порушувати: вирізати ліс чи щось будувати. Вони призначені для того, щоб була екологічна зона відновлення атмосфери повітря. Це своєрідна буферна зона між підприємством і районом», – розповів керівник громадського науково-практичного об’єднання «іnterHEALTH» Олексій Васьківський.

Відео дня

У відповідності до Закону України ,,Про екологічну мережу України”, дана категорія земель перебуває під особливою охороною і повинна використовуватися за цільовим призначенням.

Як наголосив Олексій Васьківський, Житомирський картонний комбінат, не питаючи дозволу у жителів району, самовільно збільшив свої потужності. «Ми зіштовхнулися з тим, що картонний комбінат, не враховуючи житловий масив, без дозволу громадськості увів нові потужності, побудував нову котельню, і з двох стволів труб повалив дим у вікна мешканців – угарний газ. Модель Бухенвальду. Люди піднялися з плакатами, з лозунгами прийшли на сесію Житомирської міської ради 9 листопада 2017 року і Сухомлина закликали до відповідальності. Він сказав, що буде створена робоча група», – зауважив Олексій Васьківський.

За словами чоловіка, ця робоча група протягом 5 місяців проваландалася, тому що всі складені ними папери (відгуки, звіти) йдуть у сміттєве відро.

«Сухомлин не відповідає на наші скарги. У процесі роботи робочої групи йдуть порушення норм, які зафіксовані Кабінетом Міністрів стосовно робочих груп», – обурюється Олексій.

Жителі мікрорайону Паперова фабрика, а також активні житомиряни, враховуючи велику кількість невирішених екологічних проблем, неодноразово зверталися до Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Житомирської облдержадміністрації, Житомирської міськради, до представників робочої групи, Генеральної прокуратури, обласної прокуратури, місцевої прокуратури. Проте всі їхні звернення залишаються без відповідей. Хоча згідно зі статтею 18 Закону України «Про звернення громадян», вони мають право на отримання відповіді про результати розгляду скарги.

Саме тому активісти прийшли 12 квітня на сесію Житомирської міської ради.

«12 квітня ми прийшли на сесію міської ради, щоб підняти питання екології, запропонувати створити на базі наших напрацювань постійно діючу міжвідомчу робочу групу. Записалися, щоб взяти слово. Але Сергій Іванович вирішив нас не слухати, а дав можливість висловитись тільки нашому колезі Миколі Івановичу з ГО «Ветерани повітряно-десантних військ, Союз десантників Житомирської області».

Незважаючи на це, ми вирішили дочекатися кінця сесії та все ж взяти слово за діючим регламентом, оскільки питання сьогодні гостро стоїть. У Житомирі катастрофічно не вистачає природоохоронних зон! Про що й говорив Микола Іванович на самому початку. Але нас міський голова не дослухав до кінця, а раптово завершив сесію гімном й швидко пішов до свого кабінету. Незважаючи на те, що після нас повинен був виступити ще один представник громади», – розповів керівник об’єднання соціально активних людей «Спасемо й збережемо Ліс та Екологію» Дмитро Антонець. Як доказ своїх слів він надав аудіозапис.

На думку Олексія Васьківського, цей вчинок – це зрада з боку мера. «Для чого нам потрібен такий мер, якщо він не хоче справлятися зі своїми обов`язками?» - запитує громадський діяч.

Представники міжвідомчої робочої групи міської ради міста Житомира просять скасувати рішення голови райдержадміністрації міста Житомира №324 від 24 березня 2010 року про незаконний продаж у приватну власність 126 ділянок землі санітарної зони, що охороняється Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної документації з маркуваннями С-6 п та С-1», що спровокувало кримінальне знищення лісу. Люди звертаються з вимогою затвердити державний статус міста Житомир на зазначених ділянках санітарної зони.

Чи достукаються житомиряни до влади і чим увінчається боротьба людей за свої права – дізнаємося згодом.

Ольга Сідлецька

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled 11:00 Підвищення пенсій з 1 квітня: кого стосуватиметься
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up