Нові професії та умови роботи: як і чому зміниться ринок праці

Нові професії та умови роботи: як і чому зміниться ринок праці

В Україні вже через десять років може з'явиться ціла низка нових професій. Робочий день зміниться, популярними стануть віддалена робота і вільне робоче місце. Матимуть попит тільки ті співробітники, які зможуть навчитися нових навичок і технологій.

Частина професій зміниться, а більшість зникне

Інформаційні технології проникнуть в усі сфери життя, а нові потрібні навички поєднуватимуть технології та креатив, повідомляє Обозреватель.

Крім того, дедалі більше цінуватимуться ті, хто володіє м'якими навичками (ефективна взаємодія в команді).

Відео дня

Хто може втратити роботу: усі, хто виконує рутинні і монотонні завдання, низькокваліфіковані працівники (вантажники, фасувальники тощо);

На кого буде високий попит: на тих, хто займається креативом, пов'язаний зі спілкуванням з людьми.   Працівники диктуватимуть умови роботодавцю

В Україні через старіння населення та міграцію кваліфікованих працівників за кордон дефіцит на ринку праці загостриться.

«Це призведе до нестачі кваліфікованих працівників, у яких з'явиться можливість диктувати умови праці роботодавцю», — йдеться в дослідженні.

Все це призведе до нової культури: роботодавці будуть змушені створювати лояльніші умови, горизонтальні системи управління, за яких відповідальність рівномірно розділяється і немає чітких завдань і керівника над кожним виконавцем.  

Гнучкий робочий графік

Усі названі вище процеси призведуть до змін графіка роботи. Експерти сходяться на думці, що популярними будуть гнучкий робочий день і віддалена праця. Разом з тим з'являться й нові завдання: як створити командний дух, правильно організувати працю й контролювати ефективність.

«У 2030 році на ринку праці, ймовірно, будуть спостерігатися дисбаланси, пов'язані з невідповідністю потреб ринку в окремих спеціальностях і прагнень сучасної молоді вибирати престижні й модні професії», — йдеться в звіті.  

Нові правила в офісах

Вільний робочий стіл

За кожним співробітником не буде закріпленого робочого місця: хто перший прийшов, той і зайняв. Це стане результатом зокрема і збільшення кількості дистанційників.

Можливість ходити на роботу з дітьми.

Новий тренд: інклюзивність. Робочі місця стануть адаптованими для українців з інвалідністю та батьків, які зможуть приходити на роботу разом зі своїми дітьми.

Загалом же головна навичка майбутнього бажання й здатність до розвитку та навчання.

Стрімкий розвиток технологій не залишає інших шансів: ті українці, які хочуть мати попит через 10 років, уже зараз повинні інвестувати свій час у вивчення нових технологій і власних здібностей. І корисним може виявитися не стільки знання програмування і нових технічних можливостей, як навички правильної та комфортної комунікації з людьми.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up