На Житомирщині відкрили теплоелектростанцію, яка працює на вербі

На Житомирщині відкрили теплоелектростанцію, яка працює на вербі

На Житомирщині, у місті Овручі, група компаній «Укртепло» ввела в експлуатацію Поліську теплоелектростанцію. На будівництво ТЕС потужністю 5,9 МВт витратили понад 10 млн євро.

Як зазначають працівники станції, вона є абсолютно кліматично нейтральною та працює на залишках деревини, тобто біомасі. Сировину використовують від деревообробної промисловості, санітарного очищення лісів та енергетичної верби, яка вирощується поруч з ТЕС.

«Концепція – не ноу-хау, це відпрацьована технологія, яка вже працює десятиліттями в Європі. Просто для України це щось нове, бо так ще ніхто не робив, щоб повністю замикати цикл. Є в Україні окремі плантації верби, але не було раніше замкнутого циклу під біоТЕС. 

Ця технологія була розповсюджена у Швеції ще з 70-х років. На територіях, які не придатні до сільського господарства за кліматичними умовами, вирощували ті рослини, які швидко ростуть і які можна використати як паливо. 

Відео дня

Тож ми таку технологію взяли, оскільки вона ідеально підходить під той клімат, який в Овручі. Сам регіон був вибраний невипадково, бо Овруч – це регіон деревообробки, і, відповідно, дуже багато відходів деревообробних, які також можуть слугувати паливом для нашої електростанції», – розповів журналістам «20 хвилин» Іван Надєїн, засновник групи компаній «Укртепло», до якої входить Поліська ТЕС.

Новозбудована станція може забезпечити безперебійну подачу електроенергії в період великих навантажень і зможе відпускати в енергомережу понад 40 млн кВт-год електроенергії щорічно, що дозволить суттєво покращити енергобаланс області та району.

Поліська ТЕС разом із плантаціями енергетичної верби утворює повний цикл від вирощування палива до виробництва електроенергії. 

«Три роки тому, будуючи електростанцію, ми заклали плантацію енергетичної верби, щоб коли добудується станція, ми могли мати такий кейс, який підтверджує концепцію зеленого енергетичного кластера, коли для електростанції на біомасі є своє поле, яке росте поблизу електростанції.

3 роки верба росте до моменту, коли її можна буде скошувати, а наступні роки після першого покосу вона буде рости протягом двох років. І так вона може рости десятиліттями, ми орієнтуємось, що це буде мінімум 30 років», – зазначає Іван Надєїн.

За його словами, подібні об’єкти стають поштовхом для розвитку громади.

На самій Поліській ТЕС створено 50 робочих місць і ще 200-300 робочих місць – у сфері заготівлі та доставки тріски деревини. 

Також біоТЕС сплачуватиме мільйони гривень податків і зборів і стане додатковим стимулом для будівництва нових підприємств у районі. 

Засновник Поліської ТЕС розповів, що сама станція є кліматично нейтральною. «Кліматично нейтральною вона вважається тому, що та рослина, яка росте, вбирає в себе СО2, відповідно, коли ти її спалюєш, вона цей ж СО2 повертає, вона що взяла, те і повернула у тому ж розмірі. Це стосується й усіх відновлюваних джерел, які ростуть, грубо кажучи, над землею», – наголошує Іван Надєїн.

Група компаній «Укртепло» планує розширювати площу енергетичної верби поруч з ТЕС (наразі вона складає 12 га), щоб збільшити об’єм власної сировини. 

«Укртепло» працює у відновлюваній енергетиці з 2011 року. За цей час компанія реалізувала понад 1 000 проєктів у 14 регіонах України. Ключові напрями діяльності ГК «Укртепло»: виробництво теплової енергії з біомаси, виробництво електроенергії з відновлюваних джерел (біогаз, сонце, гідро), вирощування енергетичної верби.

Марія Кравчук

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:25 Четверо бердичівлян втратили понад 65 тисяч гривень через шахрайські схеми 17:00 Стартапи Житомирщини можуть отримати до $50 000 гранту від УФС та WNISEF 16:40 У Тетереві поблизу пішохідного мосту помітили жовту піну - екологи взяли проби води 16:20 Незаконна риболовля на річці Ірша: два чоловіки ловили рибу сітками Від читача 17:06 Розкажи бабусі про очищення судин 16:00 У Житомирі листоноша присвоювала пенсії, субсидії і гроші за періодику 15:39 На фронт від Житомира передали обладнання на понад 232 тисячі гривень 15:20 Героїчно загинув 23-річний житомирянин Владислав Горбач 15:00 Штрафи для ухилянтів збільшать 14:40 На Коростенщині пройшли тактико-спеціальні навчання по гасінню лісових пожеж photo_camera 14:40 На об'їзній Коростишева - ДТП з потерпілими, рух ускладнено! 14:20 У п'ятницю в Україні очікується зниження температури повітря - синоптик 14:00 У струмку у провулку Корбутівському відібрали проби води - можливе забруднення 12:39 Пропонуємо працевлаштування для ветеранів, - Мінсоцполітики 12:20 На перехресті вулиць Грушевського та Князів Острозьких до суботи не працюватиме світлофор 12:00 В ОВА підписали меморандум, що сприятиме швидкому розмінуванню потенційно небезпечних територій Житомирщини 11:40 Депутат парламенту Естонії Крісто Енн Вага відвідав Житомир в рамках благодійного велопробігу з Таллінна до Києва photo_camera 11:20 У Житомирі вирішили не запускати фонтани цього літа 11:00 Допоможіть у розшуку безвісно зниклого 65-річного жителя Бердичівського району 10:40 Відомі результати обласного етапу всеукраїнського відкритого заходу з авіамодельного спорту в класах повітряних зміїв
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up