На Житомирщині ростуть дуби, яким по 400-500 років. Є й 600-річний Патріарх

На Житомирщині ростуть дуби, яким по 400-500 років. Є й 600-річний Патріарх

Між іншим, дубові насадження займають майже 20 % усіх лісів Житомирщини.

Про історію і сьогодення дубів Житомирщини розповідаєпрес-служба Житомирського ОУЛМГ.
З настанням перших морозів житомирські лісівники беруться до заготівлі жолудя. Спеціалісти знають, що перші заморозки змушують опадати якісний, цінний жолудь. Збору цього «стратегічного» виду насіння приділяють найпильнішу увагу, адже щороку в держлісгоспах області п'яту частину площ, запланованих під лісові культури, відводять під дуб. 


Відтак в теплицях і розсадниках лісогосподарських підприємств щорічно вирощують 6-8 мільйонів сіянціяв дуба. Якщо врахувати той факт, що високий врожай жолудя спостерігається приблизно один раз на 5 років, то можливість заготовити його якнайбільше лісівники не пропускають. Отож в урожайні роки фактична заготівля насіння значно перевищує планову, це необхідно для створення запасів лісонасінної сировини на наступні роки, коли урожай може бути низьким.
Про те, аби лісові насадження були якісні та високопродуктивні, варто думати вже при заготівлі насіння: воно має мати цінні спадкові властивості та високу посівну якість. Тому після збору жолудь сортують, вибраковують пошкоджений та хворий. 
Щоб стати міцним дубом, маленькому паростку потрібен серйозний догляд, а такий йому можуть надати тільки спеціалісти в спеціальних розсадниках, які є при кожному лісництві.
Варто зазначити, що дубові насадження займають майже 20 % усіх лісів Житомирщини. Має наша область і дубів-старожилів, котрі нині перебувають під охороною держави, а наш народ переповідає цілі легенди про історичне минуле цих велетнів.


На території Новоград-Волинського держлісгоспу, до прикладу, в ботанічній памятці «Богданів дуб» охороняється дуб черешчатий віком 400-500 років. Неважко здогадатися, що місцеві мешканці переповідають легенди про те, що колись під цим дубом зупинявся перепочити Богдан Хмельницький. 
Схожу історію можна почути і про і про дуби такого ж солідного віку з урочища «Криниченька», що на території Радомишльського лісгоспу.
Чи не на всю Україну відомі тригірські дуби, які цілком заслужено вважаються родзинкою Житомирського держлісгоспу. 

Відео дня


- І не дивно, - підтверджує цю думку лісничий Тригірського лісництва, яке й опікується цими лісами, Валерій Іщук, - адже тут маємо унікальні природні ландшафти зі збереженими фрагментами корабельного лісу кінця 18 століття. В урочищі Тригір'я вік окремих екземплярів дуба сягає 600 років. Можна тільки уявити скільки «бачили» вони на своєму віку! Таких в Україні можна знайти небагато.
Лісовий заказник місцевого значення «Над Тетеровом» займає вздовж річки майже 35 гектарів.
- Дубів досить поважного віку тут проростає близько 60, - каже Валерій Павлович і підводить до найстаршого – Патріарха. – Діаметр стовбура цього велетня - 1,8 метра, висота – близько 28 метрів. Стоїть він на підвищенні і через це страждає – мало не щороку потрапляє під удари грому. Дошкуляють йому і відвідувачі – їх тут не бракує. Хто просто притулитися хоче, щоб сил набратися, хто обійняти, а щоб обхопити стовбур – чоловік 4-5 потрібно. А хто обов’язково хоче шматок кори відколупати на згадку, абсолютно не задумуючись, що для цієї рослини – то є важка травма. 
«Патріарх» має «офіційне» потомство: працівники лісництва збирали жолуді із цього велетня, висівали їх та висаджували сіянці. Однак, як виявилося згодом, вони нічим не відрізняються від своїх менш знаменитих родичів.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (3)
  • Вадим Крутько

    Дуб напротив замка Терещенка в с. Денеши
  • Юрий Олексюк

    Є такий дуб і в Андрушівському районі.
  • Анатолий Булат

    Странно что еще не вырезали и на Италию не отправили.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
10:38 43-річний житомирянин, у якого стріляли вчора на Польовій, помер у лікарні 10:20 «Незламні постаті Житомира»: стартував ґрантовий проєкт для молоді 10:00 Готівкою у громадському транспорті Житомира можна буде розраховуватися до 1 червня 09:41 Майже до 440 тисяч осіб зросли загальні втрати росіян в живій силі Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 28 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 28 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 Які послуги реабілітації безкоштовно надаються ветеранам та ветеранкам? 17:22 З 1 квітня завезти гуманітарну допомогу буде можливо лише з використанням онлайн-системи 17:01 Три заклади охорони здоров’я Житомирської області надають послуги раннього втручання 16:37 За незаконну порубку сосен жителі Малинщини мають сплатити нанесені збитки - близько 120 тис грн 16:20 До уваги рибалок! З 1 квітня стартує нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 16:18 Чоловік і жінка з Волицької громади вбили свого знайомого і закопали у себе на подвір’ї 16:00 Березень на Замковій горі. Фоторепортаж photo_camera 15:41 У Житомирі розпочалася 57-а сесія «Школи місцевого самоврядування» photo_camera 15:40 На проспекті Миру вантажівка збила 13-річну дівчинку 15:20 З початку року Патрульна поліція Житомирщини отримала понад 80 завідомо неправдивих викликів 15:00 Студенти Житомирської політехніки висадили понад 2400 сіянців дуба та сосни на території Коростишівського лісового господарства photo_camera 14:43 Ракета «Циркон» долітає до Житомира за шість хвилин 14:23 У Житомирі викрили наркодилерів: ділки мали "лабораторію" на Крошні, а обладнання переносили у рюкзаку популярної служби доставки photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up