На Житомирщині офіційно заборонили російськомовний культурний продукт

На Житомирщині офіційно заборонили російськомовний культурний продукт

Відтепер в області під забороною культурні блага російською мовою.

Під час 19-ї сесії Житомирської облради VII скликання 25 жовтня депутати підтримали рішення про введення мораторію на російськомовний культурний продукт на території області. Наша область стала другою після Львівської, яка прийняла подібне рішення у вересні поточного року.

Згідно з прийнятим депутатами Житомирської облради рішенням, в області запроваджується мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту в будь-яких формах на території області до моменту повного припинення окупації Російською Федерацією території України.

«Рекомендувати Житомирській обласній державній адміністрації створити міжвідомчу робочу групу з проведення систематичної роз’яснювальної роботи про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Житомирської області, включивши у її склад представників правоохоронних органів, райдержадміністрацій та громадськості області», – йдеться у проекті рішення.

Відео дня

У Законі України «Про національний культурний продукт» знаходимо визначення, що культурний продукт (культурні блага) – товари та послуги, що виробляються (тиражуються) в процесі культурної діяльності на основі творів і служать для задоволення громадянами своїх творчих, духовних, дозвіллєвих потреб (видання, фільми та їх демонстрація, аудіопродукти (фонограми, аудіоальбоми), вироби ужиткового мистецтва, театральні та циркові вистави, концерти тощо).

Як саме контролюватимуть виконання рішення про мораторій на російськомовний культурний продукт в області і яким чином каратимуть порушників – наразі невідомо. У проекті така інформація відсутня. Тож поки що це рішення більше нагадує популістичне.

Тим часом організатори концертів підраховують можливі збитки. Є ряд російськомовних виконавців, концертні програми яких були затверджені ще задовго до того, як мораторій було введено. «Перш за все, потрібно керуватися інтересами глядачів. Невже деякі колективи, які виступають російською мовою, вважатимуться під забороною? Глядачу не заборониш відвідувати концерти та вистави популярних виконавців. Хто виграє від того, що російськомовні артисти виключать наше місто зі своїх гастролів тільки через те, що у нас під забороною російськомовний продукт?» – розповів менеджер зі зв`язків з громадськістю та ЗМІ Event Studio «Siluet» Сергій Полубінський.

На найближчому засіданні комісії з гуманітарних питань більш детально розглянуть це питання.

Ольга Сідлецька

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (3)
  • Katerina Kotenko

    Это уже неизлечимо походу
  • Олег Бабский

    ИДИЕТЫ
  • Анна Павленко

    И сразу жить станет лучше,в этом вся проблема
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up