На сесії міської ради затвердили Статут міської територіальної громади

На сесії міської ради затвердили Статут міської територіальної громади

У Житомирі депутати міської ради затвердили Статут міської територіальної громади, - повідомила прес-служба міськради.

Відповідне рішення було підтримано на засіданні сесії сьогодні, 23 квітня. Статут складається преамбули, восьми розділів та додатків, де розміщені положення, якими визначається порядок проведення у міській ОТГ консультацій з громадськістю, громадських слухань та зборів громадян, внесення місцевих ініціатив та ін.

В юридичному департаменті зауважують, що над документом працювали  близько півтора року, проект Статуту розглядали і вносили пропозиції усі профільні комісії міської ради. Окрім того, проект документу було представлено громадськості та експертам.

Статут визначає правовідносини у громаді, закріплює систему місцевого самоврядування міста, форми і порядок здійснення місцевого самоврядування територіальною громадою міста, функції і повноваження органів і посадових осіб місцевого самоврядування, статус органів самоорганізації населення.

Відео дня

Попередній статут затверджували ще у 2009 році. Документ не набрав чинності через відсутність реєстрації в управлінні юстиції.

Що вказано в новому Статуті:

  • День міста Житомира відзначається щороку у третю суботу травня як загальноміське свято, якщо інше не передбачено рішенням міської ради.
  • День села Вереси відзначається щороку 14 жовтня.
  • У документі тепер не лише названі символи міста (Герб та Прапор), а й офіційний знак.
  • Є прописаний порядок подачі електронних петицій, місцевих ініціатив та інших звернень, на які Житомирська міська рада обов'язково має дати відповідь.
  • Статутом Житомирської  міської ОТГ передбачені такі форми безпосередньої участі територіальної громади у вирішенні питань місцевого значення :

- місцеві вибори;

- місцевий референдум;

 -  збори громадян за місцем проживання;

 - місцеві ініціативи;

 - громадські слухання;

 - звернення громадян до органів і посадових осіб місцевого самоврядування, у тому числі у форматі електронної петиції;

 - консультації з громадськістю;

 - участь у консультативно-дорадчих органах, утворених при органах місцевого самоврядування;

 - участь у роботі контрольно-наглядових органів юридичних осіб публічного права, утворених за рішенням Житомирської міської ради;

 - участь в розподілі коштів місцевого бюджету через створення проектів для покращення розвитку територіальної громади та/або голосування за них (громадський бюджет);

 - інші форми участі.

  • Передбачено, що про реалізацію стратегічних і програмних документів розвитку територіальної громади, виконання місцевого бюджету, план роботи на наступний звітний період та з інших питань місцевого значення міський голова звітує перед територіальною громадою на відкритій зустрічі не менше одного разу на рік напередодні святкування Дня міста.
  • А депутати Ради звітують про свою роботу перед територіальною громадою не менше одного разу на рік не пізніше 1 травня року, що слідує за звітним.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up