На початку 2021 року для житомирян запрацюють нові умови перетину кордону з ЄС

На початку 2021 року для житомирян запрацюють нові умови перетину кордону з ЄС

Безвіз не скасували, але туристів змусять проходити додаткову систему контролю, яка запрацює вже з наступного року.

Днями на офіційній сторінці Місії України в Європейському Союзі нагадали, що розроблена в квітніі 2019 року Європейською комісією контрольна система з авторизації подорожей людей  до країн Шенгену – «ETIAS», буде реалізована в Україні вже на початку 2021 року.

«З 2021 року ЄС запроваджує Європейську інформаційну систему авторизації подорожей (ETIAS), що означає внесення змін до умов безвізових подорожей до ЄС для громадян третіх країн (тобто з початку 2021 року ці зміни стосуватимуться не тільки України, але й, наприклад, громадян Австралії, Бразилії, Великої Британії, Канади, США та Японії. Ініціатива  створення системи авторизації подорожей (ETIAS) виникла ще у квітні 2016 року в рамках підготовки Європейською Комісією пропозицій щодо посилення безпеки на зовнішніх кордонах ЄС.», – опублікували відповідальні особи за сектор комунікації Місії України в «Facebook».

Що таке «ETIAS»?

Це новітня європейська система інформації та авторизації всіх подорожуючих для перетину кордону з Європейським Союзом.  Завдяки їй громадяни безвізових країн отримуватимуть гарантований дозвіл на в'їзд в Шенгенську зону шляхом відсіювання осіб, що не мають чіткої мети власної подорожі, а також фіксуватиме переміщення кожного з нас всередині будь-якої країни, що входить до Шенгену.

Відео дня

Як зазначив на власному брифінгу президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, Європа була вимушена піти на розробку цієї інноваційної системи, оскільки за минулі роки в Європі спостерігаються часті випадки терористичних атак на мирних мешканців та туристів Європи. 

«Система переслідує наступну мету: забезпечення внутрішньої безпеки для громадян Шенгену і мандрівників з третіх країн. В Євросоюзі хочуть бути переконані, що мандрівники не являють загроз, в тому числі і терористичних. Систему обговорювали давно, але значно прискорили її розробку терористичні атаки в Бельгії і Франції. Ми повинні знати, хто перетинає наші кордони. Так ми знатимемо, хто їде в Європу ще до того, як вони сюди приїдуть», - сказав про «ETIAS» Жан-Клод Юнкер.

Як працюватиме та хто проходитиме систему перевірки «ETIAS» з житомирян?

Перед тим, як система почне активо працювати, абсолютно всі громадяни України будуть змушені заповнити заявку на перетин кордону з ЄС. Але зробити це можна не пізніше, ніж за 96 годин до запланованого віправлення.  На заповнення анкети піде близько 10 хвилин, а з усіх необхідних для цього документів потрібен лише паспорт.

Ціна питання

Оплата авторизації в «ETIAS» буде коштувати 7 євро. Для дітей до 18 років і людей старше 70 років - безкоштовно. Оплатити можна буде також банківською карткою. Відразу після того, як оплата пройде, запуститься процес перевірки людської благонадійності. Тобто, «ETIAS» звіриться з Європейським реєстром відбитків пальців біженців і нелегальних мігрантів, а також з інформаційною базою Інтерполу. Якщо всі ваші документи будуть в порядку, система видасть дозвіл через кілька хвилин. 

Насамкінець в Європейській комісї зазначили, що авторизація в системі «ETIAS» ще  не гарантує 100% в'їзд до Шенгенської зони. Остаточне рішення прийматиме лише прикордонна служба. Однак, якщо система  не дасть дозвіл  – мандрівникові відмовлять у вояжі в Європу.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
10:39 Гуманітарний Хаб "Житомир" відправляє медичну допомогу на Сумщині 10:20 17-річний парубок ошукав пенсіонерку з Коростеня на 900 доларів та 13 тисяч гривень, налякавши звісткою про ДТП з її дочкою 10:00 Понад 1,6 млрд грн виділила держава на фінансування партій за останні два роки 09:41 920 окупантів ліквідовані протягом доби Від читача 12:56 У Житомирі відкрили набір на безоплатний курс із вивчення правил дорожнього руху — як долучитися? 09:21 Оперативна інформація станом на 06.00 16 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 16 квітня: все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити і погода у Житомирі 17:52 У Коордштабі відбулася онлайн-зустріч з об’єднанням родин бійців 46-ої окремої аеромобільної бригади 17:30 Лука Нетяга виборов бронзову нагороду на чемпіонаті світу з дзюдо 2024 17:00 Заховався на ніч у крамниці: на Житомирщині поліція охорони затримала причетного до крадіжок чоловіка 16:20 Холодно, вітряно, з дощем і мокрим снігом - погода на тиждень 16:00 Дві ДТП і чотири травмованих - у Брусилові і Тетерівці photo_camera 15:42 Захворюваність на грип і ковід зменшилась в порівнянні з попереднім тижнем на 10% 15:40 У Житомирі прибрали зелені зони та громадські простори photo_camera 15:39 Очільника природного заповідника «Древлянський» викрили на «кришуванні» незаконних порубок у забруднених радіонуклідами лісах 15:20 27-річний киянин загинув у ДТП на Звягельщині 15:00 12 років за гратами: вирок 17-річному парубку, який безпричинно задушив односельчанку 14:40 Через майже два роки у Житомир на щиті повернувся 20-річний Герой Дмитро Дубенюк 14:20 У Народицькій ТГ повністю вигорів будинок: господаря врятували 14:00 На залізничних коліях у Попільні чоловік потрапив під потяг
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up