«Муніципальна няня» на Житомирщині: чи діє урядова ініціатива?

«Муніципальна няня» на Житомирщині: чи діє урядова ініціатива?

Соціальна програма «Муніципальна няня» почала працювати в Україні з 1 січня, охопивши кожен куточок країни. На сьогодні 52 жителі Житомирщини скористалися цією програмою і офіційно працевлаштували свою няню. 

Чому ж такі маленькі цифри, коли така зручна і корисна пропозиція від держави? Насправді програма «Муніципальна няня» має чимало переваг:

1) відшкодування частини витрачених коштів;

2) відшкодування здійснюється на кожну дитину окремо;

Відео дня

3) можливість притягнення няні до відповідальності через укладений з нею договір.

Із мінусів – небажання батьків і нянь укладати договір про співпрацю, а також невелика сума компенсації.

Безумовно, працевлаштування няні за такою програмою – непросте. Муніципальній няні необхідно офіційно оформити свою діяльність. Для цього потрібно зареєструвати юридичну особу або стати фізичною особою-підприємцем. Також няня має сплачувати державі податки, звітувати та подавати декларації. Станом на 1 січня 2019 року сума відшкодування становить 1626 гривень. Якщо прожитковий мінімум зростатиме – збільшуватиметься і розмір компенсації.

Така непроста процедура багатьох відштовхує, проте ті, хто скористалися такою послугою – зовсім не шкодують.

«Ми вирішили оформити мою сестру як няню за програмою "Муніципальна няня". У неї вже був оформлений ФОП, тому з цим складнощів не виникало. Сестра працює вдома і доглядає за моєю дитиною, бо я на роботі у період з 8:00 до17:00. Це дуже зручно, оскільки це – рідна людина. Дуже боюсь брати людей зі сторони, бо різні ситуації в житті трапляються. 

В принципі, нам подобається, відшкодування хоч і невелике, проте все одно якась копійка у сімейний бюджет, це краще, ніж нічого», – розповідає Олександра, мама 1-річного Олега.

Журналісти редакції «20 хвилин» вирішили запитати у матусь Житомира, чи знайомі вони з програмою «Муніципальна няня», і ось що ми почули.

«Десь про це чула, але не вивчала це питання детально», – поділилася житомирянка Ірина.

«Ні, не знаю таку програму, а що це за няня така?» – запитує Ганна.

«Програма цікава, але дуже багато заморочок з оформленням, зараз ніяка няня не захоче з паперами возитися», – наголошує Інга.

Чому така невелика кількість людей скористалася можливостями програми – невідомо. Можливо, це пов’язано із складністю процедури, а можливо, через недостатню кількість інформованості суспільства про такі програми від держави. 

Валерія Наумова

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 У квітня на Житомирщині сталось 27 ДТП з потерпілими, двоє людей загинули 17:00 Мінреінтеграції: Українцям, які виїхали з ТОТ, на період оформлення документів надається комплексна допомога 16:40 Захисники України можуть безкоштовно отримати евакуаційні візки «Brammer» 16:20 На Звягельщині поліцейські врятували 30-річного чоловіка від самогубства Від читача 17:28 Проект Брама вступив у боротьбу за чистоту медіа-простору 16:00 У Житомирі покажуть норвезький документальний фільм про змагання Norseman 15:42 У міськраді головам правлінь ОСББ роз'яснили, як застосовувати законодавчі зміни на практиці photo_camera 15:23 Відкрито реєстрацію на вступні випробування до магістратури та аспірантури 15:00 Житомирські вибухотехніки поліції розміновують деокуповану частину Харківщини play_circle_filled photo_camera 14:41 На фронті героїчно загинув житомирянин Віталій Святненко 14:21 Житомир потребує донорської крові всіх груп з негативним резусом 14:00 У поминальну неділю організують спецпідвіз до міського цвинтаря, – міськрада 12:41 У Звягелі в ДТП з автобусом постраждав хлопчик-пішохід 12:20 Лікар, якого викрили на хабарі за фальсифікацію діагнозу військовозобов’язаному, не має жодного відношення до ТЦК та СП - заява ТЦК 12:00 Прохолодні ночі і теплі дні - погода у Житомирі 11:40 У Бердичеві екологи виявили факт забруднення річки Гнилоп’ять каналізаційними стоками 11:40 У Житомирі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму (Новини компаній) play_circle_filled 11:00 25 травня у Житомирі відбудеться фестиваль дитячих таборів «Літо разом» 10:41 Спрощено отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого захисника і захисниці 10:19 Житловий комплекс, який збудують для ВПО в Житомирі, матиме надсучасне укриття
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up