Міст на той світ: чому у Житомирі не реагують на проблему самогубств з підвісного моста?

Міст на той світ: чому у Житомирі не реагують на проблему самогубств з підвісного моста?

З початку 2021 року з підвісного моста, що у Житомирському парку відпочинку імені Гагаріна, відбулося 3 спроби самогубства.

На жаль, одна з них закінчилась трагічно: 19-річний хлопець, стрибнувши з моста, отримав травми, несумісні з життям.

Щоб якось контролювати ситуацію, було встановлено камери відеоспостереження, однак це проблеми не вирішило. У 2016 році почався капітальний ремонт підвісного мосту, хоча встановлення будь-яких загороджувальних сіток або вжиття інших заходів для того, щоб запобігати скоєнню там самогубств, передбачено не було. 

Пізніше, у 2017 році, міський голова Сергій Сухомлин заявив, що правоохоронці не можуть кожного за руку проводити через міст, аби уникнути таких трагічних ситуацій. Також він припустив, що біля моста встановлять пункт з охороною, яка цілодобово буде його контролювати. 

Відео дня

«Можливо, поставимо будку охорони при вході на міст, аби він був під цілодобовим наглядом охоронців. Також забезпечуватиметься охорона території усього парку», – говорив Сергій Сухомлин. 

Як ми бачимо, ніякої будки з охороною поблизу моста на сьогодні не спостерігається, а самогубства продовжуються.

Житомиряни поділились думками, як можна зупинити самогубства на мосту

Після чергового випадку, коли 8 березня жінка стрибнула з мосту, житомиряни теж висловили свою думку з приводу того, як убезпечити від чергових спроб самогубства. Пропозиції були різні: починаючи від закриття мосту до облаштування його спорудами, що завадять на нього залізти.

«Це тоді, коли люди не цінують життя і не борються за нього. Вся проблема в мосту. Прибрати міст – перестануть перевіряти висоту», – пише Ірина. 

«Потрібно цілодобовий патруль на мосту, а то вандалів хватає, а також суїцидників», – переконаний Сергій. 

«Потрібно посадити людину, яка буде контролювати міст. Спорудити їй місце і платити зарплату. Тільки так можна буде зменшити кількість стрибків з моста. А виділяли гроші (немалі) на установку камер. І що?» – ділиться своєю думкою Оксана.

Як рятують людські життя на мостах за кордоном

Нанкін-Янцзи – Нанкіні, Китай

Міст знаменитий завдяки двом фактам: це перший міст, повністю розроблений і побудований китайцями, і це одне з найпопулярніших місць для самогубців у світі. З моменту його відкриття у 1968 році і до 2006 року понад 2000 життів обірвалося внаслідок падіння з Нанкін-Янцзі. Зараз міст активно патрулюється, але 24 суїциди в рік все одно відбувається.

Міст «Золоті ворота» у Сан-Франциско

Міст «Золоті ворота» у Сан-Франциско – одна з архітектурних споруд, яка відома на весь світ. Міст став туристичною принадою, щодня по ньому проїжджає понад 110 тисяч автомашин. Однак архітектурна перлина набула непроханої популярності у людей, які вирішують покінчити з життям. Він займає друге місце за кількістю самогубств у світі. З часу його відкриття у травні 1937 року понад тисячу шістсот людей вкоротили тут собі віку. Міст патрулювала місцева поліція й охоронні структури, що співпрацюють з нею. Від таких заходів кількість самогубств знизилася, але вони не припинилися. Утім, повністю запобігти самогубствам неможливо, оскільки міст відкритий для автомобілів і пішоходів, які завжди можуть уникнути патруля. У зв'язку з цим, 24 лютого 2005 року адміністрація мосту почала будівництво бар'єру, який би перешкоджав самогубцям стрибати з нього. Вартість спорудження бар'єру оцінюється у 2 млн доларів.

Віадук принца Едварда – Торонто, Онтаріо

Міст Віадук, відомий як Віадук Блор, розташований у східному кінці Торонто і став магнітом для самогубств. Тут відбулося понад 500 суїцидів. До початку 2000-х років за кількістю самогубств Віадук поступався тільки мосту «Золоті ворота» у Сан-Франциско. 

Перервати цю сумну тенденцію допомогла оригінально освітлена огорожа – Luminous Veil (світлова завіса). Завіса складається з 9000 сталевих прутів, що ускладнює можливість людині перелізти через виступ і стрибнути. Бар'єр був надзвичайно ефективним у запобіганні самогубствам у цій місцевості.

Міст Джорджа Вашингтона – Нью-Йорк

Міст Джорджа Вашингтона – найпопулярніше місце серед тих, хто хоче розлучитися з життям у Нью-Йорку. Проте на загальнонаціональному рівні він значно поступається за кількістю самогубств мосту «Золоті ворота» у Сан-Франциско. Ця каліфорнійська пам'ятка «допомагає» накласти на себе руки в середньому одній людині щодва тижні, тобто за рік набігає до п'ятдесяти смертей. У квітні 2017 року міст було вирішено оснастити антисуїцидальними сітками. За розрахунками місцевої влади, цей проєкт обійдеться місцевій казні у 200 мільйонів доларів, а час його реалізації триватиме чотири роки.

Міст Саншайн Скайвей – Тампа-Бей, штат Флорида

З 1987 року щонайменше 207 людей покінчили життя самогубством, стрибнувши з найвищої точки мосту Саншайн Скайвей у воду. У відповідь на велику кількість спроб самогубства з мосту у 1999 році влада штату Флорида встановила шість телефонів екстреного зв'язку вздовж центрального прольоту і запровадила цілодобове патрулювання. Станом на 2003 рік у кол-центр Кризового центру Тампа-Бей надійшло 18 дзвінків від потенційних стрибунів, з яких усі вижили.

У січні 2020 року було оголошено, що встановлять вертикальну мережу Skyway Vertical Net, яка буде перешкоджати спробам самогубства. Очікувалося, що будівництво проєкту почнеться восени 2020 року і завершиться у 2021 році. Вертикальний бар'єр буде розміщений на зовнішніх стінах моста і проходитиме вертикально на 2,4 м від бічних бар'єрів. Він буде охоплювати кожну сторону моста приблизно на 2,4 км. 

Світлана Цимбалюк

​​​​​Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
14:00 Цієї ночі прикордонники Житомирського загону збили ударний БПЛА «Shahed-136/131» 12:40 СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до рф граніт для виготовлення пам’ятників загиблим рашистам photo_camera 12:15 На вулиці Театральній у Житомирі помер чоловік 12:00 50 FPV - дронів та 2 "Мавіки" полетіли на передову: Житомир передав чергову допомогу військовим photo_camera Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 11:41 Збір затискачів від упаковок з хліба! Житомиряни, долучайтесь, це працює на перемогу! 11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up