"Мамина кухня" у Романові: смачна їжа не менш важлива за патрони чи гармати

"Мамина кухня" у Романові: смачна їжа не менш важлива за патрони чи гармати

Народна підтримка Збройних сил України (ЗСУ) завжди відзначалася потужним рухом громадськості та волонтерів, які допомагали українській армії. 

 

Віднедавна, із початком повномасштабного вторгнення росії, український народ допомагає ЗСУ боронити рідну землю усіма можливими методами і засобами. Саме завдяки турботі не лише держави, але й усього суспільства українські підрозділи мають набагато кращі спорядження та екіпіровку, ніж російські загарбники. Не кажучи вже про харчове забезпечення, яке наші захисники отримують не лише по лінії військово-тилових служб, але й від волонтерів. Наприклад, «Мамину кухню» із селища Романова, що на Житомирщині, знають сьогодні фактично всюди, куди потрапляють для виконання бойових завдань підрозділи 95-ї десантно-штурмової бригади із Житомира. Пакунки, термоси із харчами та продуктовими наборами, підготовлені у Романові, мають величезну популярність серед десантників, яким подарунки від «Маминої кухні» із Романова потрапляють найчастіше.

Як виникла «Мамина кухня» і як розпочалося приготування їжі для воїнів ЗСУ у Романові? Із перших днів повномасштабного російського вторгнення,  коли приміщення військоматів ломилися від бажаючих одягти армійську форму, у Романові просто серед білого дня народилася ідея приготувати для чоловіків, які зібралися біля військкомату, чогось гарячого. 

Відео дня

Наталія Охріменко – кухар КНП «Романівська лікарня», за словами багатьох людей, які сьогодні вже добре знають про «Мамину кухню», була ініціатором такої важливої справи. Сама Наталія каже, що у той день, коли її рідний син вирушав на війну, дуже хотіла приготувати в дорогу воїну смачного українського борщу. Так сталося, що і помічниця Наталії Охріменко, Лариса Садовська, також споряджала на війну свого сина. А тому й не дивно, що «Мамина кухня» міцно прижилася і прописалася у романівській лікарні. До речі, та ж Наталія Охріменко каже, що директор закладу Ірина Серт готова прийти на допомогу у будь-яку мить і допомогти усім, чим може. А взагалі допомагали і досі допомагають працівникам кухні романівської лікарні практично усі працівниці – медсестри на чолі із головною медсестрою лікарні, дієтсестри, санітарки. Таким чином, «Мамина кухня» у Романові – це потужний колектив жінок, матерів, сестер, які своїми  руками, що готували смачні страви, передавали на фронт воїнам-десантникам тепло рідного дому. Адже що не кажи, а в окопі чи бліндажі під час короткого перепочинку на передовій скуштувати домашньої котлети, шматок домашнього сальця чи зроблених материнськими руками голубців – це найбільше, що може підтримати наших захисників і надихати їх на стійкість і героїзм. 

Звісно, для того, аби виготовляти цілі партії продуктових наборів, потрібні були продукти. І таку місію постачання продуктів до «Маминої кухні» взяли на себе волонтери штабу «Берегиня». Саме завдяки їхній наполегливій діяльності на кухню романівської лікарні доправлялися необхідні продукти, а вільна від чергування зміна куховарів бралася за приготування чергової партії страв для відправлення у бойові підрозділи. Часто продуктові подарунки і кулінарні смаколики для воїнів-синочків супроводжували також власноруч приготовлені письмові коментарі та звернення-послання до бійців ЗСУ. Тому і «сало стратегічного призначення», і «бойові деруни», і картопляники кількох різновидів разом із низкою інших кулінарних витворів дуже швидко набули дивовижної популярності у війську.

Окрему подяку куховари і кулінари із «Маминої кухні» висловлюють тим же волонтерам, які напрочуд швидко (за якихось 12-15 годин) доправляють продовольчі подарунки і пакунки чи ящики із Романова у східні області України, де сьогодні йдуть жорстокі бої. Наостанок слід зауважити, що вироби  романівських майстринь користуються не меншою популярністю, аніж набої та снаряди до стрілецької зброї чи артилерії. Ось так «Мамина кухня» із Романова і досі продовжує справді подвижницьку справу дуже важливого напряму готовності українського війська до збройного спротиву ворогові.

Віктор Першко

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (3)
  • Людмила Хомич

    Молодці
  • Юлія Сторожук

    Всі допомагають,а наші солдати голодні,холодні
  • Valentina Radetskaya

    Слава вам, героїнї, вы теж воюєте разом з нашими захисниками, підтримуєте їх боевий дух і боєздатність. Дай Вам Бог здоров'я і скорішого повернення всіх дітей які захищають нашу землю додому в свої сім' ї до рідної оселі.

keyboard_arrow_up