Конституційний суд скасував кримінальну відповідальність за незаконне збагачення

Конституційний суд скасував кримінальну відповідальність за незаконне збагачення

Судді Конституційно суду ліквідували статтю, яка вводила кримінальну відповідальність чиновників і суддів за недостовірне декларування майна.

Велика палата 27 жовтня 2020 року на закритому засіданні визнала неконституційною кримінальну відповідальність чиновників і суддів за недостовірне декларування майна (стаття 366-1 КК).

Цікаво, що це відбулося майже одразу після проведення місцевих виборів.

Таким чином, в Україні зупинили антикорупційну реформу.

Відео дня

Таке рішення сьогодні винесла Велика палата Конституційного суду України. Стаття 366-1 Кримінального кодексу вводила кримінальну відповідальність чиновників і суддів за недостовірне декларування майна.

У той же час представник Верховної Ради України в Конституційному суді Ольга Совгиря підкреслила, що це рішення було прийнято з кричущими процесуальними порушеннями і сумнівно за змістом.

Видання «PavlovskyNews» коментує новину наступним чином:

«Рішення Конституційного суду про скасування незаконного збагачення і позбавлення повноважень НАЗК стало несподіваним для «слуг народу», які профільно займаються антикорупційною діяльністю. Глава комітету ВР з питань антикорупційної політики, нардеп «Слуги народу» Анастасія Радіна заявила нашому телеграм-каналу, що не готова коментувати інформацію Сергія Лещенка про рішення КС про скасування статті 366-1 Кримінального кодексу (недостовірне декларування), незаконного збагачення, електронного декларування, повноважень НАЗК».

Сама Радіна запропонувала дочекатися офіційної інформації.

Лещенко також повідомив, що Конституційний суд прийняв це рішення на закритому засіданні за поданням депутатів ОПЗЖ і «За майбутнє».

За його інформацією, проект був розданий вранці і проголосований. Проти виступили тільки четверо суддів: Лемак, Первомайський, Колесник і Головатий.

Суб’єкти подання документів на скасування – депутати з ОПЗЖ та «За майбутнє».

48 народних депутатів, зокрема, пропонували скасувати:

1. Декларування неповнолітніх дітей та інших осіб, які живуть з чиновником.

2. Проведення НАЗК моніторингу способу життя чиновників.

3. Проведення НАЗК повної перевірки декларацій.

4. Доступ НАЗК до інформаційних баз даних та державних реєстрів.

5. Декларування відомостей про нерухомість, незавершене будівництво, цінне рухоме майно, у тому числі транспорт, грошові активи та позичені кошти, фінансові зобов’язання, видатки та правочини, роботу за сумісництвом.

6. Декларування відомостей про чужі об’єкти, від яких чиновник має право отримувати дохід.

7. Публічний доступ до декларацій, подання повідомлень про суттєві зміни у майновому стані.

8. Статті 366-1 «Декларування недостовірної інформації» та 368-5 «Незаконне збагачення» Кримінального кодексу України.

Стаття 366-1 Кримінального кодексу України передбачає відповідальність у виді штрафу, громадських робіт чи позбавлення волі, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, за подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Рішення Конституційного Суду означає скасування електронного декларування, скасування повноважень Національного агентства з питань запобігання корупції на повну перевірку та моніторинг способу життя, скасування недостовірного декларування.

У той же час зобов'язання декларувати майно Суд визнав конституційним.

Представник президента в Конституційному Суді України Федір Веніславський повідомив, що суд скасував відповідальність за недостовірне декларування, але не за незаконне збагачення, як гучно заявлено у заголовках майже всіх інформагенств.

Трішки історії. 26 лютого 2019 року Конституційний Суд визнав неконституційним притягнення до кримінальної відповідальності чиновників за незаконне збагачення. Судді аргументували своє рішення тим, що стаття КК України порушує презумпцію невинуватості: замість того, щоб сторона обвинувачення доводила незаконність придбання активів, громадянин сам змушений пояснювати законність своїх доходів.

31 жовтня 2019 року Верховна Рада ухвалила президентський закон про відповідальність за незаконне збагачення. 25 листопада 2019 року президент Володимир Зеленський його підписав.

Офіс Президента висловився і з приводу рішення КСУ. Там визнають, що текст ще не бачили, але все ж прокоментували «спекулятивні політичні заяви».

«До сьогодні ця система працювала ефективно, нарешті показавши Українському народу, чим насправді володіють політики, та дозволяла притягнуті до відповідальності порушників антикорупційного законодавства».

В Офісі Президента повідомили, що скасування кримінального покарання за незаконне збагачення і недостовірне декларування не завадить Україні боротися з корупцією.

Також відзначили, що Зеленський проявить законодавчу ініціативу і спробує повернути закон через ВР. На офіційному сайті ОП ввечері 27 жовтня 2020 року з’явилося повідомлення:

«Щодо рішення Конституційного Суду за поданням групи народних депутатів про систему декларування майна та доходів посадовців і депутатів.

Основи конкурентоспроможної держави відомі – це прозорість державного апарату, нульова толерантність до будь-яких проявів корупції, справжня незалежність судової гілки влади. Президент України Володимир Зеленський неодноразово наголошував на беззаперечній цінності для нашої держави цих засадничих принципів. Сьогодні Конституційний Суд ухвалив рішення, яке має безпосередній стосунок до створення в країні системи максимальної прозорості державного управління та місцевого самоврядування. Повний текст рішення Конституційного Суду поки не оприлюднений, але суспільство вже почуло чимало спекулятивних політичних заяв, які суттєво спотворюють позицію держави та Президента.

Тому ще раз підкреслимо таке. Українська держава створила систему електронного декларування та контролю статків посадовців і депутатів. Елементами цієї системи є не лише обов’язок визначених законом осіб декларувати майно та доходи, а й відповідальність за недостовірне декларування, а також контрольні повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції. До сьогодні ця система працювала ефективно, нарешті показавши українському народу, чим насправді володіють політики, та дозволивши притягнути до відповідальності порушників антикорупційного законодавства. Це суттєво вплинуло на формування в країні нових принципів політики та практики державного управління. Вважаємо це фундаментальним надбанням держави.

Підкреслюємо, що немає жодного шансу зупинити рух держави до максимальної прозорості та доброчесності в політиці. На жаль, в Україні все ще є «бізнесмени від політики», які не можуть стерпіти, що спосіб їхнього життя, майно та доходи мають бути під контролем, а отже – чесними. Але, незважаючи на протидію, відповідні інструменти в законодавстві України будуть збережені або, в крайньому разі, поновлені. Жодного відступу в антикорупційній роботі не допускаємо навіть гіпотетично.

Очікуємо публікації повного тексту рішення Конституційного Суду в цій справі. Усвідомлюємо, що рішення Конституційного Суду остаточні та не підлягають оскарженню. Але остаточним і таким, що не підлягає оскарженню, є також і прагнення України до повноцінного приєднання до європейських та євроатлантичних структур. Невід’ємною частиною цього прагнення є обов’язок подолати корупцію в Україні, зробивши національну політику чистою. Президент обов’язково використає своє право на законодавчу ініціативу, щоб відновити сталу та максимально ефективну роботу системи електронного декларування та невідворотність відповідальності за умисне порушення цих правил. Українські посадовці та депутати продовжать декларувати своє майно та доходи, а антикорупційні органи матимуть необхідні повноваження для їхньої перевірки та притягнення порушників до відповідальності. Закон в Україні – один для всіх. Навіть для тих політичних сил і діячів, яким кортить підірвати систему електронного декларування».

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (3)
  • Татьяна Сеха

    Значить з заробітчан знімати налоги ! А з усіх козлів  навіть декларацію не треба ! Так
  • Татьяна Сеха

    Реакція Євросоюзу
  • Татьяна Сеха

    І що тепер ?!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину 09:39 Ще 950 окупантів ліквідовані за добу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up