Конфлікт у маршрутці та відміна 10-11-х класів: що житомиряни обговорювали у мережі Facebook

Конфлікт у маршрутці та відміна 10-11-х класів: що житомиряни обговорювали у мережі Facebook

Конфлікт у маршрутці № 121 між водієм і пасажирами та відміна 10-11-х класів. Такі теми житомиряни обговорювали найактивніше у мережі Facebook протягом минулого тижня.

Конфлікт між водієм маршрутки та пасажирами

У одному з дописів у мережі «Фейсбук» житомирянка Ірина скаржиться на неприємну ситуацію, свідком якої вона стала під час поїздки у маршрутному таксі № 121 Глибочиця – Станишівка. Як розповідає жінка, водій не зачекав пасажирів, які добігали до зупинки, аргументуючи це тим, що він вже запізнюється, тому нехай люди, які не встигли вчасно, зачекають на наступну маршрутку. Після цього в салоні почався конфлікт, коли водій почав некоректно висловлюватись на адресу пасажирів. 

«"А на манежі все ті ж". Маршрут Глибочиця – Станишівка, 121. Неприємна ситуація сталася з водієм авто, номерний знак АМ1013СХ. Чоловік гарної зовнішності, з гарним татуюванням справжнього патріота (тризуб), але з повною відсутністю чоловічої гідності. На прохання декілька секунд почекати добігаючих пасажирів закрив двері, мовляв, він вже дуже запізнюється і не може чекати, закрив дверцята перед людьми зі словами: наступне авто через 10 хвилин, хай чекають. Пасажири зробили зауваження, що саме це авто чекали 40 хв. і немає впевненості, що наступне буде через 10 хвилин.

Відео дня

 Почалася неприємна суперечка, під час якої водій тикав, обзивав негарними висловами, що його дістало щодня вислуховувати ниття від пасажирів. Провокація йшла від водія. На прохання не принижувати і не обзивати далі продовжував, кричав: "Хто ти така та що ти мені зробиш, сядь на моє місце і пороби хоч день". Вибачте, але ви самі обрали собі професію! Розумію, що праця водіїв не з легких, що багато скарг на цей маршрут, на водіїв. Але ніхто не дає право принижувати людей!» – скаржиться житомирянка Ірина Руденко-Наркизова.

Жителі Станишівки прокоментували інцидент та наголосили на тому, що подібні ситуації на цьому маршруті виникають систематично. Однак на їхні звернення у департаменті не реагують, а перевізники під час зустрічі тільки годують обіцянками вирішити питання.

«Вже більше року пишу листи, телефоную до департаменту, ходили на зустрічі з головою та перевізником. Прохали, але, на жаль, крім слів "будемо вирішувати питання" жодних дій. Вчора жителі Станишівки вчергове відправили лист-скаргу з підписами на перевізника і маршрут. Чекаємо чергових дій», – зазначає Ірина Руденко-Наркизова.

«Цей маршрут вже дістав! Виїхати зі Станишівки неможливо, дібратись додому у Станишівку також, чекаєш цю кляту маршрутку по 40 хв. Скільки разів звертались до голови сільської громади, нічого зробити не можуть. Ми вже не знаємо, куди звертатись, аби замінили маршрутного перевізника. Постійно ці маршрутки, як розвалюхи», – обурюється Влада Паламарчук.

«Риба гниє з голови. Можливо, керівництво у департаменті пора змінити. Ми теж звертались неодноразово. На жаль, пристрасті накаляються, терпець скоро увірветься», – підтримує Лідія Лищук.

«Вони їздять, як хочуть. Буває, що більше години чекаєш. Остання маршрутка о 19.40-19.50 на кінцевій (Станишівка), хоча раніше була о 21.20-21.30. Про ці розвалюхи взагалі мовчу! Скільки скаржились, толку 0», – пише Наталія Прокопчук.

«Ви знаєте, потрібно, напевно, згуртовуватися і гнати в шию приватних перевізників. Вони і їхні водії нагліють і нічого не бояться», – радить Аліна Прайзнер.

«Вчора у 121-й маршрутці вразив бруд і сморід, зрозуміло, що старі, чому брудна і смердюча? Вартість 8 грн, валідатора немає», – пише Рима Гімадієва.

«Знаю цього водія постійно, їздила з ним на роботу. Він дуже добрий і чуйний. А от пасажири, на жаль, вважають себе богами», – висловила свою думку Анна Івашко. 

Житомирян турбує шкільна реформа

Житомиряни активно цікавляться тим, у яких школах Житомира не будуть набирати 10-11 класи: невдовзі має стартувати реформа середньої загальної школи, згідно з якою відбудеться розподіл шкіл на трирівневу систему: початкова, базова середня та профільна середня освіта. 

«Всім привіт, цікавить питання, у зв'язку з реформою школи, в яких школах Житомира більше не буде 10-11 класу?» – цікавиться Макс Данилюк. 

Зі свого боку житомиряни розповідають, що поки що у їхніх навчальних закладах офіційної інформації не надають. Однак ходять чутки, що у деяких школах невдовзі вже не буде 10-11-х класів. 

«Думаю, поки що це ще невідомо, і торкнеться ця реформа дітей, які пішли в НУШ, тобто найстарші з них зараз у 3-му класі. До впровадження реформи ще багато років», – Galina Birkovska Shchitnikova.

«На наступний рік 10-11-х класів у школах вже не буде. Я запитувала у завуча нашої школи», – відповідає Ірина Ткачук. 

«Це потрібно уточнювати, на Житомир буде всього декілька шкіл, в яких будуть 10-11 класи. Ще школи визначаються», – Діна Янович.

«Читаю я про цю реформу освіти і бачу, що «маразм крєпчал»: ми ще у 2000-х у школі навчались 8 або 10 років, і все встигали засвоїти, жодних екзаменів для вступу на 9-10-й рік навчання не було. Зараз хочуть, щоб діти навчались у школі 12 років замість 10, та ще й екзамени на вступ здавай. Поверніть, як було раніше, і це буде найкраща реформа», – переконаний Василь Кобилецький.

«Десь читала, що це стосуватиметься вже тих діток, що йдуть за програмою нової української школи. Тому не в найближчі роки», – пише Маша Маркиш. 

Нагадаємо, що журналісти «20 хвилин» вже розбиралися у цьому питанні і тоді заступниця директора департаменту освіти Житомирської міської ради Світлана Ковтуненко зазначила, що реформування загальної середньої освіти відбудеться. Однак проходити воно буде у декілька етапів, а 10-11-ї класи ніхто закривати не планує. 

«Є реформування, яке відповідно до законодавства у нашому місті відбудеться. На сьогодні йде аналіз, проєктування, є момент, коли ми плануємо. У нас є багато пропозицій до Міністерства освіти, які ми виклали, і сьогодні розуміємо, що вони їх повинні почути, оскільки ми спілкуємось і з Асоціацією міст України, у якої такі ж самі думки. У нас реформа відбувається поступово, ніхто ніяким чином сьогодні не буде збурювати батьків, що десь не будуть набирати 10-й клас», – наголошує Світлана Ковтуненко.

Відповідно має пройти етап розділення шкіл на три групи: початкові (1-4 класи), гімназії (5-9 класи) та ліцеї (10-12 класи). Орієнтовно цей процес почне проходити з 2024 року, тому у МОН стверджують, що говорити про якісь конкретні кроки ще зарано. 

Світлана Цимбалюк

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:49 Тисячі пасок передали військовим на передову 17:26 Рятувальники відкачують воду із підтоплених приватних домоволодінь 17:00 Роботодавці можуть отримати понад 100 тисяч гривень для облаштування робочого місця одному з працівників 16:40 50-річному жителю Андрушівки повідомлено про підозру у вбивстві матері - подробиці справи Від читача 17:06 Розкажи бабусі про очищення судин 16:18 У Житомирі пограбували громадянина США: забрали 40 тисяч гривень 16:01 У Житомирі відбувся чемпіонат області з боротьби самбо 15:40 Мінсоцполітики оголосило фінальний у 2024 році відбір громад на участь у проєкті з формування життєстійкості 15:20 Житомирських десантників нагородив командувач Десантно-штурмових військ бригадний генерал Ігор Скибюк photo_camera 14:50 Біля Зарічан - ДТП з потерпілими, рух ускладнено photo_camera 14:40 За нічну зміну патрульні задокументували 10 фактів керування транспортними засобами з ознаками сп'яніння 14:21 Романівський «VIVAD» став чемпіоном відкритого міського турніру з футболу імені Миколи Сюсюри photo_camera 14:00 Житомирський обласний краєзнавчий музей запрошує на відкриття фотовиставки «Полк Азов — Янголи Маріуполя» 12:41 В Україні з 1 травня набувають чинності важливі зміни до правил дорожнього руху 12:20 В Андрушівці син зарубав мати, а рештки намагався спалити в печі. ВІДЕО play_circle_filled photo_camera 12:00 У Житомирі в перші дні травня буде по-літньому тепло 11:40 У ніч на 1 травня небо над Україною освітили блакитні спалахи: можливо, це був метеорит 11:20 Овруцькі рятувальники допомогли працівникам екстреної медичної допомоги транспортувати хвору людину до лікарні 11:00 Вже цього тижня змінюються правила для "обмежено придатних" 10:40 Пакунок малюка: як його отримати та що до нього входить? ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up