Комунальники стверджують, що пам’ятники під час зрізання дерев пошкодив ураган

Комунальники стверджують, що пам’ятники під час зрізання дерев пошкодив ураган

На Вільському кладовищі під час зрізання старих дерев було зруйновано багато старовинних пам'ятників, які мають певну історичну цінність.

Нещодавно ми вже писали про пошкодження пам'ятників на Вільському кладовищі. Здавалося б, питання повинно було вирішитися. Але цього не тільки не сталося – розміри руйнування набули ще більш катастрофічних наслідків. Але ще більшою несподіванкою стала відповідь директора комунального підприємства «Спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування» Житомирської міської ради Василя Ганценка: «Дерева було повалено і пошкоджено внаслідок урагану 14 липня 2021 року».

Так, дійсно, негода тоді не обійшла Житомир, але ми бачимо на фото роботи, які комунальні служби виконують сьогодні, тому повністю перекладати відповідальність на природні стихії взагалі не коректно. Крім того, ми звернулися до архівних матеріалів метеослужби і дізналися, що максимальна швидкість вітру не перевищувала 3 м/с. І тільки разові пориви вітру пошкодили кілька дерев у місті, що спричинило певні незручності.

Відео дня

Дивує кількість пошкоджених пам’ятників тільки від кількох дерев. На власні очі ми бачили значну розбіжність між зазначеним об’ємом робіт та отриманою шкодою.

До того ж незрозуміло, яким чином буде здійснюватися відновлення пам’ятників. І найцікавіше: комунальні служби чекали з липня до листопада, щоб провести тендер на розпилювання дерев, які вже впали майже п’ять місяців тому? 

Також у відповіді зазначено, що тендер було проведено двічі. Але з першим підрядником договір було розірвано через неспроможність виконати роботи. І виявилося, що вдруге тендер виграла саме та фірма, з якою було укладено договір в перший раз. Певні незрозумілі дії комунальників міста просто дивують! 

Нагадуємо, що раніше ми вже повідомляли про те, що на сайті Дерзакупівель розміщено оголошення «Послуги з видалення дерев, які перебувають у незадовільному, сухостійному та фаутному стані на території кладовищ міста Житомира» від 10.09.2021 року.

Переможцем визначено ФОП Стройванс Сергій Михайлович із заявленою сумою робіт в 1 120 000,00 грн без ПДВ. Відповідно договір № 2209-21/1 було підписано 22.09.2021 року. 

У пояснювальній частині зазначалося, що процедуру відкритих торгів двічі відмінено, у тому числі частково (за лотом), через відсутність достатньої кількості тендерних пропозицій.

Досліджуючи укладену документацію, можна встановити, що виконавець не несе жодної відповідальності за знищені пам'ятники. Тільки є згадка про те, що у разі пошкодження гранітного пам'ятника на його поновлення використовується 40 тис. грн. Отже, про поновлення пам'ятників з іншого каменю мова не йде? Або якщо це історична пам'ятка, то як за не дуже велику суму в 40 тисяч гривень можна її реставрувати? 

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up