Зрізаючи старі дерева на кладовищі, пошкодили старовинні пам'ятники

Зрізаючи старі дерева на кладовищі, пошкодили старовинні пам'ятники

На Вільському кладовищі під час зрізання старих дерев було зруйновано багато старовинних пам'ятників, які мають певну історичну цінність.

Нещодавно ми вже писали про пошкодження пам'ятників на Вільському кладовищі. Здавалося б, питання повинно було вирішитися. Але цього не тільки не сталося – розміри руйнування набули ще більш катастрофічних наслідків. 

Громадськість вже відреагувала на ці ганебні події і звернулася до очільника комунального підприємства «Спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування» Житомирської міської ради Василя Ганченка із запитом відносно того, яким чином буде проводитися поновлення пам'ятників. Одне з питань, яке було озвучено: чому не можна було в інший спосіб зрізати дерева, окрім як скидати стовбури на могили, та чи було проведено дослідження способів безпечного зрізання дерев до укладання договору?

Відео дня

Досліджуючи історію питання, можемо дізнатися, що на сайті Дерзакупівель розміщено оголошення «Послуги з видалення дерев, які перебувають у незадовільному, сухостійному та фаутному стані на території кладовищ міста Житомира» від 10.09.2021 року.

Переможцем визначено ФОП Стройванс Сергій Михайлович із заявленою сумою робіт в 1 120 000,00 грн без ПДВ. Відповідно договір № 2209-21/1 було підписано 22.09.2021 року. 

У пояснювальній частині зазначалося, що процедуру відкритих торгів двічі відмінено, у тому числі частково (за лотом), через відсутність достатньої кількості тендерних пропозицій.

В обґрунтуванні також повідомлялося, що комунальним підприємством «Спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування» Житомирської міської ради (КП «СККПО») двічі оголошувалась закупівля по предмету: «Лісозаготівельні послуги – Послуги з видалення дерев, які перебувають у незадовільному, сухостійному та фаутному стані на території кладовищ міста Житомира)». Вперше закупівля оголошена 07.07.2021 року і скасована 23.07.2021 в зв’язку з недостатньою кількістю учасників. Вдруге закупівля оголошена 09.08.2021 року і скасована 29.07.2021 з тієї же причини. 

Відповідно до діючого законодавства, у разі, якщо замовником було двічі скасовано тендер через відсутність достатньої кількості учасників, замовник може застосувати переговорну процедуру закупівлі, що і було виконано цього разу.

Однак з'ясувалося, що роботи ведуться без застосування спеціальної техніки і, падаючи, дерева вщент розбивають пам'ятники, частина з яких має історичну цінність. Так, зруйновано частину поховань черниць, що належать до кінця ХІХ – початку ХХ століття. Відновити ці пам'ятника майже неможливо, і доводиться визнати, що цю історичну спадщину ми втратили назавжди. 

Досліджуючи укладену документацію, можна встановити, що виконавець не несе жодної відповідальності за знищені пам'ятники. Тільки є згадка про те, що у разі пошкодження гранітного пам'ятника на його поновлення використовується 40 тис. грн. Отже, про поновлення пам'ятників з іншого каменю мова не йде? Або якщо це історична пам'ятка, то як за не дуже велику суму в 40 тисяч гривень можна її реставрувати? Відповідей на ці запитання ми не отримали.

Залишається відкритим питання щодо отримання дозволів на проведення робіт, адже для їхнього виконання потрібні певні погодження. Цього ми також не змогли отримати.

Громадськість звертає увагу на те, що стаття 2 Закону України «Про поховання та похоронну справу» визначає це як «самовільне пошкодження, розкопування, руйнування або в інший спосіб знищення кладовищенських споруд, що використовуються для церемонії поховання та поминання померлих, намогильних споруд, огорож, склепів, урн з прахом, могил чи інших місць поховання».

У статті 297 Кримінального кодексу України сказано: «Наруга над могилою, іншим місцем поховання, над тілом (останками, прахом) померлого або над урною з прахом померлого, а також незаконне заволодіння тілом (останками, прахом) померлого, урною з прахом померлого, предметами, що перебувають на (в) могилі, в іншому місці поховання, на тілі (останках, прахові) померлого, – караються штрафом до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк».

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up