Кабмін ввів грошові виплати замість «пакунка малюка»

Кабмін ввів грошові виплати замість «пакунка малюка»

Замість традиційного «пакунка малюка» в Україні будуть виплачувати батькам 5000 гривень. Ці гроші вони зможуть витратити на дитину і тільки в спеціально відведених для цього магазинах.

Крім цього, єдиний розмір допомоги на першу, другу і наступну дитину становить 41280 грн. Дана сума не залежить від кількості дітей в сім'ї і виплачується протягом 3-х років.

Чи достатньо держава платить за народження дітей?

Кабінет Міністрів ввів виплату 5 тисяч гривень на одного новонародженого замість «пакунка малюка». Кошти можна отримати на спеціальний рахунок в Приватбанку, їх можна буде використовувати тільки на придбання товарів для малюка.

На засіданні уряду 29 липня була прийнята постанова щодо монетизації одноразової натуральної допомоги «Пакунок малюка».

Відео дня

«Дуже важлива постанова, важливий соціальний момент. Тобто у нас зараз передбачено на виплату породіллям "Пакунок малюка" 5 тисяч гривень. Ті пакунки, які зараз залишилися в регіонах, будуть дороздані породіллям, а карточки з 5 тисячами гривень будуть фактично видаватися при народженні на закупівлю дитячих товарів замість "пакунка малюка". Ми розмовляли з породіллями, і "пакунок малюка" не завжди відповідав їх потребам чи побажанням. Тому зараз вони отримають змогу самостійно за гроші, і не за 3700, як коштував "пакунок малюка", а за повну суму, яку передбачає бюджет, закуповувати товари для дітей», – зазначив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Уряд підтримав дану постанову.

Народний депутат від політичної партії «Слуга народу» Ольга Василевська на своєму офіційному телеграм-каналі також досить прозоро та однозначно прокоментувала цю новину: «Останні тижні багато скарг на відсутність у пологових будинках "пакунків малюка". Їх почали роздавати у 2018 році. Україна закупала їх за допомогою міжнародних організацій. І платила їм за це відсоток від вартості. Самотужки, як виявилось, провести мільярдні закупівлі Україна не може.

Тепер замість великого "бейбі-боксу" породіллям видаватимуть картки "Приватбанку". На рахунку 5 тисяч гривень. Таку компенсацію за відсутність "пакунків малюків" на засіданні вирішив Кабмін. Розмови про виплату грошей ведуться ще з травня. Проте до мене у громадські приймальні звертаються молоді мами зі скаргами, що ні грошей, ні бейбі-боксів в очі не бачили. Мною було написане відповідне звернення у Мінсоцполітики.

Проблеми з "пакунками маляти" почались відразу, коли оголосили тендер на їхню закупівлю з платформи Прозоррро. Коли у квітні ДУ «Професійні закупівлі» (управляє Мінсоцполітики) оголосили тендер на 1.2 мільярда гривень на поставку "бейбі-боксів", всі бажаючі, як ті коршуни, злетілись на тендер. 5 фірм виявились пустими, друкувались на одному принтері, в один день отримували банківські гарантії. Інші тільки те і робили, що вимоги до якості збивали: то гудзиків на чоловічках забагато, то давайте матерію замінемо, то іграшку пофарбовану покладемо. Антимонопольному комітету довелось зупинити тендер. 

Виявляється, без міжнародників провести прозорий конкурс та закупити бейбі-бокси на 1,2 мільярда ми не можемо. Занадто ласий шматок. 

Досвід показує: скільки не створюй державних закупівельних підприємств ("Професійні закупівлі", "Медичні закупівлі"), ані бейбі-бокси, ані ліки в Україні закуповуватися не будуть.

Кожен громадянин мусить розраховувати лише на себе. Україна більше не соціальна держава, а корупційна. 

Я тут писала про "пакунки малюка". Їх тепер не видаватимуть породіллям, бо державна машина не витримала корупційну складову – ніяк не могли провести тендер на 1,2 млрд грн. Замість пакунків видаватимуть по 5 тисяч гривень на породіллю, які можна буде витратити лише в спеціалізованих магазинах на спеціальну номенклатуру товару. І ось тут поні бігає по корупційному колу: хто складатиме список магазинів, де можна? І що буде в списку речей, які можна? 

Схема погано пахне. Смердить, я б сказала».

Руслан Мороз

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up