Імператора зустрічали іконою Макарія Овруцького

Імператора зустрічали іконою Макарія Овруцького

Давньоруський Свято-Василівський собор в Овручі – один із найстаріших в Україні кам'яних храмів, пам'ятка архітектури XII століття національного значення.

Храм був відновлений завдяки останньому російському імператору Миколі ІІ. Государ особисто прибув на освячення відновленого храму, пожертвував 10 тисяч рублів, подарував панікадило древнього стилю, яке було виготовлено в майстерні Вебера в Петербурзі.

3 вересня 1911 р. о 8 годині 15 хвилин Микола II в супроводі свити відбув на автомобілях з Коростеня до Овруча (відстань 43 версти). Тут була встановлена дивовижна арка у вигляді двох гігантських вуликів, оббитих килимами місцевої роботи і критих соломою. Вулики були з'єднані солом'яним дахом в народному стилі й прикрашені квітами, вишитими рушниками, косами, граблями, серпами. Вгорі під дахом з красивих букв було складено місцеве привітання «Слава Богу». Спереду і ззаду арки була влаштована алея з прапорів, обставлених знизу снопами.

Після привітання імператор приложився до святого хреста та прийняв ікону преподобномученика Макарія Овруцького, піднесену представниками духовенства.

Відео дня

Як розповідає буклет Овруцького Свято-Василівського жіночого монастиря, освячення собору було надзвичайно урочистим. Імператор стояв біля правої колони спереду, за ним були міністри та свита. Перед ним ліворуч стояли волинські дворяни, а праворуч – монахині. За свідченнями, своїм релігійним настроєм государ міг подати приклад усім присутнім: хрестився благоговійно і клав поклони, коли потрібно. Його Величність перед початком служби в новоосвяченому соборі сам запалив панікадило, до якого була прикріплена порохова нитка.

Через 7 років імператор був розстріляний більшовиками разом із сім'єю і наближеними. Однак добра справа, зроблена для людей і во Славу Божу, лишилася жити. За радянських часів овруцький собор охоронявся як пам'ятка архітектури і залишався діючим.

Микола ІІ був прославлений (разом з дружиною і дітьми) в лику святих Руською православною церквою як страстотерпець 2000 року, раніше, у 1981 році, прославлений Руською зарубіжною церквою як мученик.

Цікаво

Одного разу Микола ІІ був в Англії з офіційним візитом. Якраз тривало богослужіння. Коли підвели імператора, він не став сідати, тому що у нас так не прийнято. А от англійський монарх Георг одразу вирішив сісти. Однак, побачивши, що його російський брат не сідає, він почекав хвилин 15, стомився і відправив когось зі своєї свити до Миколи ІІ. Чоловік сказав: "Ваша величносте, Ви можете присісти". На це государ відповів: «Ні-ні, я постою». Георг ще почекав хвилин 20-30, і йому стало ну зовсім тяжко. Він знову відправив людину до Миколи ІІ зі словами: «Все, можна сидіти, все добре». На це російський гість сказав: «Ні-ні, все гаразд». І коли втретє Георг відправив людину до Миколи ІІ, російський імператор підійшов до нього й мовив: «Ваша Величносте! Прошу пробачення, Ви посидіть, якщо потрібно. Але якщо мій брат Георг може сидіти в присутності Небесного Царя, то я просто до цього не готовий».

Петро Бойчук

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up