Громадські організації грають та й надалі гратимуть важливу роль у розвитку Романівської громади

Громадські організації грають та й надалі гратимуть важливу роль у розвитку Романівської громади

15 квітня в залі для засідань Романівської селищної ради було проведено громадське обговорення програми соціально-економічного розвитку громади та питання оптимізації закладів освіти Романівської селищної ради.

Метою заходу стало врахування думки громадських об’єднань та жителів Романівської громади щодо формування пропозицій до програми соціально-економічного розвитку громади, з питань реорганізації закладів освіти з пониженням ступеня з метою надання якісних послуг у галузі освіти (Булдичівського, Камінського, Врублівського, Гордіївського, Романівського закладів загальної середньої освіти). 

Модераторами громадського обговорення виступили начальник фінансового управління Романівської селищної ради Наталія Горобець та начальник відділу освіти Романівської селищної ради Оксана Гаврилова.

Відео дня

Обговорення тривало майже три години. Варто зазначити, що представники громадських організацій виявляли активну позицію в обговореннях. Зокрема у першій частині обговорень Наталія Горобець зауважила на необхідності тісної та плідної співпраці між Романівською селищною радою та громадськими організаціями щодо пропозицій, заявок на участь та реалізацію різних проєктів соціально-економічного розвитку на території Романівської громади. 

Друга частина слухань стосувалась реорганізації закладів освіти. Оксана Гаврилова проаналізувала стан мережі закладів освіти Романівської громади і зазначила, що більша частина освітньої субвенції з державного бюджету спрямовується на оплату праці педагогічним працівникам. Субвенції не завжди достатньо на заробітну плату, а що вже говорити про забезпечення закладів, покращення матеріально-технічної бази. Розподіл освітньої субвенції відбувається відповідно до формули, запровадженої МОН у 2017 році, основним параметром якої є наповнюваність класу. Очільниця освітньої галузі з жалем констатувала: «Дітей щороку в селах стає менше. А от школам, в яких навчається 200 і більше діток, держава приділяє більше уваги». 

Зі свого боку представники усіх вищеперерахованих закладів відстоювали необхідність функціонування своїх закладів саме в такому форматі, який на сьогодні присутній. Викладачі сільських шкіл говорили про те, що закриють школи – не стане села, також наголошували на тому, що відсутність належного дорожнього покриття є загрозою життю дітей, яких пропонують підвозити в інші заклади освіти. Така політика реорганізації закладів освіти змушуватиме молоді сім`ї виїжджати з рідного села у пошуках кращих умов. Викладачам та батькам боляче, що діти не матимуть змоги навчатися у рідній школі. 

Модератори заходу зауважили, що це поки що обговорення, важливо було почути думку кожного. Рішення прийматиметься згодом з урахуванням фінансової спроможності громади. Тож далі буде.

Лариса Бджілка

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА 11:20 Два боєприпаси часів Другої світової війни виявили в Бердичеві і Звягелі 11:00 Військовим передали чергову автівку, придбану завдяки волонтерам 10:40 За ініціативи Мінветеранів Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up