Громада Троковичів - проти вирубки дерев

Громада Троковичів - проти вирубки дерев

Знову почалася вирубка лісів вздовж дороги Піщанка-Троковичі-Велика Горбаша.

В соціальній мережі Facebook сьогодні зранку з’явилося оголошення:

«Шановні жителі Троковичів! Сьогодні зранку біля села Піщанка вздовж дороги знову ріжуть дерева. Увесь цей час депутати робили все можливе, аби вирізка не проводилася. Адже на зборах громада висловилася категорично проти! Однак сьогодні підрядники знову нахабно валять підряд нормальні дерева.

Друзі, якщо ми громада реально проти суцільної вирізки, пропоную виїхати всім на місце вирубки і пояснити популярно швидким лісорубам що не можна посягати на те, що садили наші діди-прадіди. Відстоїмо народне багатство разом!»

Відео дня

Конфлікт між Черняхівською РДА і громадою Троковичів спалахнув ще навесні, коли було розпочато розслідування незаконної вирубки дерев вздовж дороги Піщанка-Троковичі-В. Горбаша.

Тоді 19 травня вздовж дороги Піщанка-Троковичі-Велика Горбаша невідомі особи почали зрізати дерева. Дізнавшись про даний факт,  представники Оліївської сільської ради одразу виїхали на місце події. Прибувши на територію вирубки, вдалося встановити, що з дозвільних документів чоловіки мали договір з Черняхівською РДА. У свою чергу, представники Оліївської сільської ради викликали поліцію, для подальшого розслідування цієї ситуації, адже земельна ділянка відноситься до Оліївської ОТГ.

 «Сьогодні для нас черговим сюрпризом стало село Троковичі, а саме - вирізка тополь. Прибувши на місце, ми викликали працівників поліції. Відповідно було написано звернення стосовно незаконних дій людей, які проводили ці роботи, і, на мою думку, неправомірних дій посадових осіб Черняхівської РДА», - прокоментував секретар Оліївської сільської ради Анатолій Мельниченко. 

 Саме тоді у ході перевірки вдалося встановити, що представники підрядної організації мають намір зрізати не лише аварійні дерева, які заважають житловим будинкам, а й цілком здорові тополі - загалом близько 450 дерев. І почали роботи не з цих аварійних дерев біля будинків, а з цілком здорових тополь, що росли метрів за 400 від власне цих будинків. Таким чином зрізані дерева не несли шкоди будинкам. Дані дерева розміщені в третьому ряду від дороги, тож несуть куди меншу небезпеку, аніж дерева в першому ряду. Але почали чомусь саме зі здорових і широких у діаметрі дерев у третьому ряду далеко від будинків.

Подібна ситуація склалася ще в деяких населених пунктах. 

Декілька тижнів тому у Довжику людина вирішила самовільно вирубати дерева. Відповідно, відкрите кримінальне провадження. Всі факти зафіксовані. У селі Новоселиця, мала місце незаконна вирубка сосен, що було також зафіксовано правоохоронними органами. Розслідування триває.

Тоді, 19 травня 2020 року правоохоронці зупинили роботи до моменту з’ясування всіх обставин. Однак наступного дня зранку підрядна організація продовжила різати дерева. Почувши чітку позицію сільської ради щодо недопущення суцільної вирізки дерев, представник Черняхівської РДА погодився, щоб підрядники вирізали виключно аварійні дерева біля житлового будинку, пообіцявши, що інші дерева не чіпатимуть до з’ясування всіх обставин. 

Люди пропонують кронувати дерева, які розміщені вздовж автотраси і можуть нести загрозу проїжджаючому транспорту. Однак представник Черняхівської РДА заявив, що для цього потрібно багато коштів. Цікаво, що 445 дерев, які хочуть зрізати, оцінили у 10 тисяч гривень.

«Вони що думають – тут дурні живуть чи що? 445 дерев оцінили в 10 тисяч гривень??? То ми з сусідом можемо викупити їм собі за такі гроші. Скажіть-но скільки коштує машина дров? А скільки коштує ділова деревина?», - ставить питання один з місцевих жителів. 

На даний час підрядна організація видаляє аварійні дерева біля будинку, жителі якого зверталися до Черняхівської РДА та на Урядову гарячу лінію. 

Під час громадських слухань секретар Оліївської сільської ради озвучив декілька фактів, які наштовхують на думку, що «правомірність» дій райдержадміністрації, як мовиться, шита білими нитками. Зокрема, цікаво те, що одним з членів комісії, яка обстежувала дерева, є фізична особа-підприємець – Мартинюк Андрій Михайлович – той самий підрядник, з яким і підписано договір на вирізку дерев. 

«Тобто підрядник сам встановив, які дерева йому різати?» - ставить доречне питання один з жителів Троковичів.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up