Господарський суд Житомирської області склав повний текст Рішення по справі АЗС «ЮПІДЖІ»

Господарський суд Житомирської області склав повний текст Рішення по справі АЗС «ЮПІДЖІ»

Ще 22 березня 2021 року в Господарському суді Житомирської області було оголошено результативну частину Рішення по справі сумнозвусної АЗС «ЮПІДЖІ», яким заборонялася будь-які діяльність з реалізації нафто та газопродуктів для автозаправного комплексу. 

І вже 1 квітня 2021 року будо складено повний текст рішення. З цього дня протягом 20 діб сторона відповідача може подати апеляційну скаргу. Після рішення апеляційного суду рішення першої інстанції обирає законну силу та стає обов'язковим для виконання.

Позов було подано Громадською організацією «Громадська оборона» до Товариства з обмеженою відповідальністю «Юпіджі» про знесення самочинного будівництва. 

В рішенні суду зазначено наступне:

Відео дня

У судовому засіданні 22.03.2021 оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Заслухавши представників сторін, дослідивши подані сторонами докази, господарський суд приходить до висновку, що позов підлягає частковому задоволенню.

Господарський суд у даній справі приходить до висновку, що Об'єкт є самочинним будівництвом в розумінні ст. 376 ч.1 ЦК України виходячи з наступного.

Частиною 1 статті 376 ЦК України визначено, що житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи чи належно затвердженого проєкту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

Конструкція вказаної норми вказує на те, що будівництво на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, є самостійною підставою для визнання такого будівництва самочинним.

Згідно з абзацом 15 статті 1 Закону України «Про землеустрій», цільове призначення земельної ділянки - використання земельної ділянки за призначенням, визначеним на підставі документації із землеустрою у встановленому законодавством порядку.

За змістом частини 1 статті 19 ЗК України землі України за основним цільовим призначенням поділяються на такі категорії:

а) землі сільськогосподарського призначення;

б) землі житлової та громадської забудови;

в) землі природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення;

г) землі оздоровчого призначення;

ґ) землі рекреаційного призначення;

д) землі історико-культурного призначення;

е) землі лісогосподарського призначення;

є) землі водного фонду;

ж) землі транспорту, промисловості, зв`язку, енергетики, оборони та іншого призначення.

Порядок використання зазначеної категорії земель регламентовано статтею 39 ЗК України, відповідно до якої використання земель житлової та громадської забудови здійснюється відповідно до генерального плану населеного пункту, іншої містобудівної документації, плану земельно-господарського устрою з дотриманням будівельних норм, державних стандартів і норм.

Нецільовим використанням земельної ділянки з категорії земель житлової та громадської забудови є її використання за іншим призначенням, всупереч генеральному плану населеного пункту, іншій містобудівній документації, плану земельно-господарського устрою тощо, тобто всупереч земельному законодавству України.

У постанові від 04.02.2020 у справі №915/47/17 Верховний суд зробив висновок, що розміщення АЗС та автомобільних газозаправних пунктів може здійснюватися лише на земельних ділянках із цільовим призначенням "землі автомобільного транспорту", код КВЦПЗ 12.04.

Таким чином, належний відповідачу об'єкт "АЗК з пунктом сервісного обслуговування населення, адміністративними приміщеннями, АГЗП та автомийки", який знаходиться за адресою: Житомирська область, м. Житомир, проспект Незалежності, 29, та розміщений на земельній ділянці з кадастровим номером 1810136300:05:025:0017, є таким, що збудований на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, тобто є самочинним будівництвом.

Відповідно до частини 4 статті 376 ЦК України, якщо власник (користувач) земельної ділянки заперечує проти визнання права власності на нерухоме майно за особою, яка здійснила (здійснює) самочинне будівництво на його земельній ділянці, або якщо це порушує права інших осіб, майно підлягає знесенню особою, яка здійснила (здійснює) самочинне будівництво, або за її рахунок.

Вказана норма вказує на два випадки, наявність яких є підставою для знесення самочинного будівництва: 1) якщо власник (користувач) земельної ділянки заперечує; 2) якщо це порушує права інших осіб.

У даній справі суд вважає, що самочинне будівництво порушує права інших осіб, а саме, членів територіальної громади, в межах якої розташована земельна ділянка, які вправі розраховувати на дотримання фізичними та юридичними особами норм законів, а отже, і вправі вимагати усунення порушень цих норм.

Разом з тим господарський суд враховує, що знесення самочинного будівництва є крайнім заходом судового реагування, який застосовується в разі неможливості усунення допущених порушень іншим шляхом.

Встановлюючи зміст позовних вимог, суд має визначити, які є дійсні вимоги позивача, тобто яка мета позивача у цьому позові, з досягненням якої він пов'язує остаточний захист своїх прав. У даній справі, виходячи зі змісту мотивів позивача, його метою є недопущення функціонування об’єкту в якості автозаправного комплексу, оскільки саме з цим позивач пов’язує порушення його прав та прав громадян – мешканців прилеглих до Об'єкту будинків та громади міста в цілому.

Керуючись статтями 129, 236, 237, 238 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

1. Позов Громадської організації "Громадська оборона" (м. Житомир, вул. Шевченка, 14, кв.34, код 43322143) задовольнити частково.

2. Товариству з обмеженою відповідальністю "ЮПІДЖІ" (11500, Житомирська область місто Коростень, вул. Толстого, 5, код 38862560) заборонити використовувати земельну ділянку з кадастровим номером 1810136300:05:025:0017, цільове призначення якої "будівництво та обслуговування будівель торгівлі", для діяльності, яка пов'язана:

- з торгівлею нафтопродуктами (діяльність автозаправочного комплексу/станції) та їх зберіганням;

- з торгівлею газом для автомобільного транспорту (діяльність авто газозаправного пункту) та його зберігання,

в тому числі вчиняти дії (укладати правочини, тощо), які будуть спрямовані на таке використання іншими особами.

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ЮПІДЖІ" (11500, Житомирська область місто Коростень, вул. Толстого, 5, код 38862560) на користь Громадської організації "Громадська оборона" (м. Житомир, вул. Шевченка, 14, кв.34, код 43322143) 1135,00 грн. судового збору.

4. Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено: 01.04.21

Суддя Тимошенко О. М. 

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 У квітня на Житомирщині сталось 27 ДТП з потерпілими, двоє людей загинули 17:00 Мінреінтеграції: Українцям, які виїхали з ТОТ, на період оформлення документів надається комплексна допомога 16:40 Захисники України можуть безкоштовно отримати евакуаційні візки «Brammer» 16:20 На Звягельщині поліцейські врятували 30-річного чоловіка від самогубства Від читача 17:28 Проект Брама вступив у боротьбу за чистоту медіа-простору 16:00 У Житомирі покажуть норвезький документальний фільм про змагання Norseman 15:42 У міськраді головам правлінь ОСББ роз'яснили, як застосовувати законодавчі зміни на практиці photo_camera 15:23 Відкрито реєстрацію на вступні випробування до магістратури та аспірантури 15:00 Житомирські вибухотехніки поліції розміновують деокуповану частину Харківщини play_circle_filled photo_camera 14:41 На фронті героїчно загинув житомирянин Віталій Святненко 14:21 Житомир потребує донорської крові всіх груп з негативним резусом 14:00 У поминальну неділю організують спецпідвіз до міського цвинтаря, – міськрада 12:41 У Звягелі в ДТП з автобусом постраждав хлопчик-пішохід 12:20 Лікар, якого викрили на хабарі за фальсифікацію діагнозу військовозобов’язаному, не має жодного відношення до ТЦК та СП - заява ТЦК 12:00 Прохолодні ночі і теплі дні - погода у Житомирі 11:40 У Бердичеві екологи виявили факт забруднення річки Гнилоп’ять каналізаційними стоками 11:40 У Житомирі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму (Новини компаній) play_circle_filled 11:00 25 травня у Житомирі відбудеться фестиваль дитячих таборів «Літо разом» 10:41 Спрощено отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого захисника і захисниці 10:19 Житловий комплекс, який збудують для ВПО в Житомирі, матиме надсучасне укриття
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up