Газові війни: як прибудинкові лічильники змушують житомирян платити за неспожите

Газові війни: як прибудинкові лічильники змушують житомирян платити за неспожите

Житомиряни мають право вимагати перерахунку платіжок за незаконно нарахований завдяки прибудинковим лічильникам газ, але у ПАТ «Житомиргаз» впевнені, що діяли згідно з законом і готують оскарження до Верховного Суду України.

Житомирський апеляційний суд виніс постанову, у якій фактично визнав встановлення лічильників підприємством «Житомиргаз» і нарахування за цими лічильниками підприємством «Житомиргаз Збут» незаконними. Про це під час брифінгу розповів міський голова Сергій Сухомлин.

«Відразу після встановлення прибудинкових лічильників до нас поступило багато скарг, приходили житомиряни, які приносили свої платіжки, а там об’єми використаного газу відрізнялись від фактичного нарахування, і в середньому цифра була у 3-4 рази більша, ніж без нарахувань прибудинкових лічильників. У сусідньому будинку, на якому не встановлено приладів обліку і де розраховуються за нормативами, платять за спожитий газ в рази менше. Відразу міська служба ДБК вийшла на перевірку, і було з’ясовано, що прилади встановлено без належних умов – без відкриття декларації, як того вимагає закон», – наголошує міський голова Сергій Сухомлин.

Громадська організація «Об’єднання споживачів природного газу міста Житомира» подала колективний позов до суду на ПАТ «Житомиргаз» та ТзОВ «Житомиргаз Збут» щодо неправомірного нарахування плати за спожитий газ після встановлення підприємством прибудинкових приладів обліку газу, але суд програла. Але вже у другій інстанції своєю постановою суд скасовує рішення Корольовського районного суду м.Житомира від 19 вересня 2017 року і ухвалює нове судове рішення про задоволення позову.

Відео дня

«Визнати протиправним дії ПАТ по газопостачанню та газифікації «Житомиргаз» щодо невизначеного кола споживачів на території м. Житомира в частині визначення об’єму та обсягу спожитого газу, виходячи із показників загальнобудинкових вузлів обліку газу. Визнати протиправними дії ТОВ «Житомиргаз Збут» щодо невизначеного кола споживачів на території м. Житомира в частині нарахування плати за спожитий газ, виходячи із показників загальнобудинкових вузлів обліку газу», – йдеться у постанові суду.

Тому вже на сьогодні житомиряни, у яких незаконно були встановлені прибудинкові лічильники, а це більш ніж 20 тисяч мешканців, що проживають в 11 тисячах квартир 118-ти будинків, мають право написати заяву на ПАТ «Житомиргаз» для проведення перерахунку за переплачений газ.

«Сьогодні на сайті міської ради ми опублікуємо заяву, якою може скористатись кожен житомирянин, щоб вимагати  у підприємства згідно з рішенням суду перерахунку коштів по об’ємам газу», – наголошує Сергій Сухомлин.

Депутат міської ради Юрій Скоропад, завдяки якому створено громадську організацію «Об’єднання споживачів природного газу міста Житомира», не впевнений, що ПАТ «Житомиргаз» буде виконувати рішення суду, та додав, що підприємство неодмінно буде подавати позов до Верховного Суду України.

«Я чув про те, що вони будуть подавати позов до Верховного суду. Ми не будемо чекати, доки вони це зроблять, у нас є усі підстави почати процедуру повернення сум, які переплатили житомиряни», – наголошує депутат міської ради Юрій Скоропад.

У ПАТ «Житомиргаз» підтвердили наміри звертатись із касаційною скаргою на ухвалу Апеляційного суду Житомирської області. У компанії впевнені у своїй правоті і переконані, що будинкові лічильники встановлені у відповідності до нормативно-правових актів, які діяли на момент встановлення обладнання. Разом із тим у ПАТ «Житомиргаз» розповіли, що кожен житомирянин мав право встановити індивідуальний лічильник, і тоді платіжки були б в рази менші.

«Є прийняте Апеляційним судом Житомирської області рішення, яке підлягає до виконання. Але воно не є остаточним у даній справі. Остаточну оцінку доводам кожної зі сторін буде дано Верховним судом, тобто ПАТ «Житомиргаз» готує касаційне звернення. Зараз йдуть консультації з НКРЕКП стосовно перерахунку, але зазначу, що на той час ми діяли у рамках закону. І закон не має зворотної дії. Жителі багатоповерхівок мали можливість написати заяву на встановлення індивідуальних лічильників, на сьогоднішній день жодної заяви ми не отримали. Тому як ми будемо реагувати на заяви житомирян про перерахунки, пока сказати важко», – зазначила фахівець із зв’язків з громадськістю та пресою ПАТ «Житомиргаз» Катерина Чумак.

Згідно з законом фінансування робіт з оснащення індивідуальними лічильниками мають здійснюватись «Житомиргазом». Останні заклали вартість приладів обліку у тариф. Таким чином, населення розраховується за лічильники ніби на виплат, щомісяця оплачуючи за них частку в межах тарифу.

«Ми звертались з листом до «Житомиргазу», який я особисто підписав, з вимогою розписати, скільки квартирних лічильників було вставлено за рахунок інвестпрограми. З 2003 року житомирянам включили нарахування за користування лічильниками. Ми прорахували: якби підприємство використало інвестиції, вже давно усі житомиряни мали квартирні лічильники. Ми зробили все в табличках по роках, відправили, але відповіді від підприємства так і не отримали», – зазначає Сухомлин.

«У мене остання платіжка – 2300 грн, рекомендовний платіж – 5400. Платити потрібно лише за об’ємами використаних кубів. Законом України прописано, що прибудинкові лічильники мають використовуватись лише для технічних цілей і контролю, а не для обліку і нарахування», – зауважує Сергій Сухомлин.

Як висновок очільник міста додав, що через загострену ситуацію з «Житомиргазом», можливо, доведеться сформувати міське чи обласне комунальне підприємство.

Як вирішиться конфлікт і чи отримають житомиряни свої кошти за незаконно нараховані кубометри газу – покаже час.

Довідково:

Після встановлення прибудинкового лічильника, який є спільним для усіх квартир, жителі багатоповерхівок розраховуються за блакитне паливо так: від показників нового лічильника віднімають спожите у квартирах, де є індивідуальні лічильники, а залишок ділять між іншими квартирами відповідно до кількості зареєстрованих у них мешканців.

Припустимо, в одній квартирі прописана одна людина, але реально її здають в оренду чотирьом квартирантам, а в другій живуть двоє зареєстрованих мешканців. За новою системою друга квартира заплатить за газ більше, ніж перша. По-друге, різні родини мають різний обсяг споживання. Влітку хтось інтенсивно готує закрутки на зиму, а хтось поїхав у відпустку і не використовував газ. Наприкінці місяця обидві квартири заплатять так само однаково.

Ось як це має виглядати за законом України: за старою системою населення платило відповідно до норм споживання, які встановлювала Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Так, якщо в квартирі не було лічильника, сім’я розраховувалася за 4,4 куб м газу на особу. Своєю чергою, Житомиргаз рахує по 19 куб м, звідки і колосальні суми.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:00 Сьогодні ввечері діятимуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промисловості 17:51 Збірна команда Житомирщини здобула призові нагороди на Всеукраїнських змаганнях з фігурного катання на роликових ковзанах 17:29 У Житомирі провели аудит безпеки нового скверу на розі вулиць Князів Острозьких та Київської photo_camera 17:00 У Бердичеві і Чуднові поліцейські задокументували кілька випадків нелегального зберігання наркотиків Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 16:39 У Житомирі судитимуть адвокатку, яка за 30 тис. доларів США обіцяла клієнту «пом’якшення покарання» 16:22 Чоловіки від 18 до 60 років не зможуть отримати консульські послуги за кордоном - про що саме йдеться? 16:20 На Житомирщині планують перейменувати 8 населених пунктів 16:01 85 ветеранських проєктів перемогли у конкурсі фінансування 15:41 Спортсмени з Житомирщини здобули нагороди на чемпіонаті Європи з гирьового спорту photo_camera 15:20 МОН презентувало звіт моніторингу працевлаштування випускників-бюджетників, до якого увійшло 3 виші Житомирщини 15:00 49-річний чоловік загинув під час пожежі на Брусилівщині 14:40 Оприлюднено перелік хвороб хребта, які звільняють від мобілізації 14:20 З 27 квітня заморозки підуть геть та повернеться справжнє весняне тепло 14:00 Дотримуйтесь заходів протипожежної безпеки на Великдень 12:40 До 9 років позбавлення волі засудили бердичівлянина, який вбив чоловіка на зупинці 12:19 Медики відзначають незначне зростання захворюваності на грип і ГРВІ 12:00 Нічна пригода у Житомирі: у водійки зупиненого під час дії комендантської години авто виявили арбалет 11:40 Увага: зміни в маршруті № 23! 11:20 На Житомирщині розпочала роботу комісія ДСНС України, яка має здійснити контрольну перевірку стану організації заходів цивільного захисту в області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up