Допомога НАТО у забезпеченні охорони кордону з Білоруссю

Допомога НАТО у забезпеченні охорони кордону з Білоруссю

Спроби тисяч біженців прорватися на територію Польщі змусили посилити охорону українсько-білоруського кордону. Особливого значення набула співпраця та обмін інформацією між прикордонниками України та країнами Євросоюзу, започаткована завдяки проєктам з переходу на стандарти НАТО.

У липні цього року координації та спільному виконанню елементів міжвідомчих заходів під час бойових завдань навчали підрозділи житомирських прикордонників та нацгвардійців. Практичним досвідом та кращими практиками роботи з охорони кордону ділилися висококваліфіковані інструктори Об’єднаної оперативно-тактичної групи («UNIFIER»), що дозволить досягнути взаємосумісності з підрозділами Північноатлантичного Альянсу.


Найбільша ділянка кордону
Від початку агресії на Сході охорона кордону здійснюється зі зброєю в руках. До 2014 року прикордонники мали лише так звані засоби активного захисту. Змінилася й функція державної прикордонної служби як правоохоронного органу спеціального призначення. Полягає вона у здійсненні комплексної охорони на усіх ділянках державного кордону.

Особливу роль в охороні північного кордону країни відіграє створений у 2000 році Житомирський прикордонний загін. У результаті реорганізації з 2019 року в його підпорядкування перейшла ділянка українсько-білоруського кордону в Рівненській області. Від Луцького прикордонного загону відійшли відділи прикордонної служби «Березове», «Дубровиця», «Вичівка» та «Рівне-аеропорт». Відповідно, ділянка відповідальності загону зросла в півтора раза, до понад 630 км із майже 1100 км загальної протяжності кордону з Білоруссю.


Торік Житомирський прикордонний отримав нове почесне найменування. Наразі це 9-й прикордонний загін імені Січових Стрільців Державної прикордонної служби України. Загін охороняє кордон України в межах Київської, Житомирської та Рівненської областей. Прикордонний контроль здійснюється в 11 пунктах пропуску, з яких 7 автомобільні, 2 залізничні та 2 авіаційні, а також 3-ох міжнародних залізничних пунктах контролю.

Тому особливої актуальності набуває постійне підвищення рівня бойової та професійної майстерності прикордонників. Якщо базовий рівень підготовки охоплює загальні поняття про внутрішні службові інструкції, порядок огляду автотранспорту, догляд подорожуючих, то спеціальний включає певні особливості. Для кінологічної служби – це робота зі службовою собакою, перевіряючого – контроль і дослідження документів, або зв’язківець – в частині забезпечення оперативного зв’язку з підрозділами.

Наразі йде активне набуття теоретичних знань та практичних навичок у впровадженні стандартів Організації Північноатлантичного договору (НАТО). Вони стосуються воєнної політики, безпеки та стратегічного планування, операцій та бойових дій, підготовки території держави до оборони, розвідки; інформаційних та психологічних операцій, військового зв’язку, розроблення, випробування озброєння та військової техніки; стратегічних комунікацій; гендерних питань тощо.
У результаті підрозділи, які виконуватимуть спільні бойові завдання, працюватимуть в одному штабі та діятимуть за єдиним сценарієм, розуміючи цілі та можливості один одного.

Практичні навчання
Об’єднані українсько-американське навчання «Rapid Trident 2021» прикордонників та підрозділу Національної гвардії України 7 липня провели на території багатопрофільного навчального центру на Київщині. У підготовці сил безпеки та оборони в рамках JMTG-U (об’єднаної багатонаціональної тренінгової групи – «Україна») взяли участь підрозділ спеціального реагування 9-ого прикордонного загону та підрозділ швидкого реагування 75-ого окремого батальйону Національної гвардії.

Спільне планування та проведення операцій, координація між підрозділами прикордонників та нацгвардійців, відпрацьовування дій з управління підрозділами та виконання елементів міжвідомчих заходів під час бойових завдань – все це є лише частиною з отриманих учасниками навчань навичок.
- Під час проведення занять ми приділяємо увагу процесу прийняття рішення (TLP), адже як у Збройних силах Канади, так і в Національній гвардії України приймають та віддають накази особовому складу. Підготовка викладачів згідно з навчальним курсом TLP – це частина навичок і вмінь, необхідних для ефективної роботи в рамках співпраці з країнами НАТО, - наголосив офіцер з розробки навчальних програм для офіцерського складу капітан Гектор Макдональд.


Теоретична частина включала детальний інструктаж з дотримання законодавства з охорони громадського порядку в прикордонній зоні, як впровадити інтегроване управління державним кордоном, включно з відеоспостереженням, контролем руху через водні об’єкти та малої авіації. Закріплення отриманих навичок нацгвардійці проводили у рамках спільної прикордонної операції «Кордон-2021» з прикордонниками, підрозділами поліції та міграційною службою на півночі Житомирської області.

- Так в об’єднаному штабі підрозділи Державної прикордонної служби України та нацгвардії відпрацьовували спільні дії з локалізації можливих загроз на державному кордоні відповідно до стандартів планування збройних сил країн - членів НАТО, - розповідає начальник відділу бойової підготовки адміністрації Держприкордонслужби, полковник Анатолій Дорошець.

Були втілені комплексні міжвідомчі заходи із протидії загрозам у сфері нелегальної міграції та прикордонної безпеки. Іншим компонентом став моніторинг на сухопутній і річковій ділянках дотримання прикордонного режиму та режиму державного кордону для належного реагування на можливе загострення становища на українсько-білоруському кордоні.


Прикметно, що зовсім недавно вдалося розв’язати багаторічну проблему, коли після українського пункту пропуску Майдан Копищанський доїжджати до білоруського пункту Глушковичі слід було повертаючись на територію України. Ситуація врегульована шляхом взаємного обміну рівноцінними земельними ділянками між державами, де вже розміщені прикордонні стовпи та відбувається інженерне облаштування кордону.
Водночас ще тривають демаркаційні роботи по кордону, який належить до зони відчуження. Завершити їх планують до 2025 року. Повноцінний державний кордон матиме наступний вигляд: спочатку лінія кордону позначена прикордонними стовпами. Далі контрольна-слідова смуга шириною 5-7 метрів, за якою розміщується рокадна дорога або прикордонні стежки, по яких рухаються автомобілі або наряди прикордонників, а вже потім знаходиться контрольно-загороджувальна стіна або ж загороджувальна сітка.

Пріоритети співпраці
Процес облаштування кордону стримує не лише досі не завершена його демаркація з сусідньою Білоруссю, а й те, що прилеглі до державного кордону землі Держприкордонслужбі не передані. Належать вони або державним лісництвам, або ж місцевим сільським радам, чи, не рідко, розпайовані або приватизовані у приватну власність. Відповідно на чужій земельній ділянці зведення захисних та необхідних інженерних споруд не можливе. У липні цього року рішенням РНБО, введене Указом Президента України, вирішено виділити по 30-50 метрів прилеглої до кордону земель, що дозволить розпочати його повноцінне облаштування.

Наразі втілюється декілька проєктів, націлених на посилення організаційного та матеріально-технічного забезпечення захисту кордону з Білоруссю. Посилюється співробітництво з прикордонними відомствами США, Канади, Естонії, Литви, Латвії, Німеччини, Великобританії, Урядом Японії, Агенції прикордонної та берегової охорони FRONTEX, НАТО, ОБСЄ та Міжнародним центром розвитку міграційної політики. За минулий рік реалізовано 26 проєктів міжнародної технічної допомоги, в рамках яких отримано допомоги на 360 млн грн, та ініційовано 6 нових проєктів з бюджетом близько 350 млн грн.


Зокрема у рамках міжнародної технічної допомоги в усіх пунктах пропуску встановлені засоби для виявлення радіоелектронного випромінення. Підготовлені фахівці здатні фіксувати джерела іонізуючого (радіаційного) випромінення, щоб не допустити їх переміщення через кордон. Не менш важливим для прикордонників було проходження навчання з використання індивідуальних дозиметрів, охороняючи територію в зоні відчуження.
- У рамках міжнародної технічної допомоги отримана автомобільна техніка, інженерні засоби для облаштування державного кордону. Це мульчери, які здійснюють подрібнення гілок, техніку для прокладення траншей і просік, – говорить Юрій Шахрайчук, прес-офіцер 9-ого прикордонний загін імені Січових Стрільців. - По лінії міжнародної допомоги надається й озброєння, боєприпаси, засоби індивідуального захисту, першої медичної допомоги.


В пріоритеті й переоснащення до стандартів НАТО. Замість автоматів Калашникова радянського виробництва загони спеціального призначення переходять на сучасні гвинтівки (UAR-15) калібру 5,56. Снайпера замість застарілих СВД (снайперських гвинтівок Драгунова) використовують снайперські гвинтівки (UAR-10) українського виробництва. РПГ-7 вже замінено на PSRL-1 (РПГ-1) американського виробництва.Важливою складовою співпраці залишається імплементація стандартів та штабних процедур НАТО у процеси планування застосування та управління. Актуальним завданням є завершення встановлення єдиного термінологічного апарату, що гармонізований з національною та міжнародною термінологічними системами, опанування глосаріями та словниками термінології НАТО в системи управління в оборонній сфері держави.

За сприяння представників Збройних сил Канади в Україні готується доктрина, яка застосовується у військових структурах країн-членів НАТО, та визначає роль і місце органів військового управління, командирів (начальників) усіх рівнів, порядок і принципи взаємодії всередині структури на стратегічному, оперативному та тактичному рівнях щодо організації виконання повсякденних завдань і забезпечення підготовки до виконання завдань у майбутньому.

- Доктриною з об'єднаної підготовки передбачено, що різні складові сили безпеки та оборони держави навчаються спільно відпрацювати завдання щодо захисту країни у разі загострення ситуації на державному кордоні, - стверджує полковник Анатолій Дорошець.
Це дозволить підрозділам ефективно взаємодіяти під час ведення бойових дій та розробити національні нормативні документи з питань оборони та безпеки, сумісні з доктринами країн-партнерів.

Створення цієї статті фінансується в рамках проєкту «НАТО – це люди», що фінансується Урядом Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії, що діє через Міністерство закордонних справ і у справах Співдружності націй Великої Британії (“FCDO”)

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up