До 60-річчя першого польоту людини в космос: цікаві факти до Дня космонавтики

До 60-річчя першого польоту людини в космос: цікаві факти до Дня космонавтики

Український космос: галузь майбутнього чи музейний експонат?

Житомир – це саме те місто, в якому народилася людина, що втілила в життя мрію багатьох науковців світу. Сергій Павлович Корольов став конструктором того космічного корабля, який 12 квітня 1961 року вийшов на земну орбіту з людиною на борту. Саме з того часу цей день відзначають як День космонавтики, а у світі – Міжнародний день польоту людини в космос. 

Як міжнародне свято День космонавтики почали відмічати десять років тому, напередодні 50-річчя польоту Юрія Гагаріна, коли Генеральна Асамблея ООН проголосила 12 квітня Міжнародним днем польоту людини в космос.

Україна – місце, де зародилася світова космонавтика. Тут народились і працювали видатні вчені – Ціолковський, Корольов, Янгель, Глушко, Лозино-Лозинський. На українських заводах розробляли перший у світі супутник, а радянська космічна програма не відбулась би без КБ «Південне» та «Південмашу». 

Відео дня

На жаль, хоч Україна й досі залишається космічною державою, але значні здобутки після польоту Леоніда Каденюка у 1997 важко пригадати. Остання новина, пов'язана з космосом, – це повідомлення про те, що Володимир Зеленський у Twitter запросив Ілона Маска до музею космонавтики імені Корольова у Житомир. Але житомиряни благають, щоб цього не сталося, адже доведеться згоріти з сорому за те, який вигляд має колиска світової космонавтики.

Зазвичай Житомир досі традиційно бере участь у святкуванні Дня космонавтики. Покладання квітів до пам’ятника Сергію Павловичу Корольову на майдані його імені та до аналогічного бюсту біля музею космонавтики, який також носить його ім’я. Але мало хто здогадується, що наше місто пов'язане з космосом не тільки постаттю великого вченого, який зміг реалізувати польоти за межі земної атмосфери. 

Вже багато років на території Житомирського обласного центру зайнятості по вулиці Київській, 83 стоїть пам'ятник першопрохідцю космічного простору – Юрію Олексійовичу Гагаріну. З'явився він там у 90-х роках за ініціативою керівництва закладу, і з того часу постійно, щороку 12 квітня, містяни приносять до нього квіти. У Житомирі до сьогодні живуть люди, які працювали на Байконурі і бачили запуски перших ракет. Дуже небагато житомирян знають про пам'ятник, може, саме тому він і вцілів у перші бурхливі роки незалежності.

Цікаво й те, що у Житомирській області у 1933 році народився Микола Володимирович Улятовський, а саме у селі Голодьки, нині – Мирославка Бердичівського району Житомирської області. Він без будь-якої протекції у 1964 році був запрошений на роботу до Центру підготовки космонавтів, який якраз у цей час був організований у Зоряному містечку. Роботі у Центрі підготовки Микола Володимирович і присвятив все життя. Склався дивовижний колектив висококласних фахівців, які розробляли і вивчали нові методи тренування космонавтів.

На жаль, у житомирському музеї про Миколу Улятовського, лікаря космічної медицини, матеріалів немає. Як і немає інформації про житомирян-байконурівців і матеріалів про те, які саме замовлення космічної галузі виконувалися на житомирських заводах. Все це, на жаль, вже у минулому. Отже, і показати щось нове Ілону Маску не вдасться.

За часів незалежності у космос вирушили 167 ракетоносіїв українського виробництва, які вивели на орбіту 387 супутників. Проте останні три роки в України не було космічної програми. Бюджет космонавтики на 2021 склав мільярд гривень, понад половину йде на Павлоградський хімзавод – для утилізації ракетного палива. Для порівняння: космічний бюджет маленької за масштабами країни Люксембург складає 3,4 мільярда доларів, а бюджет NASA сягає 20 мільярдів доларів.

Та й який там зараз космос, якщо у Верховній Раді України запропонували відзначити на державному рівні 60-річчя першого польоту людини в космос, але жодного рішення так і не було прийнято.

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики підтримав святкування на державному рівні 60-річчя першого польоту людини в космос і рекомендував Верховній Раді прийняти відповідну постанову (проєкт № 5210).

Згідно з документом, рекомендувалося у квітні 2021 урочисто відзначити на державному рівні 60-річчя першого польоту людини в космос. Зокрема планувалося утворити організаційний комітет з підготовки та проведення заходів щодо відзначення на державному рівні 60-річчя першого польоту людини у космос і передбачити проведення урочистостей, присвячених 60-річчю першого польоту людини у космос, у місті Житомирі на базі комунального закладу «Національний музей космонавтики ім. С. П. Корольова» Житомирської обласної ради та в інших музейних закладах, наукових установах, підприємствах космічної галузі; створення наглядової ради комунального закладу «Національний музей космонавтики ім. С. П. Корольова» Житомирської обласної ради; включення ремонтно-реставраційних робіт на об’єктах комунального закладу «Національний музей космонавтики ім. С. П. Корольова» Житомирської обласної ради до програми «Велике будівництво»; підтримку проведення у місті Житомирі II Національного форуму «Корольов. Космос. Житомир» на базі Регіонального інноваційно-космічного кластеру «Полісся».

Також була рекомендація Державному космічному агентству України сприяти участі у заходах щодо відзначення на державному рівні 60-річчя з дня першого польоту людини у космос представників підприємств та установ космічної галузі, а також розглянути можливість передачі до музейного зібрання комунального закладу «Національний музей космонавтики ім. С. П. Корольова» Житомирської обласної ради, інших музейних закладів, що мають експозиції космічного профілю та мають право на збереження державної частини Музейного фонду України, зразків космічної техніки, що демонструють внесок України у розвиток світової космічної діяльності. 

Вся діяльність Верховної Ради звелася до того, щоб назву проєкту постанови викласти у такій редакції: «Про особливий внесок України в освоєння космічного простору». І на цьому робота з підготовки до святкування припинилася.

Так якого тобі космосу ще треба, Ілоне Маск? 

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040 11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням 11:00 За участю прокурорів Бердичівської окружної прокуратури на потреби ЗСУ передано боєприпаси, вилучені у межах кримінального провадження 10:41 У Житомирі викрили мережу підпільних казино з десятками мільйонів прибутку photo_camera 10:20 Житомирська ОВА відреагувала на ситуацію з фінансуванням театрів 10:00 Знову перенесли судове засідання по справі Романа Кучера 09:41 ЗСУ ліквідували ще 880 окупантів 09:21 Оперативна інформація станом на 06.00 24 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 24 квітня: все про цей день, прикмети, іменини і погода у Житомирі 18:00 Сьогодні ввечері діятимуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промисловості 17:51 Збірна команда Житомирщини здобула призові нагороди на Всеукраїнських змаганнях з фігурного катання на роликових ковзанах 17:29 У Житомирі провели аудит безпеки нового скверу на розі вулиць Князів Острозьких та Київської photo_camera 17:00 У Бердичеві і Чуднові поліцейські задокументували кілька випадків нелегального зберігання наркотиків 16:39 У Житомирі судитимуть адвокатку, яка за 30 тис. доларів США обіцяла клієнту «пом’якшення покарання» 16:22 Чоловіки від 18 до 60 років не зможуть отримати консульські послуги за кордоном - про що саме йдеться?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up