Прогулюючись в обідню перерву за Будинком правосуддя, помітила, як жінка літнього віку збирає плоди каштанів, яких, до слова, там досить багато.
«Для чого вони їй?» – одразу промайнуло у моїй голові. Як мені відомо, готувати їх не можна – не французькі ж. І мені згадалось, як моя бабуся збирала бруньки берези, заливала спиртовою сумішшю і використовувала як натирання від болю, ще щось чула про варення з каштанів. На цьому мої знання про цей плід закінчилися. Коли я поцікавилася, для чого їх збирають і як використовують, все виявилось простіше – каштани здають за гроші. Про яблука, горіхи, квасолю я чула, а про каштани – вперше. Давайте розбиратися.
Ціна за кілограм каштанів – близько 2 грн. Спеціалізованих місць, де можна здати кінський каштан у Житомирі, ми не знайшли, але оголошень на різних сайтах про покупку та продаж багато. Також часто каштани можна здати в пунктах прийому вторинної сировини.
То які ж власне лікувальні властивості плодів каштану?
Препарати на основі кінського каштану широко застосовуються при лікуванні судинних захворювань, зокрема тромбофлебіту, варикозу, – розширюють звужені артерії, прискорюють кровотік і зменшують крихкість капілярів. А екстракт каштану застосовують при лікуванні забитих місць, різних травм і синців.
У косметології каштан взагалі є незамінним інгредієнтом для збереження краси і молодості. Засоби з каштана тонізують, покращують мікроциркуляцію, зменшують застій крові у поверхневих шарах шкіри, зменшують целюліт, протистоять випаданню волосся і захищають від негативної дії ультрафіолету. Екстракт каштана часто є компонентом антицелюлітних засобів, оскільки зменшує набряки і тонізує шкіру, вирівнюючи її поверхню. Крім того, його можна знайти серед компонентів «антивікової» косметики, оскільки він має протинабрякові властивості. Також екстракт каштана стимулює вироблення колагену, в результаті чого зменшується кількість і глибина зморшок, натомість підвищується тонус шкіри та підтягується овал обличчя. Каштан також включають до складу шампунів, бальзамів, масок і сироваток, що стимулюють ріст волосся та перешкоджають утворенню лупи. Ну просто незамінний еліксир краси!
Є у каштанів ще одна сфера застосування – це корм для тварин. За своїми поживними властивостями, за вмістом білка й жирів вони перевершують пшеницю і кукурудзу, їх добре їсть велика й дрібна рогата худоба, свині і птиця. В 1 кг каштанів міститься 40 г протеїну, 4,8 г кальцію і 1,5 г фосфору.
Перед годуванням тварин каштани подрібнюють, як правило, за допомогою саморобних пристроїв. Промисловість нічого такого поки не пропонує. Перемелені каштани вимочують, щоб з них вийшли гіркі на смак дубильні речовини, і додають до основного корму – зерна, комбікорму, каші, буряків або сіна. Мало того, що такий раціон дає господарству велику економію, так ще й тварини дуже добре додають у вазі.
Тож чому б не вийти на каштанове полювання поки ще за хорошої погоди – нехай не заради дрібних грошей, а просто заради корисної для здоров’я розваги.
Марія Кравчук
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
№ 19 від 2 липня 2025
Читати номер