Чи покарають чиновників управління культури та туризму за розкрадання?

Чи покарають чиновників управління культури та туризму за розкрадання?

Коментар з критикою, або Відповідь редакції газети «20 хвилин Житомир» на лист від управління культури та туризму Житомирської обласної державної адміністрації.

В одному з номерів нашої газети вийшов матеріал «Як обласне управління культури відкрито покриває махінації, або Не вмієш красти – на вихід», в якому висвітлювалося далеко не найкраще становище матеріальної бази комунальної установи «Житомирський обласний центр народної творчості» Житомирської обласної ради та повне нехтування елементарними принципами законності при прийнятті та звільненні працівників вказаного закладу культури.

На нашу адресу надійшов лист від 07.02.2019 року за підписом начальника управління культури та туризму Житомирської обласної державної адміністрації Тетяни Парфентієвої, в якому міститься вимога спростувати викладену в статті інформацію: «Зазначена стаття підлягає спростуванню, оскільки містить інформацію, що є недостовірною, не відповідає дійсності та негативно впливає на авторитет, принижує гідність державних службовців та ділову репутацію управління культури та туризму Житомирської облдержадміністрації. Усі факти, викладені в даній публікації, є фейковими та містять неправдиву інформацію».

Відео дня

Зауважимо, перед публікацією статті в нашому виданні, з метою дотримання журналістських стандартів щодо висвітлення обох точок зору, ми зверталися за коментарем до управління культури Житомирської ОДА, але отримали незрозумілу відповідь без будь-якого обґрунтування та документів, на яку було посилання в надрукованому матеріалі. Також в розпорядженні нашої редакції є лист за підписом заступника голови Житомирської обласної державної адміністрації Ярослава Лагути від 23.01.2019 року, в якому повідомляється наступне: «Ваше звернення щодо розкрадання коштів посадовими особами комунальної установи «Житомирський обласний центр народної творчості» Житомирської обласної ради направлено для перевірки Головному управлінню Національної поліції в Житомирській області».

Таким чином, поки наша редакція не отримає результати даної перевірки, ніякої мови про будь-яке спростування не може бути. Більше того, в розпорядженні нашої редакції є всі відповідні документи, які, на нашу думку, доводять систематичні зловживання в системі культури в Житомирській області. З нашими доказами погодилися і в прокуратурі, направивши на адресу начальника слідчого відділу Житомирського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Житомирській області полковника поліції Рудницького С.В. листа з вимогою внести до ЄРДР відомості, викладені в статті. Тієї ж думки дотримується суд, який також виніс ухвалу негайно зобов’язати СВ Житомирського ВП ГУНП в Житомирській області невідкладно внести відомості про вчинення злочину, які мають ознаки складу злочину, передбаченого відповідними статтями Кримінального кодексу України, до Єдиного реєстру досудових розслідувань на підставі заяви журналіста Національної спілки журналістів України, журналіста газети «20 хвилин» Мороза Р.В. та публікації «Як обласне управління культури відкрито покриває махінації, або Не вмієш красти – на вихід» про вчинення злочину та розпочати за цією заявою досудове розслідування у формі досудового слідства. Причому оскарженню ця ухвала не підлягає та обов'язкова до виконання протягом доби.

З боку редакції ми також додатково проводили своє журналістське розслідування щодо діяльності комунальної установи «Житомирський обласний центр народної творчості» Житомирської обласної ради та з'ясували достатньо, щоб ще раз звернутися до відповідних органів з проханням ретельної перевірки діяльності цього закладу, особливо так званого «відділу кіномистецтв», який знаходиться за адресою: місто Житомир, вул. Грушевського, 100. В цьому приміщенні насправді зберігаються кінокопії ще з радянських часів, приблизно 6800 одиниць. Кожна фільмокопія складається з 8-10 бобін. Одна бобіна коштує на Інтернет-аукціоні близько тисячі гривень. Причому насправді кожна фільмокопія відпрацювала свій ресурс та є практично мотлохом. Таким чином, чи варто витрачати кошти на утримання невідомо чого?

На запити щодо публічної інформації виконуюча обов'язки директора Житомирського обласного центру народної творчості Альона Сердечна взагалі пропонує звернутися пізніше, коли будівлю відремонтують або перевезуть майно в інше приміщення. Тобто практично відмовляється надавати інформацію про те, скільки осіб працює у секторі кіномистецтва, скільки коштів витрачено на заробітну плату і сплату ЄСВ (єдиного соціального внеску, це – обов'язковий платіж при нарахуванні заробітної плати в 22 відсотки). І головне – чим займаються і де працівники сектору кіномистецтва, бо їх ще там ніхто не бачив. А ось зарплата нараховується комусь…

Вражають також приватні ангари і гаражі. А Центр народної творчості орендує ангари для зберігання кіноплівок і апаратури. За оренду і утримання грибкових ангарів, у яких тече дах і замість даху – дірки, небо, дощ і сніг, ЦНТ платить щомісяця по 15 000 грн. Кому та навіщо платити за зберігання мотлоху? Але при цьому списують пальне на неіснуючі авто. Хто на них їздить? До речі, взагалі де вони є?

Редакція направляє звернення до прокуратури Житомирської області та ГУ Національної поліції в Житомирській області з проханням розібратися в даній ситуації. За потреби ми надамо всі необхідні документи, в тому числі паперові роздруківки, фото-, аудіо- та відеоматеріали, які, на нашу думку, доводять саме нашу правоту в цьому питанні.

Що стосується інших матеріалів, пов'язаних зі зловживаннями в системі управління культури та туризму Житомирської обласної державної адміністрації, то ми залишаємо за собою право в подальшому також друкувати матеріали журналістських розслідувань на цю тематику. Отже, наші читачі можуть чекати на подальші матеріали з журналістських розслідувань, а такий лист управління культури ЖОДА ми однозначно розцінюємо як тиск на свободу слова та залякування журналістів.

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (2)
  • Юлія

    Да...далеко ми зайдем з такою позицією.і таким відношенням,якщо документальні,хронікальні і т.п.фільмокопії,що показують історію  нашого народу називати  "мотлохом".Щось мені це нагадує,уже був такий період,коли палили книги,знищували інші цінності...
  • Мельник Татьяна

    круто
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній) 15:40 У Житомирі поліцейські охорони виявили заборонену речовину у відвідувача крамниці 15:20 Оголошено прийом заявок на національний конкурс «Благодійна Україна-2023» – «Благодійність на захисті України» 15:03 Завтра циклон принесе в Україну дощі з мокрим снігом і похолодання 15:00 #плічопліч: У Житомирі відбувся міський етап змагань зі спортивного орієнтування photo_camera 14:42 На проспекті Миру автомобіль збив пішохода - постраждалий госпіталізований 14:20 Сьогодні розпочався Великий піст: тривалість, правила і заборони 14:00 У Житомирі продовжується опалювальний сезон 12:43 Захворюваність на грип і ковід на Житомирщині знову зросла 12:21 У фігуранта справи «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка діагностовано гострий інфаркт 12:00 17-23  березня проводиться  Міжнародний тиждень здоров’я підлітків 11:40 У Глибочку під Житомиром горів склад 11:20 У Житомирі - черги на обмін транспортних карток. Фотофакт photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up