Бездіяльність влади може призвести до кривавих сутичок у селі Довжик

Бездіяльність влади може призвести до кривавих сутичок у селі Довжик

Деякі думки з приводу ситуації із заводом виробництва пінопласту та будівельних сумішей ТОВ «Аскона-Південь» на в’їзді у село Довжик Житомирського району по вулиці Нескорених, 12.

Приблизно з 2014-2015 рр. почали будувати нове виробництво на території колишнього заводу нестандартного устаткування на в’їзді в село Довжик. Згодом з’ясувалося, що це виробництво будівельних сумішей та пінопласту. Території не вистачало, тому навколо почали вирубувати ліс і посунулися в напрямку гуртожитку колишнього наукового інституту, розташованого біля траси. Невелика відстань та зменшення кількості дерев, що виконували функцію санітарно-захисної зони, призвели до значного пилового засмічення житлового фонду. А тому почала створюватися ініціативна група жителів, які намагалися відстоювати свої конституційні права на безпечне для життя і здоров'я довкілля.

У подальшому все більше жителів Довжика почали обурюватися, насамперед, через затори фур на дорозі, які забирають продукцію заводу, а також вирубку лісу. Пізніше, у 2017 році, після запуску лінії з виробництва пінопласту, завод став більш інтенсивно працювати, і додалися фактори пилу, якогось хімічного забруднення (відчувалося подразнення органів дихання) та шум уночі – завод, мабуть, використовує електроенергію за дешевим нічним тарифом.

Афера з лісовою ділянкою

Так, суб’єктом господарювання ТОВ «Аскона-Південь» частину державної земельної ділянки лісового фонду, кадастровий номер 1822083200:05:000:0846, в розмірі 0.7820 га та 0.13 га використано в господарській діяльності, а саме забудовано та огороджено. При цьому права оренди чи власності на цю земельну ділянку ТОВ «Аскона-Південь» не набувало, бо треба пройти багато інстанцій, і головне, такі права мають набуватися на конкурсних засадах (аукціонах) і передбачати доволі великі платежі за землю до бюджету.

Відео дня

Замість цього з мовчазної згоди можновладців була реалізована афера – оформлено сервітут на земельну ділянку лісу. Отже, землю лісового фонду використовують як землі промисловості, прикриваючись сервітутом!

Насправді, сервітут може оформлюватися для проїзду, проведення підземних чи наземних комунікацій, але в жодному разі не для будівництва. І сервітут не може передбачати забудови та огородження земельної ділянки лісового фонду, бо, відповідно до ст. 23 Лісового кодексу України, «громадяни мають право вільно перебувати в лісах державної та комунальної власності».

Але головна небезпека цієї земельно-лісової афери в іншому: вона легалізує механізм, за рахунок якого можна дуже просто безоплатно використовувати земельні ділянки лісового фонду та красти ліс. Якщо рубки головного користування чи санітарна очистка лісу вимагають проектів вінницького ліспроекту, погодження лісопатологів, екоінспекції та купи інших органів, то сервітут не вимагає взагалі розробки проектної документації щодо стану лісу, оскільки ліс нібито залишається «незайманим». Отже, ви можете оформлювати сервітути на земельні ділянки лісу, нібито ви там щось плануєте виробляти чи робити (наприклад гольф-клуб на 1000 га) і потім спокійно вирубувати ліс. А тому оформлюй «за так» сервітут і безмежно рубай і користуйся землями лісового фонду!

Звернення/скарги до органів Держгеокадастру (земельних ресурсів) ні до чого не призвели – вони все знають, проте очі «сервітут» заліплює. Єдине, на що спромоглися лісівники, отримавши численні звернення/запити ГО «Збереження лісів Полісся» та жителів Довжику, - це притягнули посадових осіб ТОВ «Аскона-Південь» до адміністративної відповідальності (майже через 3 роки після вирубування лісів), штрафу у розмірі 170 грн.

Отже, маємо земельну ділянку лісового фонду, яка є державною власністю (в особі Житомирської облдержадміністрації та користуванні ДП «Житомирське ЛГ»), але використовується з 2016 року безоплатно приватною структурою як землі промисловості з видаленням насаджень та огорожею. Ось такий «лісовий господар» у нас Руслан Карчевський – директор ДП «Житомирське ЛГ».

Скільки недоотримала за три роки держава податків (плата за землю) внаслідок безоплатного використання ТОВ «Аскона-Південь» в господарській діяльності майже 1 га землі? Залишимо це питання фахівцям правоохоронних органів, якщо вони є…

Громадські слухання

Проблема незаконного будівництва жодним чином не вирішувалася. Громадські слухання у 2016 та 2017 роках щодо врахування громадських інтересів у проекті містобудівної документації на місцевому рівні в порядку, затвердженому постановою КМУ від 25.05.2011 р. № 555 «Порядок проведення громадських слухань щодо врахування громадських інтересів під час розроблення проектів містобудівної документації на місцевому рівні», не проводилися.

Як виявила команда ГО «Збереження лісів Полісся», вони були проведені неналежним органом і відбувалися у виді «міждусобойчику» серед замовником, виконавцем та забудовником. Місцевий орган самоврядування, на той час Кам’янська селищна рада, який повинен був, відповідно до вказаного порядку, організувати громадські слухання, взагалі не брав участі в процедурі розгляду пропозицій громадськості.

Відповідно замовник містобудівної документації не провів належної роботи щодо дотримання процедури розгляду пропозицій громадськості, і, як наслідок, не враховано пропозиції та зауваження місцевої громади. Затвердження проектів містобудівної документації без проведення згаданої процедури забороняється, а тому наразі в суді оскаржуються розпорядження голови Житомирської РДА С.М. Микитюка від 14.12.2016 р. та від 08.12.2017 р.

Якщо розпорядження Житомирської РДА буде скасоване у судовому порядку, то в подальшому буде ініційоване питання щодо скасування наданих ТОВ «Аскона-Південь» містобудівних умов та обмежень.

Отже, мають пройти громадські слухання в порядку, визначеному законом. Під час їх проведення, за наслідками вивчення містобудівної документації, мають бути розглянути всі зауваження і пропозиції жителів Довжика щодо будівництва заводу з виробництва пінопласту та будівельних сумішей. Припускаємо, що завод запропонує ефективний план дій для обмеження негативних наслідків своєї діяльності; можливо, він зможе далі розбудовуватися і працювати, проте все це повинно бути в законний спосіб та з урахуванням інтересів громади.

На місці власників та керівництва заводу було б розумніше не відкладати проблему затягуванням судового розгляду, а визнати позов та найти порозуміння з громадою. Бо апетит приходить під час їжі, і проблеми незаконного будівництва з часом вже не вирішити тільки встановленням систем очищення викидів та зниження шуму; обмеженням деяких видів виробництв вночі; врегулюванням приїзду фур.

З огляду на правовий нігілізм місцевих і районних керманичів та бездіяльність правоохоронців ініціативна група Довжику також звернулася до представників Національного корпусу за допомогою і проханням відновити справедливість. У п’ятницю, 10 серпня, в клубі села Довжик відбулися збори ініціативної групи, а після цього громада відвідала захоплену заводом земельну ділянку лісового фонду.

За огорожу – у державний ліс, що має бути тут, за даними Держгеокадастру, охорона заводу не пропустила. Тому була викликана поліція з метою фіксації злочину та початку розслідування кримінального провадження за фактами: самоправства (заборона вільного пересування земельною ділянкою лісового фонду, знищення лісу, забудова та огородження земельної ділянки), службової недбалості посадових осіб ДП «Житомирське ЛГ», які не вживають заходів для відновлення лісу та припинення незаконного використання земельної ділянки лісу під розміщення промислового об’єкта.

Оскільки слідчо-оперативна група дуже довго їхала, в цей час відбулася провокація з боку охорони заводу, а саме намагання випустити через вхід, до якого прийшли люди, навантажену продукцією заводу фуру. В інший час вони це зробити не могли, треба було обов’язково виїжджати через протестуючих. Може, сподівалися, що люди спалять машину чи поб’ють охоронців, і буде привід застосувати поліцейських спецпризначенців з ТОРу (реінкарнований «Беркут»), що невдовзі приїхали на підкріплення до поліції охорони?

Традиційно поліція взяла заяви, але замість розслідування злочинів у понеділок повідомила про передачу звернень громадян на розгляд місцевому дільничному. Хабарі не брали та незаконні вказівки Мостиховського не виконували.

Коли правові механізми неефективні, а державні органи ігнорують скарги, залишається простий вибір: або бути безправним бидлом і терпіти свавілля, або активно захищати свої права. Якщо посадовці по колу отримують хабарі і не реагують на очевидне порушення закону, хто має відновити справедливість і видалити огорожу та будівлі ТОВ «Аскона-Південь» із земельної ділянки лісового фонду?

Якщо посадовці по колу отримують хабарі та ігнорують перетворення колишнього курортного Довжика на забруднене промислове передмістя, хто має припинити забруднення (пил, хімію, шум)?

Якщо вартісні будинки в гарному лісовому передмісті перетворюються на запилений мотлох, який ніхто не купить (кому потрібен будинок біля брудних виробництв?), хто має боротися з цим?

Немає такого варіанту, щоб погодитися із свавіллям та ігнорувати злочинні дії влади і ТОВ «Аскона-Південь»: або завод має вжити заходів до приведення своєї діяльності в правове поле, або завод має припинити свою роботу! Хабарі поліції, прокуратурі та посадовцям, а також оплата тітушок – це не вирішення проблеми, це радикалізація людей!

Сподіваємося, що поліція почне ефективне і невідкладне розслідування. Інакше людям нічого не залишиться, як самостійно відновити своє право на Лісовий сервітут – видалити незаконну огорожу та будівлі із земельної ділянки народного лісу.

Так, представники Національного корпусу в мережі Фейсбук вже анонсували на Покрову похід в меморіальний ліс, щоб покласти квіти на братські могили Нескорених. Урочищу Петровському бути ! Один – за всіх, і всі – за одного!

Олег Чечевиця

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (5)
  • Galina Karelina

    На місці власників та керівництва заводу було б розумніше не відкладати проблему затягуванням судового розгляду, а визнати позов та найти порозуміння з громадою. КЛЮЧЕВАЯ ФРАЗА: НАЙТИ ПОРОЗУМІННЯ З ГРОМАДОЮ. Ох что-то это мне напоминает. Я уже жила в 90-х. Интересно, и сколько стоит "ПОРОЗУМІННЯ".
  • Bloschinskiy Andriy

    Тимофей-еврей, ау! Чому не репостиш? Чи рейдери краще зайшли?
  • михаил Нейжмак

    Да . Заводы,что б не пылили закрыть! А  сами в Польшу на работу.

    Andrei Evin reply михаил Нейжмак

    Михаил не поленитесь ... и совершите прогулку на ул. Промышленную, посмотрите как поживает Химволокно, Станкиавтоматы и если это не натолкнет вас на светлые мысли где должно быть производство и на каких территориях ... то езжайте в Польшу вас там научат любить Родину.

    Bloschinskiy Andriy reply михаил Нейжмак

    Та нехай працює, в законному руслі. В чому трабл?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040 11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 11:00 За участю прокурорів Бердичівської окружної прокуратури на потреби ЗСУ передано боєприпаси, вилучені у межах кримінального провадження 10:41 У Житомирі викрили мережу підпільних казино з десятками мільйонів прибутку photo_camera 10:20 Житомирська ОВА відреагувала на ситуацію з фінансуванням театрів 10:00 Знову перенесли судове засідання по справі Романа Кучера 09:41 ЗСУ ліквідували ще 880 окупантів 09:21 Оперативна інформація станом на 06.00 24 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 24 квітня: все про цей день, прикмети, іменини і погода у Житомирі 18:00 Сьогодні ввечері діятимуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промисловості 17:51 Збірна команда Житомирщини здобула призові нагороди на Всеукраїнських змаганнях з фігурного катання на роликових ковзанах 17:29 У Житомирі провели аудит безпеки нового скверу на розі вулиць Князів Острозьких та Київської photo_camera 17:00 У Бердичеві і Чуднові поліцейські задокументували кілька випадків нелегального зберігання наркотиків 16:39 У Житомирі судитимуть адвокатку, яка за 30 тис. доларів США обіцяла клієнту «пом’якшення покарання» 16:22 Чоловіки від 18 до 60 років не зможуть отримати консульські послуги за кордоном - про що саме йдеться? 16:20 На Житомирщині планують перейменувати 8 населених пунктів 16:01 85 ветеранських проєктів перемогли у конкурсі фінансування
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up