Аптечний скандал: дружина житомирського високопосадовця за безцінь приватизувала комунальну аптеку

Аптечний скандал: дружина житомирського високопосадовця за безцінь приватизувала комунальну аптеку

Приміський Житомирський район, схоже, здобуває скандальну славу завдяки своїм очільникам – головам районної державної адміністрації.

 

Можна згадати родича губернатора Рижука Андрія Кулика, який творив дива із перевтілення довжицького лісу на сільськогосподарську ріллю, можна згадати нетривалий період діяльності на цій посаді колишнього заготівельника металобрухту Антона Михайлова, який після керування Житомирським районом пішов на підвищення у архів Житомирської області. І ось тепер нинішній голова РДА Житомирського району Сергій Микитюк прославився тим, що під час сесії Житомирської районної ради депутатська більшість (21 депутат), надала дозвіл на першочергове право викупу частини приміщення КП «Центральна районна аптека № 118» його дружині, Ірині Микитюк. Аптека, яка досі належить громаді Житомирського району, наразі перебуває в оренді, а орендарем, звісно ж, є та ж сама Ірина Василівна Микитюк.

Вся суть і вся ганебна велич рішення сесії Житомирської районної ради, яке прийняте минулої п‘ятниці, 3 листопада 2017 року, полягає у тому, що орендар більшої частини приміщення Центральної  районної аптеки №118, яка належить громаді Житомирського району, отримав право першочергового викупу частини аптеки площею у 154 квадратних метри. При цьому депутати затвердили оціночну вартість такої площі, яка становить аж 155 тисяч гривень. Фактично йдеться про те, що один квадратний метр «аптечної території» оцінюється в одну тисячу гривень! У Житомирі вже ніхто й не пам’ятає, щоб так дешево купувалась нерухомість. Адже найдешевша ціна одного квадратного метра під час продажу, наприклад, квартири у звичайній «хрущовці» розпочинається із 10-12 тисяч гривень . А тут, аптека, прибудована до такої ж «хрущовки», що на вулиці Привокзальній , приватизовується за вдесятеро заниженою ціною. Весь секрет такого першочергового права на купівлю орендованого майна очевидно полягає у тому, що орендарем, який отримав таке ПЕРШОЧЕРГОВЕ ПРАВО НА ВИКУП, є дружина голови райдержадміністрації Житомирського району Ірина Микитюк. Її чоловік, Сергій Микитюк, під час голосування на сесії 3 листопада 2017 року сидів у президії сесійної зали і спокійно спостерігав за тим, що діється у депутатському середовищі.

Якраз у депутатському середовищі і зчинився галас стосовно оцінки частини приміщення, яке орендар (Ірина Микитюк) зможе приватизувати внаслідок рішення сесії Житомирської районної ради. Голова постійної депутатської комісії з питань бюджету Сергій Котвицький вже на старті сесії розпочав пояснювати і детально тлумачити умови, на яких збираються приватизувати великий шмат комунального майна. Він, зокрема, зазначив, що депутатська комісія з питань бюджету не визначилась із питанням щодо приватизації частини приміщення Центральної аптеки №118, а тому запропонував відкласти питання «на довивчення». Якби ж організатори «операції із приватизації» знали, чим взагалі завершиться сесія 3 листопада! Тоді однозначно, питання про затвердження оцінки майна (приміщення вище згаданої аптеки) було б перенесено на пізніше, а рішення про першочергове право на приватизацію для Ірини Микитюк чекало б іншого часу. Проте керівники району очевидно вирішили, що відтягувати «на пізніше» вирішення такого стратегічного питання не варто і потурбувалися лише про одне – щоб у залі  була і нікуди не поділася потрібна депутатська більшість. Вже на початку сесії було зрозуміло, що така більшість  у залі є. Адже жоден із аргументів голови депутатської комісії із питань бюджету Сергія Котвицького у депутатському середовищі не був почутий. Точніше, депутати слухали, розуміючи суть сказаного, але точно розуміли, що саме на цій сесії від них вимагається затвердити експертну оцінку та надати право на продаж частини приміщення Центральної аптеки Житомирського району. Дарма, що при цьому порушується регламент проведення сесії, бо ж питання щодо оцінки майна та надання права на його продаж не було розглянуто під час засідання депутатської комісії. Тому його не можна було обговорювати і приймати рішення! Проте після того, як питання про «аптеку» все ж таки було внесене на розгляд сесії, почали лунати аргументи, що ситуацію навколо надання права на приватизацію КП «Центральна районна аптека №118» під час засідання бюджетної комісії депутати обговорили. Таке обговорення насправді було, але рішення по суті не прийняли. Натомість, під час засідання комісії чітко пролунала рекомендація відкласти рішення на «пізніше», коли депутати отримають належним чином виготовлену та оформлену документацію. До речі, під час сесії голова Житомирської районної ради Сергій Крутій продемонстрував депутатам папку із документами, однак, за словами того ж  депутата Сергія Котвицького, документація у тій папці була підготовлена із грубими порушеннями.

Відео дня

Але депутатська більшість, «розігрівшись» під час розгляду перших десяти питань порядку денного, приступила до розгляду «аптечного»» питання. Пролунали аргументи щодо того, що віддавати на продаж приміщення, яке щомісяця приносить орендну плату, недоцільно. Адже, наприклад, приміщення площею у 50 кв. метрів, яке знаходиться поряд із вище згаданою аптекою №118, щомісяця приносить у бюджет району 14 тисяч гривень. Відповідно, приміщення більшої частини аптеки №118, яке має площу 154 кв.метри, може приносити до казни району щонайменше 20 тисяч гривень щомісяця. Неважко порахувати, що за рік районний бюджет може отримати від орендної платні за таке приміщення вже більше 200 тисяч гривень. А депутати дозволяють чи погоджуються на те, щоб 154 «квадрати» коштували 155 тисяч гривень. І все це, начебто — законно і правильно! Бо, мовляв, орендар вніс «поліпшення» у приміщення аптеки , тобто — вклав у його ремонт чималі гроші. Тепер, вже за «залишковим принципом» йому дозволяють купити приміщення за 155 тисяч гривень. Зрозуміло, що це задарма. Але депутати посилаються на експертну оцінку невідомої давності, де вказано, що вартість приміщення аптеки якраз і сягає 155 тисяч гривень. Проте якраз під час сесії депутат Сергій Котвицький продемонстрував інший варіант експертної оцінки вартості 154-х квадратних метрів Цетральної аптеки №118. Експертний висновок був зроблений у жовтні 2017 року і мав відчутні переваги над всіма іншими варіантами експертизи, які були зроблені раніше. Так от: вартість частини приміщення Центральної районної аптеки №118 станом на кінець жовтня 2017 року сягала 1 мільйона і 78 тисяч гривень. І це лише експертна оцінка, а не комерційна вартість, яка зазвичай буває відчутно більшою.

Проте усіх цих аргументів депутатська більшість не слухала. Її не турбувало, що документація стосовно експертної оцінки приміщення аптеки, яка лежала на столі у голови районної ради, має очевидні вади, про що депутатів публічно і кількаразово попередили їх колеги (той же С.В.Котвіцький). Щоправда були у залі депутати, які намагалися «достукатися» до здорового глузду: порівнювали вартість приватизації подібних об’єктів, яка «проходить» через сесії Житомирської міської ради, і запропоновану вартість приватизації частини приміщення аптеки на Привокзальній,7. Порівняння було очевидно не на користь депутатів Житомирської районної ради. З іншого боку, депутат Житомирської районної ради (фракція БПП) В.Ніжнік , аргументуючи невисоку вартість приміщення Центральної районної аптеки №118, посилався на те, що приміщення збудоване давно, коли «на вокзалі» проходило масове будівництво «хрущовок».Зрештою, після майже 20-хвилинної «перепалки» та обміну аргументами, депутатам все ж таки запропонували  визначитись із тим, чи згодні вони продати  частину приміщення Центральної районної аптеки за ціною визначеною в експертній оцінці, яка дорівнює 155 тисячам гривень. Звісно, усі розуміли, що найпершим і беззаперечним претендентом на приватизацію аптеки стане нинішній її орендар. Тобто – дружина голови райдержадміністрації Житомирського району Ірина Василівна Микитюк. Було очевидним, що вартість запропонованого для приватизації приміщення аптеки №118 вочевидь занижена, але з іншого боку над депутатами «висіла» не менш важлива обставина : приватизувати приміщення мала дружина голови райдержадміністрації. І цей фактор якраз і відіграв головну роль. Ні партійна дисципліна, ні зобов’язання та обіцянки своїм виборцям не змогли завадити депутатам фактично «спустити» частину аптечного приміщення майже задарма. Звісно, за найкращі умови для приватизації аптеки дружиною голови РДА, мали проголосувати депутати від фракції БПП. Так воно й сталося, хоча двоє депутатів (Т.Парфентієва та Л.Вербило) утрималися і не «підписалися» під доволі сумнівним рішенням. Зате депутати від Чорнобильської партії , Аграрної партії, Опозиційного блоку підтримали варіант «подарункової» приватизації. Таку ж підтримку запропонований варіант приватизації отримав і у депутатів від ВО «Свобода». Навіть двоє депутатів із фракції «Батьківщини» та один – із Радикальної партії Олега Ляшка не витримали і вирішили підсобити чи то дружині голови РДА, чи то – й самому Сергію Микитюку. Зрештою, більшість із 21 одного депутата Житомирської районної ради все ж таки проголосувала за те, щоб частина Центральної районної аптеки №118 таки була приватизована нинішнім її орендарем за 155 тисяч гривень.

Після такого «повороту» подій, семеро депутатів, які відгукнулись на ініціативу Романа Мусійчука (депутата від фракції Радикальної партії Олега Ляшка), вирішили покинути зал. Натомість депутат Сергій Котвицький викликав поліцію, яка змушена була відреагувати на заяву депутата щодо законності дій, що передували голосуванню у сесійній залі. Зрозуміло, що тепер сама законність процедури голосування і правильність та правомірність здійсненої експертизи зі встановлення вартості приміщення аптеки, проходитиме у кабінеті слідчих. А це дещо інше, ніж сесійна зала і депутатські  домовленості, а по суті «договорняки».

Микола Корзун

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up