Актуально: як діяти під час пожежі в навчальному закладі

Актуально: як діяти під час пожежі в навчальному закладі

Пожежа в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу назавжди закарбується в нашій історії сумними сторінками.

Загиблі, травмовані зниклі… Не одна людина постраждала внаслідок цієї надзвичайної події. Вкотре переконуємось, що вогняна стихія жертв не обирає і недбалості не пробачає.

Хтозна, як би людина одразу зорієнтувалася у разі подібного лиха, однак існують давно-написані правила, які допоможуть уберегти життя. Навчальні заклади – це місця масового перебування людей, тому під загрозою небезпеки можуть бути десятки, сотні, а то і тисячі людей одночасно. Така кількість переляканих людей утворює натовп, яким керувати досить важко, а у разі надзвичайної події – вдвічі. Саме тому необхідно діяти швидко, чітко та ефективно. Не допускаючи паніки.

Порадами стосовно дій у такій ситуації поділився заступник начальника Управління ДСНС у Житомирській області Олег Шахрай.  Звичайно, перш за все необхідно негайно повідомити про пожежу за номером «101». Якщо ви бачите охоплене вогнем приміщення, то не намагайтеся увійти в нього. Треба одразу зачинити двері в цю кімнату. 

Відео дня

Далі необхідно сповістити про загоряння адміністрацію навчального закладу та вжити усіх термінових заходів щодо евакуації дітей та персоналу із будівлі. Саме в цей час і важливо не панікувати! Евакуація проводиться з усієї будівлі закладу, навіть якщо пожежу виявлено тільки в якійсь її частині.

Почувши сигнал тривоги, учні (студенти) за вказівкою викладача залишають класну кімнату і прямують до місця збору. Останнім йде вчитель. Двері класної кімнати й усі інші двері на шляху евакуації необхідно зачинити.

Кожен клас спускається сходами тільки з одного боку, залишаючи другий вільним для учнів (студентів) інших класів (груп), за винятком тих випадків, коли сходи дуже вузькі. В цей час не слід обганяти одне одного та штовхатися.

Нікому не можна повертатися в будівлю школи без дозволу рятувальників чи директора навчального закладу. На місці збору кожен клас чи група людей займають чітко визначене місце і перебувають там до подальших вказівок рятувальників чи адміністрації. Після евакуації необхідно зробити перекличку (за класним журналом), аби з’ясувати, чи всі покинули приміщення будівлі. Керівник закладу (або його заступник) на місці збору особисто приймає інформацію від старших усіх груп.  

 Для дітей з обмеженими можливостями та неврівноваженою психікою повинні бути заздалегідь передбачені спеціальні заходи щодо їх евакуації. Під час евакуації необхідно заборонити розмови, щоб було добре чути розпорядження рятувальників та адміністрації закладу.   

Ще до прибуття аварійно-рятувальної служби адміністрації закладу слід визначити характер та місце пожежі, а також загальну кількість евакуйованих. Ця інформація потрібна начальнику аварійно-рятувального підрозділу для подальших дій щодо ліквідації пожежі.

Що ж рятувальники рекомендують робити, якщо пожежа застала людину в класі (приміщенні)?Якщо можете вийти з класу через двері, то рятуйтеся сам і допоможіть іншим. Коли вихід перекрито вогнем, але поряд є зовнішня пожежна драбина, скористайся нею. Під час пожежі не можна ховатися в глухі кути, під парти, шафи, у підсобні приміщення тощо. Необхідно захистити органи дихання і закрити щілини під дверима (краще вологими ганчірками). Обов’язково треба знайди можливість подати сигнали  рятувальникам про своє місцезнаходження.   

За дорученням президента України Володимира Зеленського упродовж місяця в Україні мають відбутися детальні та всебічні перевірки закладів, установ та організацій з масовим перебуванням людей щодо дотримання стану протипожежної й техногенної безпеки. На Житомирщині подібні перевірки наразі знаходяться в активній фазі.  

У ДСНС України у Житомирській області

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up