Вступна кампанія 2021: що зміниться для вступників ВНЗ

Вступна кампанія 2021: що зміниться для вступників ВНЗ

У наступному році ЗНО з української літератури буде обов'язковим лише для тих, хто буде вступати на гуманітарні та соціальні спеціальності. Міністерство освіти і науки оприлюднило наказ про затвердження нових умов прийому на навчання для здобуття вищої освіти.

Згідно з цим наказом ЗНО з української літератури буде обов'язковим не для всіх, а вступна кампанія розпочнеться у липні. 

Як зазначив т. в. о. міністра освіти і науки Сергій Шкарлет. вступники також матимуть можливість подавати заяви на вступ в електронному вигляді, оскільки невідомо, як буде розвиватись ситуація з поширенням коронавірусу.

«Ми плануємо провести наступну вступну кампанію у липні 2021 року, щоб і вступники, і члени приймальних комісій мали час на відпочинок перед початком нового навчального року. Оскільки ще невідомо, як буде розвиватися ситуація з поширенням коронавірусу, майже всі вступники зможуть подавати заяви на вступ в електронному вигляді. Для реєстрації електронного кабінету необхідно мати хоча б один сертифікат ЗНО та документ про повну загальну середню освіту, виготовлений в Україні з використанням фотополімерних технологій. Ми також плануємо зробити можливим подання документів на зарахування дистанційно: безпосередньо через електронний кабінет вступника з використанням електронного підпису», – зазначив т. в. о. міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Відео дня

Коли ж розпочнеться вступна кампанія 2021

Для тих, хто планує вступати на перший курс ВНЗ, реєстрація в електронних кабінетах та завантаження необхідних документів розпочнеться з 1 липня. Медичні огляди та інші доконкурсні процедури будуть проводитися до 9 липня. Прийом заяв та документів розпочнеться з 14 липня, крім військових навчальних закладів та військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, та закінчиться 16 липня для вступників, які вступають на основі співбесіди, вступних іспитів або ж творчих конкурсів. Для осіб, які вступають за результатами зовнішнього незалежного оцінювання, а також вступних іспитів та творчих конкурсів, – 23 липня. Вступні іспити та творчі конкурси проводитимуться в декілька потоків з 1 по 13 липня. Співбесіди будуть проводитися з 17 по 19 липня.

Для кого залишиться обов'язковою українська література

Для вступників на спеціальності гуманітарного та соціального спрямування обов’язковим залишиться ЗНО з української мови та літератури, вступники ж на інші спеціальності зможуть скористатися правом проходити тестування лише з української мови. Однак фахівці Українського центру оцінювання якості запевняють, що тест з української мови міститиме й завдання, які передбачають знання літератури. Що стосується сертифікатів ЗНО з української мови та літератури 2018-2020 років, їх можна буде використовувати для вступу на всі спеціальності.

Як і минулих років, у наступному році вступникам на лікарські спеціальності для того, щоб взяти участь у конкурсному відборі, потрібно буде мати щонайменше 150 балів із другого та третього конкурсних предметів. Однак ця вимога не буде поширюватися на тих, чий конкурсний бал буде вище 175. Обов’язковими предметами ЗНО для вступу на ці спеціальності буде українська мова та математика, а третім предметом вступник зможе обирати біологію, хімію або фізику.

Ще одною зміною є обмеження кількості заяв, які вступник зможе подати на контракт. Відтепер їх скоротили до 30. 

Що зміниться для вступників на магістратуру?

 Студенти, які планують вступати на магістратуру, здаватимуть єдиний вступний іспит з іноземної мови. Цей іспит стане обов’язковим для вступу на всі спеціальності. Окрім цього, навчальний заклад зможе збільшити вагу балу за складення вступного іспиту. Також у новому році вступники до магістратури зможуть використовувати результати єдиного вступного іспиту 2020 та 2021 року, результати єдиного фахового вступного випробування – тільки 2021 року.

Варто зазначити, що з 2021 року випусники зможуть складати ЗНО із п'яти предметів. До цього часу максимальна кількість була чотири.

Світлана Цимбалюк

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Житомирські діти влітку зможуть відпочити у пришкільних і денних таборах, різнопрофільних загонах 17:27 На Житомирщині відбулося підписання договору про партнерство між ЮНІСЕФ з одинадцятьма територіальними громадами. ВІДЕО 17:00 На Житомирщині завтра прогнозують сильні дощі 16:40 Віталій Бунечко: Продовжуємо допомагати нашим захисникам Від читача 20:15 Вчитель з Житомира переміг у премії “Ранкові зорі” 16:22 Біля Гуйви - ДТП з потерпілими, рух ускладнено photo_camera 16:20 За січень-березень 2024 року доходи обласного бюджету склали більше 430 млн грн 16:00 Нагостювався на 80 тисяч гривень: у Волицькій громаді під час гостин обікрали чоловіка 15:40 Житомирські рятувальники отримали гуманітарну допомогу від благодійників 15:21 З 1 квітня перерахують пенсії працюючим пенсіонерам 15:00 На "варшавці" дорожники ремонтують бар’єрне огородження photo_camera 14:41 Житомир і ще 13 обласних центрів стали «частково прозорими» у 2023 році — Transparency International Ukraine 14:20 Спортсмени Житомирщини стали переможцями чемпіонату України з вільної боротьби серед юніорів та юніорок photo_camera 14:00 За підтримки EU4Business для підприємців проведуть воркшопи щодо роботи з ШІ та автоматизації бізнесу 12:41 Військовослужбовцям 95 бригади, що отримали важкі поранення під час захисту України, вручили медалі Міноборони photo_camera 12:19 У Житомирі оголошено набір на безоплатний курс бізнес-школи 12:00 Перед судом постане 39-річний чоловік, який завдав 12 ран сусідові по кімнаті в селі Никонівка на Бердичівщині 11:40 У Житомирі відбудеться благодійний концерт «Птахи надії» play_circle_filled 11:18 Завершилась ідентифікація пенсіонерів-ВПО: майже 213 тис. осіб успішно пройшли перевірку 11:01 Минулоріч засуджено 80% зрадників та колаборантів з розглянутих справ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up