У Житомирі відбудуться Дні науки. Програма

У Житомирі відбудуться Дні науки. Програма

Молоді вчені Національної академії наук України, в особі громадської організація "Unia Scientifica", кожного року по різних містах України, організовують науково-популяризаційні заходи «Дні науки».

"Дні науки" – це:

цікаві лекції про актуальні наукові відкриття та розробки (доступні для розуміння широкому загалу);

екскурсії по лабораторіям установ Національної академії наук України та університетів;

Відео дня

це також і демонстрації цікавих експериментів та наукових фокусів.

В Житомирі дані заходи проводяться вже втретє, спільно з кафедрою фізики Житомирського державного університету імені Івана Франка. На житомирську локацію "Дні науки. Весна" 12 травня 2018 року ми підготували лекції на біологічні та фізичні тематики, а також демонстрації.

Буде можливість дізнатись про рідкі кристали та про рослини-біоіндикатори, про ядерні взаємодії та перспективи термоядерної енергетики, про те як різні тварини бачать кольори, а молекули клітин здійснюють керування нами, про квантову телепортацію та багато інших цікавих речей, про які зазвичай не розказують в школі.

Програма Житомир, 12 травня 2018 року

12 травня (субота)

Кафедра фізики, Фізико-математичний факультет Житомирського державного університету імені Івана Франка (вул. Велика Бердичівська, 40)

Лекції за участі установ: Інститут біохімії ім. О.В. Палладіна, Інститут молекулярної біології і генетики НАН України, Інститут ядерних досліджень НАН України

11:00 Платон Корнійчук «Надзвичайні властивості та застосування рідких кристалів»

Рідкі кристали непомітно увійшли в наше повсякденне життя. Їх застосовують у більшості пристроїв відображення оптичної інформації. Проте мало хто знає як саме відбувається утворення зображення в смартфонах, телевізорах чи проекторах. Робота цих пристроїв базується на специфічних оптичних, електричних та інших властивостях рідких кристалів.

11:30 Марія Рибак «Від молекул до клітини або як молекули керують нами»

Молекулярний рівень організації живого – це те, з чого починається історія всього найцікавішого, що відбувається всередині кожного з нас. На лекції ми поговоримо про те, якими бувають молекули; з яких компонентів складаються клітини бактерій/тварин/рослин; згадаємо про відкриття Роберта Коха та Олександра Флемінга та обговоримо сучасні методи профілактики і боротьби з антибіотикорезистрентністю у світі бактерій. Приходьте на сеанс біологічної антидепресивної терапії ☺

12:00 Юрій Степаненко «Ядерні сили та ядерна структура. Методи вивчення»

Найпростіші наші уявлення про мікросвіт передбачають, що атоми, найменші хімічно неподільні частинки речовини, складаються з масивного в центрі ядра та віддаленої оболонки-хмари електронів. В свою чергу масивний центр (ядро) утворений з протонів та нейтронів, що утримуються ядерними силами. Яка ж природа ядерних сил, як побудовані ядерні об'єкти? І якими методами та приладами здійснюється експериментальне дослідження ядерного світу.

12:30 Андрій Грищук «Квантова телепортація», або чим завинив «Кіт Шредінгера»

Для всіх бажаючих буде проведено «Квантову телепортацію» стану популярно-наукового знання про світ квантової механіки у голови присутньої аудиторії. Під час лекції будуть дані відповіді на питання телепортації, її практичного використання, а також теорії які виникають на стику біології (людської фізіології) та квантової механіки, астрофізики та квантової гравітації.

13:00-13:30 Перерва

 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040 11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up