Міський голова Житомира дозволив незаконне обрання директорів шкіл

Міський голова Житомира дозволив незаконне обрання директорів шкіл

Розпорядження, підписане міським головою Житомира, дозволяє проведення дистанційних співбесід з директорами шкіл, договори з якими спливають у червні цього року.

Побоювання активістів справдилися, адже Сергій Сухомлин буквально дозволив і підтримав незаконне обрання керівників закладів загальної середньої освіти. 

Членкиня ГО «Демократичний Альянс Жінок» та спілки «Освіту – в законне русло» Наталія Слободянюк підозрює, що така ситуація могла скластися через некомпетентність очільника міста:

«Міський голова, можливо, не знає, що директори шкіл пенсійного віку, з якими 1 липня 2020-го було укладено контракти на 1 рік, можуть знову отримати посаду тільки через конкурс? Міський голова, можливо, не знає, але в департаменті освіти точно повинні знати: там працюють фахівці у сфері освіти…».

Відео дня

Представники спілки «Освіту – в законне русло» звернулися до директора департаменту освіти Валентина Арендарчука, аби пояснити, що підписане міським головою, розпорядження, є незаконним.

«Ми пояснили, чому вважаємо розпорядження мера незаконним. Попросили офіційно повідомити мера про незаконність його розпорядження. Запропонували зробити паузу в проведенні співбесід з директорами до з'ясування обставин», - додає в публікації на сторінці Фейсбук-спільноти «ОСВІТА ЖИТОМИРА» Наталія Слободянюк. 

Доєднатися до дистанційної співбесіди з директорами шкіл батьки, чиї діти навчаються в тому чи іншому закладі, вчителі або просто небайдужі громадяни не можуть. У документі лише зазначена участь заступниці міського голови Марії Місюрової, працівників департаменту освіти та голови міського комітету профспілки працівників освіти Тамари Чугаєвської.

Активісти також направили звернення до міського голови та депутатів Житомирської міської ради щодо незаконності продовження строкових трудових договорів з директорами закладів загальної середньої освіти (у т. ч. пенсійного віку) без проведення конкурсу (за результатами співбесіди).

«Отже, призначення особи на посаду керівника закладу загальної середньої освіти Житомирської міської ОТГ шляхом проведення конкурсу забезпечує законне право здобувачів освіти на якісні освітні послуги. На нашу думку, скасування конкурсів на посаду керівника закладу загальної середньої освіти Житомирської міської ОТГ не належить до повноважень міського голови та порушує законні інтереси територіальної громади», - йдеться у тексті звернення. 

У департаменті освіти  цю ситуацію пояснюють необхідністю забезпечити безпеку дітей і людей. За словами заступниці директора департаменту Світлани Ковтуненко, є рішення, яке департамент має виконувати:

«Засновник має право на сьогоднішній день приймати будь-які рішення, пов’язані з безпекою дітей і людей. Це його обов’язок. І якщо, відповідно, він прийняв таке рішення, зрозуміло, що ми повинні його виконувати. Це нормальний підхід в “червоній” зоні. Варто просто подивитися на ситуацію з ковідом в Україні і в світі».

У коментарях до публікації про незаконне обрання директорів шкіл, житомиряни вже висували припущення, що департамент виправдовуватиметься «червоною» зоною:

«А не звернуть все на червону зону? Під час карантину часто "что хочу, то ворочу"», - коментує Ирина Мовсумова.

«Так, підставою є карантин», - пояснює Наталія Слободенюк, «Але ж постанова КМУ # 1236 не скасувала закони та не заборонила робочі заходи в органах місцевого самоврядування».

Чи доб’ється спілка «Освіту – в законне русло» проведення конкурсів при обранні директорів шкіл – спостерігатимемо далі.

Лера Наумова

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up