Говорили-балакали: питання реорганізації 2-х житомирських шкіл поставили на паузу

Говорили-балакали: питання реорганізації 2-х житомирських шкіл поставили на паузу

Ситуація з об`єднанням житомирських шкіл на Польовій наробила чимало галасу за останній тиждень. 

Що змінилося з моменту виходу попереднього матеріалу з цього приводу? Департамент освіти врешті-решт провів засідання з працівниками і батьками шкіл. Батьки гімназистів передали звернення до міського голови, а також питання реорганізації розглядали на профільній комісії, що відбулася 9 вересня. Отже, про все по порядку. 

Нещодавно заступник директора департаменту освіти міськради Житомира Світлана Ковтуненко зазначила, що департамент проведе зустрічі з представниками шкіл, щоб пояснити логіку реорганізації, та конструктивно вирішити це питання. Проте від логіки і конструктиву там було аж нічого. 

Зі слів директора департаменту освіти Валентина Арендарчука, було зроблено декілька наступних заяв:

Відео дня
  1. адміністративні посади – підлягають скороченню, вчителів обіцяють залишити;

  2. основна причина об`єднання – потреба в більшому приміщенні для гімназії №1.

«Вашу школу закриють через два роки, і куди ви підете? Приймати рішення будуть депутати, але депутати тут повинні займатися не популізмом… І до кого ви підете, коли будуть проблеми і біда, хто вам буде допомагати? Якщо рішення не підтримають на сесії, то хто вам дасть ліцензію?» – викрикував Валентин Арендарчук під час засідання з педагогічними працівниками та батьками, присвяченому питанню реорганізації.

Окреме звернення до депутатів стосувалося Олександра Рибака і Владислава Пучича, що висловилися проти реорганізації шкіл.

У першій частині матеріалу «Тихе знищення чи реорганізація: як у Житомирі хочуть об’єднати дві школи на Польовій» ми вказали, що гімназія № 1 пропонує небезоплатних репетиторів та факультативи для покращення якості знань та приймає дітей виключно за рейтингом, проте у дирекції закладу своя думка:

«Наш навчальний заклад доступний абсолютно кожному. Ми безкоштовно навчаємо дітей з різним рівнем знань, і низьким, і високим, і з різною фінансовою спроможністю, а вчителі працюють з дітьми так, що ніякі репетитори не потрібні. Факультативи у нас безкоштовні. Тому ми раді кожному, хто хоче навчатися у нашій гімназії», – наголосила у коментарі директор Житомирської гімназії №1 Маргарита Бохан.

Повертаючись до питання реорганізації, директор гімназії №1 зазначила, що підтримує зняття даного питання з розгляду на найближчій сесії:

«З перенесенням і зняттям з цієї сесії даного питання – я згодна на 100%, але я хочу, щоб ми шукали конструктивні варіанти вирішення цієї проблеми», – зазначила Маргарита Бохан.

Батьки гімназистів також виступають проти реорганізації і наголошують, що проект варто розглянути на громадських слуханнях і не виносити на сесію 17 вересня.

«Взагалі такі рішення повинні висвітлюватися нормально, вирішуватися з громадськістю, а не як було, що всі дізналися про це зі ЗМІ. Ми вважаємо, що це знищує гімназію №1 у тому вигляді, в якому вона існує. Тобто класний, компактний заклад, зі своїми плюсами і атмосферою. Вимога гімназії №1 – не виносити проект рішення на цю сесію міської ради, а також провести громадські слухання з цього питання», – зазначив депутат і за сумісництвом батько дитини, що навчається в гімназії №1, Владислав Пучич.

Відповідне звернення від батьків гімназії №1 передали міському голові Сергію Сухомлину.

Після отриманих звернень від батьків та вчителів ЗОШ №22 та гімназії №1 міський голова Сергій Сухомлин заявив, що рішення про реорганізацію шкіл буде зняте з розгляду на сесії 17 вересня. 

«Яким би стратегічно-правильним не було рішення про об’єднання двох шкіл в одну, його потрібно ухвалювати через комунікацію з людьми: вчителями та батьками дітей. У зв’язку з тим, що питання не пропрацьоване належним чином і викликає дуже багато сперечань, з порядку денного цієї сесії його знімаємо. І виносити в майбутньому будемо тільки після того, як матимемо підтримку батьків та педагогічних колективів обох шкіл», – написав на своїй сторінці у Фейсбук міський голова.

4 вересня мала відбутися гуманітарна комісія, на якій депутати повинні були розглянути питання реорганізації шкіл на Польовій, проте засідання перенесли на 9 вересня, оскільки не набрався необхідний кворум – не прийшов 1 депутат. 

На запитання, чи може це бути спеціально підлаштованою ситуацією, депутати відповіли негативно, мовляв, багато хто дійсно не має змоги приїхати на комісію.

На засідання 9 вересня прийшло з десяток викладачів і батьків гімназії №1 та ЗОШ №22, проте їх не вислухали, аби уникнути конфліктів. Члени комісії підтримали зняття питання з розгляду на сесії 17 вересня і надали рекомендацію департаменту детальніше роз’яснити дане питання для громадськості.

«До наступної сесії  департаменту освіти доручити доопрацювати ці питання і винести пропозиції згідно з регламентом на ім’я міського голови з пояснювальною запискою, яка повинна містити: юридичне обґрунтування прийняття даного рішення, об’єктивний аналіз стану справ з питання реорганізації, конкретні заходи по комунікації з даного питання і з депутатами, і з батьками та педагогічними колективами», – наголосила голова гуманітарної комісії Наталія Леонченко.

Наразі невідомо, як розгортатимуться події відносно реорганізації далі, але найближчим часом школи працюватимуть у звичному для них режимі.

Валерія Наумова

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up