Дивовижна вежа часу у древньому храмі біля Житомира

Дивовижна вежа часу у древньому храмі біля Житомира
Фото зі сторінок у соцмережі користувачів Khomenko Alex та Артем Возний

Ми неодноразово писали про унікальний храм у с. Троковичі за 12 км від Житомира. 

33 метри висоти, 10 куполів, 15-метровий різьблений іконостас... І це ще не всі дива храму, який цьогоріч відзначає ювілей – 230 років. А якщо зауважити, що будувався він 17 років, то унікальній духовній святині – фактично чверть тисячоліття. На другий день Трійці, у День Святого Духа, храм у Троковичах відзначить престольне свято, на яке запрошують усіх бажаючих побачити це унікальне архітектурне диво, духовну перлину, помолитися в стінах, де вже чверть тисячоліття лунає молитва. 

«Вежа часу. Троковичі. Епізод з нашої подорожі. Я збираю стародавні "тутбуввася". У Стамбулі сфоткав автограф вікінга, він написав, що служив імператору. У Венеції, за колоною Сан-Марко, знайшов «Роберт і Віра, 1924»; біля Арсеналу, на плечі кам'яного лева, варяг Асмус пише, що був у Греції, а у Версалі доторкнувся до зворушливого напису: «Ерік і Ліза, Люблю 1934»... Церква у Троковичах древня, дерев'яні стіни дивом вціліли, окрема розповідь про історію... Всередині дзвіниці знайшов незвичайне: майстри різних часів залишали свої підписи: 1916, 1929, 1951... Є зовсім зворушливе: «Ми фарбували церкву, Пєвцов, Волинський, Нечитайло. 1976» – і домалювали пензлика з драбинкою... Люди, звичайні, як ми, люди нам передають привіт: я був, я жив!... А потім прийшов дзвонар, впустив у вежу абсолютно неземні вібрації!... і ми загубилися в часі і просторі..., я тільки помічав на стінах нескінченну круговерть дат минулих століть...» – пише відомий мандрівник Олександр Хоменко.

Андрій Козаченко

Відео дня

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка"
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up