З початку року у Житомирі сталося 8 убивств: поліцейські розкрили усі

З початку року у Житомирі сталося 8 убивств: поліцейські розкрили усі

Про це під час пресконференції 28 липня розповів начальник Житомирського районного управління поліції Сергій Синявський.

Загалом за пів року до Житомирського районного управління поліції надійшло майже 32 тисячі повідомлень, близько 1150 з них –  про події кримінального змісту. У половині випадків поліцейські після встановлення причетних осіб уже оголосили їм про підозри у скоєному.

Щодня поліцейські підрозділу перевіряють від 180 до 200 повідомлень про ті чи інші події. Водночас статистичні відомості свідчать про зниження на третину (30%)  кримінальних правопорушень. Одним із чинників, що позитивно вплинули на загальну ситуацію, є періодичне проведення комплексних відпрацювань міста.

Окремо керівник поліції міста зупинився на ефективності використання відеоспостереження як у розкритті кримінальних правопорушень, так і попередженні будь-яких негативних проявів у поведінці чи вчинках громадян.

Відео дня

Також Сергій Синявський акцентував увагу на результативності роботи по розкриттю тяжких та особливо тяжких кримінальних діянь.

- На території обслуговування з початку року було скоєно 8 убивств і всі вони розкриті. Також поліцейські встановили підозрюваних у нанесенні 9 тяжких тілесних ушкоджень, у тому числі у 4 випадках – зі смертельними наслідками.  Розкриті й 3 розбійні напади та 76% учинених пограбувань (28 з 37), - сказав Сергій Синявський.

Так, у березні поліцейські після проведення слідчих та розшукових дій  зібрали докази причетності батька до вбивства з використанням мисливської рушниці сина. Чоловік робив все, щоб завести слідство в глухий кут, давав неправдиві свідчення та перекладав свою вину на іншого.

Подібна ситуація сталася у Житомирі буквально через три дні, але з протилежними ролями: син завдав батькові зі спортивної зброї смертельних поранень. І теж підозрюваний (а нині уже обвинувачений) намагався приховати сліди злочину і лише зібрані поліцейськими свідчення та докази допомогли у встановленні обставин вбивства.

Днями оперативники Житомирського РУП затримали 23-річного житомирянина, який підозрюється у скоєнні низки пограбувань в обласному центрі. Минулого місяця слідчі повідомили йому про підозру у скоєнні 11 діянь кримінального характеру (серед них угон, розбійний напад та ряд крадіжок) та звернулися з клопотанням до суду про обрання молодику запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, проте  тоді було ухвалене рішення про цілодобовий домашній арешт. Однак підозрюваний його не виконав, вдома він не знаходився, а зустрічей з поліцейськими уникав за будь-яких обставин. Окрім цього, нині у правоохоронців є підстави вважати, що саме він пограбував 8-річну дівчинку у ліфті під’їзду однієї з місцевих багатоповерхівок.

20 липня поліцейські затримали  його в одному із закладів громадського харчування. Чоловіка доставили до суду для обрання запобіжного заходу, де йому було замінено домашній арешт на тримання під вартою терміном на 60 діб.

- Все ж найбільше серед зафіксованих правопорушень – крадіжок, зокрема  вразливими для людей є квартирні крадіжки. З початку року таких  на території обслуговування скоєно 52 й у половині випадків  уже встановлено причетних до них, - сказав начальник Житомирського райуправління. – Окрім того, нині ми  працюємо над зібранням доказів проти ще двох злочинних груп квартирних злодіїв.
 
Загалом же поліцейські за пів року розкрили 251 крадіжку майна містян, що становить 58% від загальної кількості зареєстрованих.

Під особливою увагою керівництва, за словами начальника Житомирського райуправління, і випадки незаконного заволодіння транспортними засобами. Таких з початку року зафіксовано 12 та у 7 з них (58%) встановлені причетні.

Сергій Синявський нагадав, що у червні за активної участі оперативників підрозділу було викрито групу осіб, які скоювали незаконні заволодіння елітними автомобілями на території всієї України. До складу групи, окрім жителів Черкаської області входив також житель Київщини, який перебував у розшуку за скоєння тяжких злочинів. За місцем проживання одного з членів групи вилучено автомобіль, викрадений в Житомирі.

Актуальними, на жаль, залишаються теми:
-    шахрайств - із зареєстрованих поліцейські розкрили кожне третє;
-    незаконного обігу наркотиків - із 70 кримінальних проваджень по 59 з них (84%) причетним повідомлено про підозру. Днями скеровано до суду обвинувачення щодо закладчика, в якого під час огляду було вилучено понад сотні доз амфетаміну та інших наркотиків.

Також за шість місяців розкрито 14 хуліганств із 18 скоєних (78%). Наприклад, мали суспільний резонанс події, пов’язані з пошкодженням пам’ятника Героям Небесної сотні, плакатів із зображенням учасників організації «Пласт» та знищенням вітрин кіосків по Проспекту Миру.

У цих випадках  поліцейські дуже швидко встановили причетних.

- Пріоритетом для нас залишається забезпечення належного рівня безпеки та правопорядку на вулицях Житомира та території обслуговування, - підсумував Сергій Синявський.

Житомирське районне управління поліції
Відділ комунікації поліції Житомирської області

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up