Поліцейські – теж люди: про порушення прав працівників ГУНП у Житомирській області

Поліцейські – теж люди: про порушення прав працівників ГУНП у Житомирській області

Часто-густо ми звинувачуємо нових поліцейських у тому, що за 4 роки їх функціонування житомиряни досі почувають себе незахищеними перед обличчям місцевого криміналітету.

Причина того – низка посадових бездіянь працівників поліції. Але, як виявилося, самі поліцейські вже роками є жертвами свого керівництва.

З таким повідомленням до нашої редакції звернувся постійний читач  Едуард Котвіцький (з об`єктивних на те причин справжнє ім`я та прізвище чоловіка було змінено – авт.). Зі слів пана Едуарда, дільничні та слідчі, що працюють у ГУНП Житомирської області, постійно потерпають від примусу з боку свого керівництва з метою виконанння у робочий час справ, котрі зовсім не входять до переліку їх штатних обов`язків, або ж взагалі – вимушені працювати у вільний від роботи час. Дане питання не замовчується і неодноразово порушується паном Едуардом в офіційних скаргах та листах до Нацполіції, проте, як зазначає наш небайдужий читач, позитивних змін у роботі структури досі не спостерігається.

Про це детальніше стає відомо з офіційної скарги Едуарда Котвіцького до голови Національної поліції України Сергія Князева.

Відео дня

– Неодноразово на особистих прийомах у керівників ГУНП у Житомирській області я вказував на кричущі недоліки у роботі поліції. На жаль, нічого не змінилося на краще. Хочу звернути вашу увагу на численні порушення в організації праці правоохоронців Житомира, які стали відомі мені. Згідно з інструкцією слідчий повинен розглядати у місяць 22 справи (за ступенем тяжкості). Коли йому робити правомірний розгляд справи, коли його примушують чергувати по місту, а деяких – кожної неділі», – йдеться у тексті скарги. – При цьому про жодну доплату до загальної суми щомісячної заробітньої плати за понаднормовий виробіток – не йде жодної мови. А це, як мінімум, є вагомим порушенням ст. 106 КЗпП України, де згідно з текстом статті «робота в неурочний час за погодинною системою оплати праці оплачується у подвійному розмірі годинної ставки». До речі, припадає вищезгадана ситуація і під межі абсолютного нехтування ст. 2 Загальної декларації прав людини, де говориться, що «кожна людина, без будь-якої дискримiнацiї, має право на рiвну оплату за рiвну працю».

Але більш обурливим у цій ситуації є факт того, що в ГУНП Житомирської області наш читач виявив кричуще порушення встановленої для кожного слідчого кількісної норми розгляду кримінальних справ. 

«Згідно із законодавчою нормою, слідчий може розглядати не більше 22-х справ. Тоді він має час, щоб все детально розглянути, провести експертизи. Я був у них в кабінеті і бачив товстелезні папки зі справами. Їх близько тисячі. Слідчі є також людьми. І їм потрібні нормальні умови праці. А їх ще і чергувати змушують», – зі сподіванням на позитивні зміни в роботі місцевих правоохоронних органів повідомив пан Едуард.

Водночас для підтримки балансу об`єктивного висвітлення ситуації зі зверненням стосовно роз`яснення ситуації щодо нівелювання правоохоронними органами прав своїх співпрацівників маємо офіційну відповідь заступника начальника ГУНП у Житомирській області Андрія Мамульчика: «Пунктами 3, 4 розділу XIII Інструкції передбачено, що наряди поліції несуть службу відповідно до графіків чергувань, затверджених у встановленому порядку керівниками органів поліції або особами, які виконують їх обов`язки. У разі ускладнення оперативної обстановки додаткові наряди поліції залучаються до несення служби за рішенням керівників органів поліції». 

Тож розуміємо, що як мінімум дана ситуація не може посприяти продуктивності роботи поліції. Імовірніше, навпаки – погіршити результат. Щоб перевірити достовірність наданих даних, ми вирішили особисто поцікавитися у слідчих, що вони думають з цього приводу, чи можуть підтвердити цю ситуацію. На жаль, жоден з них не захотів надавати коментар.

«Ви маєте розуміти, що коментар вам не нададуть, тому що ці люди вимушені в кінці місяця підписувати табель з метою отримання ними заробітньої плати. Вони не хочуть отримати догани від керівництва», – зауважує Едуард Котвіцький.

Відповідь на запитання, чому слідчі мають виходити на роботу і у вихідні дні, знаходимо у документі, який надіслали на запит нашого читача. 

«Відповідно до пунктів 3, 5 статті 91 Закону України «Про Національну поліцію» для поліцейських установлюється п`ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями. Поліцейським, які виконували службові обов`язки у вихідні, святкові та неробочі дні, крім поліцейських, які працюють у змінному режимі, відповідний час для відпочинку в порядку компенсації надається протягом двох наступних місяців», – йдеться в офіційній відповіді Андрія Мамульчика. 

Зі слів нашого читача, якнайшвидше звернення уваги керівництва Нацполіції на таке нагальне питання, як зменшення виробничого навантаження на поліцейського, не лише посприяє кращій організації роботи внутрішніх органів, а і нарешті вирішить питання низького відсотку розкриття кримінальних справ на Житомирщині.

Офіційна відповідь начальника ГУНП у Житомирській області на скаргу пана Едуарда виглядає скоріше як «відписка», хоча і розглянута, аніж обіцянка посадової особи, що буде прийнята до уваги керівництвом поліції в області.

«Відповідно до ст. 12 Закону України «Про Національну поліцію», поліція забезпечує безперервне та цілодобове виконання своїх завдань. Кожен має право в будь-який час звернутися за допомогою до поліції або поліцейського. Тому працівник поліції, незалежно від підрозділу, в якому проходить службу, не має права відмовити у розгляді або відкласти розгляд звернень стосовно забезпечення прав і свобод людини, інтересів суспільства з посиланням на вихідний, святковий чи неробочий день або закінчення робочого дня», – йдеться в офіційній відповіді Сергія Крупея.

Ірина Хоцька

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (11)
  • Sayat Nova

    В Харькове такая же ситуация, и можно обратить внимание что где правильное и грамотное руководство там и полный штат и туда не попасть, а вот где текучка и не хватка там бардак. Так вот, рабочий график у полицейского с 9 до 22.00, выходных праздников нет, дежурства , Охрана правопорядка, конвои, Охрана здания, теперь вопрос: когда розкрывать преступление, когда их расследовать, если из 30 рабочих дней на самой работе дней 10 максимум и с таким графиком что на голову не натянешь!!! А добивает всех это отношения руководства, жопа которых сидит в Кресле перед экранами сериалов и фильмов !!!!
  • Николай Сушко

    Так по всей Украине
  • Игорь Медяный

    Присягу принимали? то служите, тяжило им, етим следакам. Привыкли седет в кресли и бабло косить.
  • Светлана Егорова

    Скорее неожиданными от произвола самих полицейских
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up