«АУЕ» в Україні: хто і як провокує молодь долучатися до кримінального світу

«АУЕ» в Україні: хто і як провокує молодь долучатися до кримінального світу

Вперше згадка про небезпечне молодіжне угруповання «АУЕ»  з`явилася на наших теренах близько року тому.

Здавалося, що жахливі напади дітей на пересічних громадян, пограбування та побиття водіїв тролейбусів уже відійшли у минуле, а дарма. Криміналітет знову продовжує поширюватися містом.

«Синій кит» пішов на дно 

Ще рік тому країну нас не на жарт наполохало діяння організованих груп смертей на кшталт «Синього кита», котре змушувало дітей вчиняти самогубства. На щастя, тепер організатор групи відбуває покарання у в`язниці за підбурювання дітей до гріха, а сама група силами правоохоронців - була ліквідована. На перший погляд, все здавалося б спокійно, але на зміну їм прийшла ще страшніша річ – молодіжне угруповання «АУЕ», котре спеціалізується на вбивствах та побиттях звичайних громадян міста. 

Небо в клітинку – друзі у смужку

«АУЕ» є відносно новою молодіжною субкультурою, котра бере свої витоки у тюремному середовищі. Розшифровується скорочення просто, але в декількох варіантах, які, втім, не відрізняються за змістом: «Арештантський Уклад Єдин» або ж «Арештанти Уперті (і) Єдині». Суть створення та приєднання молоді до небезпечних угруповань криється в тому, що кримінальні авторитети, котрі перебувають в місцях позбавлення волі, навмисно зазивають дітей до свого кола, вносять молодим ясність (пояснюють, як жити порядно - авт.) та обіцяють підтримувати наших дітей морально та фінансово, котрі ті потраплять за грати.  За такі «уроки» з молоді, яка за є членом «АУЕ», беруться грошові побори на користь тих, хто сидить.

Відео дня

Житомир не пасе задніх…

Поширювана тенденція  на «АУЕ» прийшла до нас з Росії. Там, за даними російських ЗМІ, вона зародилася в невеликих криміналізованих містах і селищах Забайкалля, поступово захопивши і інші регіони. Тепер мода поширюється і по Україні. 

Приміром, 23 квітня минулого року п`ятеро 18-річних житомирян відгамселили на вулиці Київській водія тролейбуса, який зробив зауваження молодикам щодо порушення ними правил дорожнього руху України. У відповідь на це вони кинулися з криками: «АУЕ» бити чоловіка та пасажирів, що намагалися його захистити.

А буквально днями увечері на площі Соборній йшла неповнолітня дівчина, на вигляд років 13-14, у кофті з надписом «АУЕ». На зауваження моєї колеги щодо неусвідомлення дівчиною масштабу небезпеки, на яку вона наражає себе, дівчина почала погрожувати колезі розправою, але швидко втікла з місця подій.

З психологічної точки зору…

Психологиня Ірина Костенко зазначає, що в основному рухом «АУЕ» захоплюються лише ті молоді люди, які не бачать перспектив у майбутньому житті.

«Це так звана «хвороба нетрів». Такі групи ділять суспільство на «свій-чужий». Не варто думати, що це нешкідливо. Якщо систематично підживлювати аудиторію якимись ідеалами, а потім підштовхнути до дії, то, напевно, кримінал з соцмереж вийде і в реальне життя. Ці групи аполітичні, вони живуть за тюремними поняттями, але оскільки у кожної є свій «ментор», то при необхідності вони підуть в будь-яку сторону, яку їм вкажуть», - роз`яснює  пані Костенко.

Насамкінець для того, щоб убезпечити наших дітей від потрапляння в тенета недобросовісних людей, моніторте їх активність в соціальних мережах, а заразом частіше дізнавайтеся про особисте життя дітей.

Ірина Хоцька

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up