Заощаджена субсидія: як можна використати кошти?

Заощаджена субсидія: як можна використати кошти?

Захмарні тарифи все частіше змушують українців оформляти субсидії. Трапляється, що родини навіть не повністю використовували цю «знижку держави». Тому люди все частіше стали турбуватися з приводу того, що робити з невитраченою субсидією і чи варто через неї побоюватися додаткових боргових «хвостів».

 

Багатьох турбує питання щомісячної переплати за комунальні послуги і одночасна вимога територіальних відділень соціального захисту вносити гроші з обов’язкового платежу. Таким чином, переплата буде тільки зростати. Наскільки вимоги державної інстанції законні, і чи варто платити обов’язковий платіж.

«Страшилки» комунальників

Якщо сім’я скористалася своїм законним правом і використовувала заощаджену в попередньому місяці субсидію «в рахунок» наступного комунального платежу, тобто скористалася так званою «переплатою» і не оплатила рахунок за опалення, водопостачання чи електроенергію, то це не може трактуватися постачальниками послуг як заборгованість по оплаті комунальних послуг і не є підставою для скасування допомоги.

Відео дня

Постачальники послуг зобов’язані відображати розмір субсидії або переплату (заощаджену субсидію) в комунальних рахунках. Більш того, вони не мають права ігнорувати переплату і вимагати у людей оплачувати послуги в повному обсязі, при цьому шантажуючи споживачів погрозами відключити опалення або газ. В протилежному випадку це буде грубим порушенням чинного законодавства України.

Коли з’являється переплата, у громадян виникає питання: «Чи необхідно сплачувати обов’язковий платіж за послуги в разі переплати по субсидії?».

Житомирянка Ольга поцікавилась у співробітників «Житомиртеплокомуненерго», чи може вона не оплачувати обов’язковий платіж, коли у неї переплата. Жінку запевнили, що обов’язковий платіж слід оплачувати в будь-якому випадку, інакше в кінці сезону буде проводитися перерахунок і, незважаючи на переплату, нараховуватися відповідний борг. Після такої суворої відповіді пенсіонерка оплачує щомісяця обов’язковий платіж, незважаючи на величезну переплату. Крім того, всі її подруги і знайомі також так роблять.

Прокоментувати ситуацію ми попросили начальника відділу соціальної допомоги при Богунській районній раді Наталію Живанюк.

«Якщо на рахунку у абонента утворилася переплата по субсидії внаслідок економного споживання послуг, то сума субсидії зараховується, як оплата послуг на наступні розрахункові місяці (також і як оплата обов’язкового платежу). Тому, якщо сім’я не використала усю місячну субсидію і має на рахунку суму переплати (якої достатньо для оплати послуги наступного місяця), то вона, природно, має право не оплачувати свій обов’язковий платіж», – пояснила Наталія Живанюк.

Тобто при оформленні субсидії держава починає оплачувати відповідну рішенням по субсидії суму замість платника. І якщо утворився «мінус» в оплаті – це свідчать про те, що держава заплатила за більший об’єм послуг, ніж використовував платник.

«Сума субсидії, яку органи соціального захисту перерахували на особовий рахунок одержувача субсидії в комунальній організації, та яка не була використана одержувачем субсидії внаслідок економного споживання послуги, зараховується комунальним підприємством як оплата послуг, в тому числі і обов’язкового платежу, на наступні розрахункові періоди», – сказала Наталія Живанюк.

Субсидію можуть скасувати

Як наголосила Наталія Живанюк, якщо сім’я, якій призначено субсидію, не сплачує вартість фактично спожитої послуги з урахуванням розміру допомоги (за винятком випадків, пов’язаних із затримкою виплати заробітної платні, пенсії та іншого, що підтверджується відповідними документами) – з місяця, в якому надійшло таке подання від постачальників послуг, орган соціального захисту населення повинен припинити нараховувати субсидію.

Юлія Довбня

 

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Тамиева Алика

    Декілька порад реально можна спробувати))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up