У січні в Україні рекордно подорожчали харчі

У січні в Україні рекордно подорожчали харчі

Лише за перший місяць 2017 року в Україні значно здорожчали харчі. 

Про це на своїй сторінці у соціальній мережі повідомив директор Асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко. 

"Ціни в січні б’ють усі рекорди. Кабінет Міністрів, закладаючи у бюджет 2017 року інфляцію у 8%, не розраховував на таке значне подорожчання продуктів і товарів вже на початку року. Але темпи здорожчання такі, що ми можемо стати свідками проходження 8% відмітки, значною кількістю продуктів ще наприкінці березня, тобто за результатами кварталу. 
Експерти Асоціації постачальників торговельних мереж проаналізували ціни за січень 2017 року на основі даних Держстату.
За цей місяць значно зросли ціни на овочі, так картопля зросла на 16%, або на 0,84 грн за кілограм. Це пов’язано з тим, що він є основою нашого раціону, як найдешевший продукт в Україні. Морква здорожчала на 9%, або на 0,36 грн, буряк на 8%, або на 0,30 грн. Капуста додала в ціні 8%, або 0,30 грн, а цибуля 4%, або 0,17 грн. Причини подорожчання полягають у піднятті тарифів на опалення і електрику, тому що зараз на зберіганні це головні статті витрат на овочі.
Молочна продукція весь місяць додавала у вартості і на кінець січня це подорожчання склало на сир 6% або 4,6 грн за кілограм, сметану 6% або 2,16 грн, молоко 5%, або 0,71 грн. Масло вершкове було лідером серед молочних продуктів у минулому році, тому зараз додало лише 3% вартості, або 3,74 грн", - повідомляє Дорошенко. 

Крім того, експерт зазначив, що такого здорожчання хліба, як у січні, українці не бачили вже багато років. 

Відео дня

"З м'яса і м'ясних виробів подорожчали яловичина і ковбаса варена першого сорту. Яловичина додала у ціні 5%, або 4,48 грн, а ковбаса 1%, або 0,8 грн.
Практично усе інше також не стояло на місці і додавало у вартості. Гречка знов зросла на 3%, або на 0,71 грн, цукор на 3%, або на 0,37 грн, макарони на 2%, або на 0,20 грн, борошно пшеничне на 2%, або на 0,14 грн, рис на 2%, або на 0,26 грн. Соняшникова олія пасла задніх та подорожчала усього на 1%, або на 0,33 грн. І причина її росту у нових відмітках курсу долара, який можна вважати вже постійним.
Радіти покупцям можна лише при купівлі курячих яєць, які здешевшали на 11%, або на 2,31 грн, та свинини, яка знизилась на 2%, або на 1,49 грн. Вартість курячих яєць була завищена, тому падіння цін було лише справою часу, тому у лютому ціна на полиці ще буде знижуватись, а на вартість свинини впливає поширення африканської чуми у приватних господарствах, що не дає можливості експортувати продукцію", - додав Олексій Дорошенко.  

 

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА 11:20 Два боєприпаси часів Другої світової війни виявили в Бердичеві і Звягелі 11:00 Військовим передали чергову автівку, придбану завдяки волонтерам 10:40 За ініціативи Мінветеранів Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up