У першому півріччі 2021 року на Житомирщині середня зарплата становить майже 11,5 тис. гривень

У першому півріччі 2021 року на Житомирщині середня зарплата становить майже 11,5 тис. гривень

Державна служба статистики України оприлюднила дані щодо зарплати у першому півріччі 2021 року.

Так, середня зарплата у Житомирській області у травні цього року становила 11 396 гривень, що дозволяє вважати, що наша область тримається в середнячках.

Взагалі згідно із приведеними даними, в Україні середня номінальна заробітна плата штатного працівника підприємств, установ та організацій у травні 2021 року становила 13499 грн, що у 2,3 раза вище рівня мінімальної заробітної плати (6000 грн). 

Відео дня

Порівняно з квітнем у травні розмір середньої номінальної заробітної плати зменшився на 0,3%, а за останні 12 місяців (відносно травня 2020 року) збільшився на 28,1%.

Номінальна заробітна плата включає тарифні ставки (посадові оклади), премії, доплати, надбавки, оплату за невідпрацьований час, а також обов’язкові відрахування: податок на доходи фізичних осіб, військовий збір. Реальна заробітна плата характеризує купівельну спроможність номінальної заробітної плати під впливом змін споживчих цін на товари і послуги та рівня податків і обов’язкових платежів. Індекс реальної заробітної плати розраховується через ділення індексу нарахованої номінальної заробітної плати (без урахування податку на доходи фізичних осіб та військового збору) на індекс споживчих цін.

Цікаво відбувся розподіл значень заробітної плати штатних працівників за видами економічної діяльності. Так, у травні 2021 року в середньому по економіці середня зарплата становила 13 499 гривень, що в 2,25 раза більше за мінімальну.

Але водночас одними з найбільш прибуткових виявилися посади у сфері державного управління й оборони, а також обов’язкового соціального страхування. Тут середня заробітна плата становила в травні 17 931 гривню, що майже втричі більше за мінімальну. Абсолютну першість тримає сфера фінансів та страхової діяльності – тут середня зарплата становить 21 965 гривень, що у 3,6 раза більше за мінімальну.

«Найбіднішими» виявилися працівники у сфері тимчасового розміщування й організації харчування – 8 875 гривень. В середнячках тримаються працівники галузі освіти, охорони здоров’я та культури і спорту – від 11 579 до 12 059 гривень, що тільки вдвічі більше за мінімалку.

Якщо брати середню заробітну плату штатних працівників у регіонах, то в середньому в Україні у травні 2021 року вона становила 13 499 гривень. У Житомирській області 11 396 грн, що навіть нижче за середньодержавний рівень.

Найвищу середню зарплату отримують традиційно в столиці, де вона становить 19 287 грн, що у 3,2 раза більше за мінімальну. Найменшу середню зарплату отримують у Волинській і Кіровоградській областях – від 10 890 до 10 903 грн. 

А що з цінами?

Цікаво порівняти наведені дані з індексами цін. Тут інфляція на споживчому ринку у травні 2021 р. порівняно із квітнем 2021 р. становила 1,3%, з початку року – 6,1%.

За цей період значно зросли ціни взагалі на продовольчі товари на 8,8%. Продукти харчування в середньому зросли на 9,4%, хліб і хлібопродукти – на 12,7%, м’ясо та м’ясопродукти – на 5,6%. Але й тут є рекордсмени – ціни на яйця зросли на 71,3%, олію соняшникову – на 49,5%, цукор – на 62,8%. Овочі, навпаки, зменшили свою вартість в середньому на 10,4%. Також незначно подешевшали одяг і взуття – на 4,8%.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,7%, що пов’язано з подорожчанням тютюнових виробів на 1,4%.

Стосовно цін на комунальні послуги, то Держстат зазначає, що відповідно до аналогічного періоду минулого року житло, вода, електроенергія, газ та інші види палива подорожчали в середньому на 23,9%. Але вражаюче збільшилася ціна на природний газ – на 70,8%.

Крім того, суттєво збільшилися витрати населення на освіту – на 14,2%, охорону здоров’я – на 7,2%, фармацевтичну продукцію – на 7,0% і амбулаторні послуги – на 9,4%.

Зростання цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 3,9% відбулося в основному через підвищення цін на природний газ на 14,6%.  

Ціни на транспорт зросли на 0,7% насамперед через подорожчання проїзду в залізничному та автодорожньому пасажирському транспорті на 3,0% та 1,7% відповідно, палива та мастил – на 1,0%. 

Індекс споживчих цін (ІСЦ, інфляція) є показником зміни в часі цін і тарифів на товари та послуги, які купує населення для невиробничого споживання. Розраховується щомісячно на основі даних про ціни (одержуються органами державної статистики за допомогою щомісячної реєстрації цін і тарифів на споживчому ринку) та даних національних рахунків щодо витрат домогосподарств на кінцеве споживання у країні в цілому з подальшим розподілом (за результатами вибіркового обстеження умов життя домогосподарств). 

У кого у Житомирі зарплата 24 тисячі?

Дуже дивною виявилася реакція експертів. Так, Олександр Охрименко, президент Українського аналітичного центру і автор понад 40 наукових робіт у галузі фінансового ринку, на власній сторінці у фейсбуці розмістив пост наступного змісту: «Держстат України підрахував структуру заробітної плати в Україні за перший квартал 2021 року. В результаті їхніх розрахунків вийшло, що 25% працюючих українців отримують більше 15 тис. грн, а 16% працюючих отримують зарплату на рівні мінімалки. Але це все «біла зарплата». З урахуванням «конверта» реальна зарплата в Україні на рівні 24 тис. грн, або 890 доларів США».

Варто нагадати, що 890 доларів США – це майже 24 208 гривень. Цікаво, хто у Житомирській області, окрім чиновників, може похизуватися подібною заробітною платою. Складається враження, що поважні експерти гадки не мають, яким чином виплачується зарплата в регіонах. 

У коментарях до посту одразу з’явилася критика щодо експертної думки:

«Якби було так, то українці не їздили б до Польщі на заробітки за зарплатою у 500 доларів. А в реальності зарплата становить в середньому 20-25% від виробленої продукції. Так що навіть офіційні 450 доларів – занадто завищена цифра».

«Я не знаю, як там зарплата у сфері фінансів і які там зарплати у вас у Києві. Але я чудово знаю сферу торгівлі у маленьких містах. Нема в торгівлі середньої 24 тисячі. Просто для прикладу, філія великої торговельної фірми. Зарплату на руки чистими отримують касир, оператор, вантажники – це 10 тисяч, комірники – 12 тисяч, водії-експедитори 13 тисяч, торгові представники 12-20 тисяч. І тільки 2 людини на філії можуть отримати 24 тисячі і більше – це директор філії і супервайзер. Тобто з 20 осіб тільки 2 отримують більш 24 тис. Але це ніяк не середня зарплата».

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up