Ціни на ринках і в супермаркетах Житомира – нарешті почався ягідний сезон

Ціни на ринках і в супермаркетах Житомира – нарешті почався ягідний сезон

Навіть Трійця не вплинула на ріст цін. Навпаки, дякуючи спекотній погоді, на ринках міста мало продавців і ще менше покупців, тому ціни досить толерантні. Але…

Протягом останнього місяця багато українських ЗМІ приголомшили повідомленням про рекордне зростання цін на харчі у світі. Але потім маленьким шрифтом додають, що, за повідомленням ООН, світові ціни на харчі зростають найшвидшими темпами за понад десятиріччя, тобто зростання почалося навіть не вчора. 

Звичайно, через пандемію постачальники харчів зазнали втрат від проблем із виробництвом, транспортуванням та робочою силою. І вже на глобальному рівні зростає занепокоєння щодо того, як інфляція та вищі ціни в магазинах відіб'ються на економічному відновленні після пандемії.

Взагалі Агенція ООН з питань харчів та сільського господарства ((FAO) відстежує, як змінюються ціни на зерно, олію, молочні продукти, м'ясо та цукор по всьому світу, і розраховує спеціальний індекс. За її даними, у травні ціни на базові харчі зросли майже на 40%. Це найвищі темпи росту цін за місяць від жовтня 2010 року. Коли у лютому цього року ціни на харчі за індексом FAO зросли на 17%, почали говорити про рекордні показники, яких не спостерігали вже давно. Зросли також одразу всі п'ять компонентів індексу, найбільше через вищі ціни на олію, зерно та цукор. Це підштовхнуло сам індекс до найвищої позначки від вересня 2011 року.

Відео дня

Україна є великим аграрним експортером. А серед товарів, ціни на які на світових ринках зараз зростають найшвидше, саме те, що виробляють в Україні, – зерно, олія, цукор. На тлі цього ще більш дивний вигляд має те, що в Україні – країні-виробнику, ціни вищі, ніж у країнах, куди експортуються товари. Зокрема, Україна є одним із провідних експортерів зерна та найбільшим у світі виробником та експортером соняшникової олії. Нас переконують, що вищі світові ціни означають більші прибутки для українських експортерів. І більші доходи бюджету. Але чому вони зросли всередині країни?

Крім того, дорожче зерно означає і дорожчі корми для тваринництва та птахівництва, дорожча олія та цукор відбиваються на цінах на хліб та кондитерські вироби. І саме на харчі українці витрачають найбільшу частку своїх доходів – понад 43%.

Найсвіжіша офіційна статистика поки що доступна лише за квітень. За даними Держстатистики, якщо загальне зростання цін у квітні проти березня цього року становило 0,7%, то ціни на харчі зросли на 1,2% – і це лише за один місяць. Найбільше – аж на 10% – подорожчала олія. На 5% подорожчав цукор. Хліб – на 1,6%. В НБУ очікують, що зростання цін досягне піку в середині цього року і почне уповільнюватися у серпні-вересні, коли на ринок надійде новий врожай.

«Золота» олія

Рекордсменом останніх тижнів з подорожчання стала соняшникова олія – у лютому цього року вартість літра соняшникової олії, залежно від виробника, складала від 34 до 49 грн. А вже наприкінці березня у продуктових мережах ціни на соняшникову олію сягнули 60 грн за літр. Зокрема, лише за тиждень з 18 по 25 березня подорожчання склало в середньому 0,9 гривні за пляшку.

Водночас соціальні мережі вражають фотографіями з продуктових магазинів у Євросоюзі, де на поличках європейських магазинів стоїть соняшникова олія українського виробництва за ціною до 10% дешевшою, ніж в Україні.

На думку вітчизняних експертів, це повністю внутрішня гра виробників та експортерів. В Україні споживається близько 10% олії, що виробляється, тобто понад 90% української соняшникової олії експортується. А експортні ціни нині зростають з цілком об'єктивних ринкових причин, про що експерти ринку попереджали ще торік. Тож цілком природньо, що виробники та експортери переважно відправляють олію на експорт за валюту, ніж залишають для внутрішнього споживання за гривні.

Не варто забувати також про Китай, який є найбільшим покупцем української соняшникової олії. У 2020 році КНР збільшила обсяги імпорту нашої олії на 45% – до 1,25 млн тонн, і немає підстав вважати, що надалі попит на українську олію у Піднебесній зменшиться.

Вочевидь, подорожчання соняшникової олії на українському ринку призведе до підняття цін на хліб, кондитерку, майонези, соуси та спреди. У Торгово-промисловій палаті України попереджають, що загалом українська переробна промисловість не витримає такого цінового удару, і це призведе до значного подорожчання продуктів перероблення.

Ми пройшлися по ринках Житомира та завітали до деяких супермаркетів. Ціна на олію дійсно дуже висока, але тримається переважно на рівні останнього подорожчання пару місяців тому. Залежно від виробника літрова пляшечка олії коштує близько 50 гривень. Якщо ціна менша, то варто звернути увагу на її об’єм. Як правило, зараз багато пляшок з олією мають об’єм у 800–900 мл. Ще однією маркетинговою фішкою є зазначення не об’єму, а ваги товару, що вводить покупця певним чином в оману.

І знову про продукти на ринках та в супермаркетах

Житомиряни помітили, що ціни перед святами зазвичай трохи підвищуються. Але не цього разу. Тривалі свята та спека спричинили падіння цін на певні продукти, які не можуть тривалий час зберігатися. До того ж нарешті почався ягідний сезон! 

Полуницю сьогодні продають чи не на кожній зупинці громадського транспорту. На Житньому ринку можна придбати полуницю з городу за 45 гривень. Але все ж краще купувати за 55-60 гривень більш крупну та смачну ягоду. Звісно, що порівняно з минулим роком, коли кілограм полуниці коштував в середньому 35-40 гривень, а позаминулого року взагалі можна було придбати якісну ягоду по 20-30 гривень за кіло, це дорого. Але зростання цін, на жаль, не припинити. Відігрався на цінах й тривалий локдаун.

У магазинах та супермаркетах повно огірків та помідорів. Але на ринку вони все ж більш якісні та свіжі. На помідори ціни в середньому близько 35-50 гривень за кіло. Огірки коштують близько 20-35 гривень. Навіть у магазинах можна придбати огірки по 10 грн за кіло, але якість в них дуже сумнівна. Напевно, їх тримали в холодильнику, а потім забули вчасно дістати. 

Дивують ціни на м'ясо. Якщо продавці запевняють, що скоротилися розміри здачі населенням худоби та птиці на м'ясо, адже почали вигодовувати вже на осінь, то спостерігання за цінами в магазинах дає дивний результат. Так, серед тижня ціни трохи зростають, у п’ятницю-суботу містяни закуповують м'ясо на шашлики, і вже у неділю ціни стрімко падають до найнижчої межі.

У неділю на Житньому ринку майже не було продавців. М’ясний критий павільйон був напівпустий. Ще менше було покупців. Більшість житомирян вже встигли заздалегідь закупитися і поїхати в ліс або по селах. Навіть Трійця не втримала вірян у місті. Свиняча лопатка традиційно продавалася в межах 95-110 гривень. Навіть ошийок, який зазвичай коштував в межах 130-145 гривень за кілограм, можна було придбати на 20-30 гривень дешевше. 

Ціни на домашню птицю також тримаються на одному рівні, але на руках на ринку домашньої птиці майже не було. 

Стосовно риби ціни не змінилися. Але вони також дуже залежать від точки реалізації. Різниця цін навіть на один вид риби дуже велика і залежить від району, в якому розташована точка реалізації, і від самого магазину або кіоску. Але середні ціни незмінні. Хек коштує від 78 до 85 гривень, скумбрія морожена – 85-90, минтай – 75-85, оселедець – від 60, оселедець норвезький – від 75 гривень за кілограм. Філе лосося – 320 гривень, мідії – 160, горбуша – 180.

Цікаво, що почали з’являтися у спеціалізованих магазинах річкові раки. Залежно від фракції вони коштують від 250 до 450 гривень за кілограм. Також є вже готові по 130 гривень у літрових відерцях. З особистого досвіду можемо засвідчити: щоб відпочити з родиною та друзями на природі, під пиво потрібно не менше 10-літрового відра готових раків. Отже, відпочинок з раками обтяжливий для середнього бюджету пересічної житомирської сім’ї.

Стосовно овочів та фруктів, то ціни дуже різні. Так, молода картопля коштує від 30 гривень за кіло, стара – від 12 до 15 гривень. Незважаючи на це, тримаються на попередньому рівні ціни на кріп, петрушку, зелену цибулю. Якщо купувати з рук, то в середньому за пучок доведеться віддати від 10 гривень. Дуже різниться якість зелені.

Вкотре радимо ретельно дивитися на те, що вам намагаються продати на ринках міста, та не піддаватися на неякісну рекламу продавців. Приємних вам покупок з найменшим навантаженням для вашого гаманця! 

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040 11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up