Ціна «останньої надії»: в кого купують електроенергію бюджетні установи Житомирщини

Ціна «останньої надії»: в кого купують електроенергію бюджетні установи Житомирщини

До 1 січня усі бюджетні установи повинні були укласти нові угоди на закупівлю електроенергії. Ті, хто вчасно не встиг цього зробити, отримуватимуть її від постачальника «останньої надії» за набагато вищою ціною.

Закупівлю електричної енергії врегульована прийнятим у 2017 році Законом України «Про ринок електричної енергії».У ньому визначені засади функціонування ринку електричної енергії, відносини, пов’язані з виробництвом, передачею, розподілом, купівлею-продажем, постачанням електричної енергії для забезпечення надійного та безпечного постачання електричної енергії споживачам з урахуванням інтересів споживачів, розвитку ринкових відносин, мінімізації витрат на постачання електричної енергії та мінімізації негативного впливу на навколишнє природне середовище.
Більшість бюджетних установ 1 січня 2019 року по 31 грудня 2020 року укладали договори на постачання електричної енергії з постачальником універсальних послуг. Оскільки даний перехідний період минув у замовників зникла гарантована можливість закупити електричну енергію на 2021 рік саме у постачальника універсальних послуг. Тому з листопада вони мали б розпочати закупівлю електричної енергії.

Проблеми ринку електроенергії
У 2020 році експерти проєкту Low Carbon Ukraine (LCU) оприлюднили звіт про стан ринку електроенергії. Поряд з відсутністю конкуренції, проблемою є й недолуга система субсидування населення дешевою електроенергією, непрозорість торгівлі, надмірне регулювання державної генерації, відсутність збалансованої системи роботи ринку.
Певно мало кому відомо, що держава відпускала електроенергію для потреб населення майже задарма - по 0,01 грн/кВт-г. Комерційним споживачам створені при обленерго енергозбутові компанії продавали вже за ринковою ціною - від 1,3 до 1,5 грн/кВт-г.
Звідси з'явилася спокуса завищувати споживання населенням, щоб отримати більше дешевої електроенергії, щоб потім її перепродати комерційному сектору за ринковими цінами.
Відтак обленерго, яке здійснює облік, зацікавлене допомогти своєму постачальнику маніпулювати з обсягами та цінами. У лютому 2020 року СБУ повідомило, що попередила схему завищення обсягів споживання електроенергії населенням на суму 2,8 млрд грн.
Водночас вартість 1 кВт-г поданої напруги в Україні (не рахуючи вартість транспортування і податки) одна з найбільших в Європі. Причина тому – ринкова влада окремих гравців. В першу чергу – ДТЕК Ріната Ахметова, яка роками не відчуває жодного контролю з боку держави.

З іншого боку, встановлені правила не виключають можливості маніпуляцій з боку трейдерів державних компаній.
Це наглядно проявилось на прикладі аукціонів з продажу електроенергії Центренерго і Енергоатому. Правила дозволяють трейдерам цих компаній вимагати від покупців високий рівень фінансового забезпечення при високій початковій ціні.
Трейдери держкомпаній задовольняють зустрічні заявки на велику кількість лотів з низькою ціною, точно знаючи, кому продають електроенергію. 
В такий спосіб державні компанії Центренерго і Енергоатом продавали великі обсяги електроенергії по низьких цінах підприємствам, підконтрольним олігархам Коломойському та тому ж Ахметову. Все це дискримінує невеликих гравців ринку і перетворює конкуренцію у профанацію.

Закупівлі електроенергії за тендерами
З 1 січня усі не побутові споживачі, які споживають понад 50 електроустановки якого приєднані до електричних мереж з договірною потужністю до 50 кВт має право продовжити дію договору про закупівлю на строк, достатній для проведення процедури закупівлі / спрощеної закупівлі на початку наступного року. Однак серед бюджетних організацій, таких як лікарні, школи, садочки, заклади освіти, муніципальний електротранспорт, договірна потужність значно. Тому насправді дуже мало організацій та підприємств зможуть скористатися таким правом.
З недавнього часу промоніторити зміну вартості електричної енергії може кожен, підписавшись на телеграм канал ДП «Оператор ринку».
Продаж електроенергії незмінно є чи не найбільшим ринком. За 2020 рік, використовуючи систему «Прозорро», в Україні укладено договорів на 79,2 млрд грн. З цією суми частка Житомирської області становить близько 1,2 млрд грн, укладених головним чином з жовтня по грудень.
 

З бюджетних і комунальних установ та підприємств самим великим споживачем електроенергії в області залишається КП «Житомирводоканал». На 33 млн кВт в рік підприємство планувало витратити 75 млн 240 тис грн. На оголошений 15 жовтня тендер допустили 8 учасників, відхиливши одну із заявок. В результаті запеклих торгів перемогу здобуло ТОВ «Велінком», понизивши вартість своєї пропозиції до 53 млн 965 тис 250 грн. Таким чином «Житомирводоканал» сплачуватиме по 1,63 грн за кВт, включно з вартістю доставки.

Водоканал платитиме в 2021 році за електроенергію 1,63 грн за 1 кВт

ТОВ «Велінком» вже не перший рік працює з комунальним підприємством. Товариство почало відпускали електроенергію з 2019 року, уклавши через двічі перед цим скасовані торги, пряму угоду. Тоді за 38 млн кВт*год водоканал мав сплатити 82 млн 992 тис грн. Тобто 1 кВт*год обходилася підприємству значно дорожче – по 2,18 грн. У 2020 році ТОВ «Велінком» знову виграє тендер. Цього разу, завдячуючи відкритим торгам, ціна знижується до 1,89 грн за кожну кВт*год.
 

Договір електрична енергія на 2020 рік

Проте у вересні додатковою угодою постачальник збільшує її на 10% - до 2,04 грн, а 8 грудня ще раз – до 2,13 грн.
 

У вересні Житомирводоканалу погодив підняття вартості електроенергії до 2,04 грн за 1 кВт
Постачальник після виграшу тендеру за ціною в 1,63 грн за 1 кВт отримав погодження у Житомирводоканалу на підняття поточної ціни до 2,13 грн

Зауважимо, що останню додаткова угода на збільшення вартості 1 кВт*год директор КП «Житомирводоканал» погодив через 2 тижня після того, як ТОВ «Велінком» запропонувало на 2021 рік ціну в 1,63 грн.
Отримати коментар про причини такого більш ніж дивного вчинку, що за собою зазнає прямі збитки для підприємства, від очільника водоканалу на момент публікації матеріалу нам не вдалося.
Слід додати, що це наведена за результатами торгів ціна далеко не сама низька. До прикладу, КНП "Обласний перинатальний центр" Житомирської обласної ради, оголосивши про купівлю 0,4 млн кВт*год, з тим же ТОВ «Велінком» підписав угоду по 1,51 грн за 1 кВт*год. І це є ще одним підтвердженням можливості того ж «Житомирводоканал» купувати електроенергію куди дешевше ніж зараз.
А від цього залежить багато в чому залежить скільки обійдеться вода, яка відпускається для населення та підприємств Житомира та довколишніх населених пунктів. Подібні зловживання й призводять до масових акцій протесту та мітингів, які котрий день не вщухають в обласному центрі.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up