Скільки бюджетні установи витрачають на юридичні послуги

Скільки бюджетні установи витрачають на юридичні послуги

Угоди на юридичні послуги часто підписують установи, де є штатні юристи. Не оголошуючи відкриті торги, послуги замовляють у близьких до керівництва людей.

Загалом за неповні півтора місяця 2021 року в Житомирській області бюджетні установи та підприємства підписали близько 90 угод на суму в понад 3 млн грн.



Безцінні адвокати

В один день, 26 січня 2021 року Оліївська ОТГ підписала дві угоди з надання юридичних послуг. Перша угода з консультування та правового інформування на суму 198 тис грн. Друга – з юридичного представництва на 138 тис грн. Обидва договори підписані з адвокатом Сергій Сачок з селища Романів Житомирської області. Щоб обійти відкриті торги, закупівлі провели за різними закупівельними кодами. таким чином громада, де є штатний юрисконсульт, сплатити додатково за юридичні послуги ще 336 тис грн в рік.

Угоду з адвокатського представництва та юридичного супроводу 21 січня 2021 року підписав державний університет «Житомирська політехніка». Сума угоди складає 144 тис грн. Цьогоріч, як і в попередні роки, договір укладають без проведення відкритих торгів з тим самим виконавцем. Ним є Володимир Остапчук – колишній начальник Житомирського міського відділку міліції. У вересні 2014 року наказом Міністра його звільнили з посади. Через суди полковник міліції поновився на посаді, а згодом, отримавши компенсацію за незаконне звільнення, вийшов на державну пенсію.
Університет регулярно підписує договори з колишнім міліціянтом починаючи з 2018 року. При цьому Володимир Остапчук отримує заробітну плату як викладач ВУЗу. У цьому ж навчальному закладі працює і його син, Максим Остапчук, займаючи посаду провідного юрисконсульта.
У цьому статусі син організовує закупівлі, в яких батько, постійно отримує перемогу.
 

Відповідальний за проведення закупівель юридичних послуг є Максим Остапчук, син переможця

Цьогоріч відповідальним за проведення закупівель у державному університеті «Житомирська політехніка» вказано Тетяну Клочок. Проте безпосередньо на угоді, поряд з підписом ректора університету знаходимо погодження від сина міліціянта, Максима Остапчука.

КНП "Житомирська обласна дитяча клінічна лікарня" підписало договір з надання послуг з консультування з юридичних питань з Оленою Васинчук. Угода, точніше цивільно-правовий договір, укладений лікарнею 4 лютого на суму 49459 грн. Зауважимо, що згідно з реєстру декларацій Олена Васинчук працює провідним юрисконсультом у філії Національної суспільної телерадіокомпанії України. Її тесть, Микола Васильчук, колишній суддя Богунського районного суду Житомира, разом з чоловіком відкрили адвокатське об’єднання.

Великі угоди на юридичний супровід уклали й комунальні підприємства. Так КП Комунальне підприємство теплозабезпечення 28 січня замовило надання послуг з адвокатської діяльності на суму 120 тис грн. Договір підписали з Денисом Сичовим, дружина котрого є радницею Житомирського міського голови. Інше КП «Управління автомобільних шляхів», 14 січня 2021 року підписало угоду на юридичні послуги з колишнім прокурором Прокуратури Житомирської області, а нині адвокатом Андрієм Басом. Сума угоди склала 90 тис грн. Обидва адвокати працюють в Юридичній компанії «Кодекс», керівником та власником якої є нинішній депутат Житомирської обласної ради від партії «Слуга народу» Олександр Дмитрук.

ПП "Юридична консалтингова компанія "ПАРТНЕРИ" найбільші угоди підписало з відділами освіти, молоді та спорту Любарської селищної та Радомишльської міської рад на суму 20 та 21 тис грн відповідно. Решта 9 угод підприємство підписало з комунальними установами та підприємствами з надання консультаційних послуг у сфері публічних закупівель в 3 тис грн кожна. Таким чином юридична компанія розраховує отримати 68 тис грн.


Консультації на мільйон
Та найбільше бюджетних коштів за надані консультації «освоїло» ПП "Агентство "Консалт". За неповні два місяці практично усі школи та дитсадки Житомирської міської ради підписали з підприємством угоди. Загалом укладено 59 договорів вартістю від 36 тис до 3 тис грн.
Характерно, що деякі з угод оприлюднювалися навіть у вихідні дні. Приміром, два договори підприємства з Житомирською гуманітарною гімназією №23 на суму 36 тис та 3,9 тис грн з’явилися на сайті «Прозорро» в неділю, 31 січня.
В цей же вихідний день, також дві угоди на 36 тис та 5,5 тис грн опублікував й ДНЗ №34 м. Житомира. Через два тижні, 14 лютого дві угоди на 36 тис та 5,5 тис грн оприлюднюй ще й Житомирський дитсадок №65.
Загалом ПП "Агентство "Консалт" напідписувало угод на 890 тис грн. Зважаючи, що сума значна і ці витрати покриваються житомирським дитсадкам та школам з міського бюджету, управління освіти могло б перебрати функцію замовника послуг на себе. До прикладу, оголосити відкритий тендер, який передбачав можливість конкуренції й потенційну участь декількох учасників, що, в свою чергу, дозволили б заощадити бюджетні кошти та отримувати закладам освіти послуги набагато дешевше.
До того ж у штаті управління освіти Житомирської міської ради є не один юрист: чому ж тоді слід витрачати сотні тисяч гривень сторонній приватній структурі на ті послуги, які здатні надати працівники управління?
Чи, можливо, в подібних угодах, де наперед усіма школами та дитсадками визначено з ким підписувати угоди, присутня негласна рекомендація зі сторони посадовців управління. До того ж небагато минуло з часу, коли заступниця керівника управління освіти Житомира опинилися в центрі скандалу через фірму своєї рідної доньки. Саме виключно ця фірма отримувала від усіх навчальних закладів бюджетні кошти за підготовку тендерних документів. Виходить, на зміну одній наближені структурі прийшла інша…

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up