Що робити, якщо продавець не приймає до оплати монети чи банкноти, які є дійсними засобами платежу

Що робити, якщо продавець не приймає до оплати монети чи банкноти, які є дійсними засобами платежу

В магазині, на ринку, в транспорті чи в будь-якому іншому закладі сфери послуг від нас відмовляються приймати в якості оплати за товар чи послугу дрібні монети чи зношені гроші.

Відсутність решти у продавця з купюр великого номіналу також часто стає проблемою саме покупця.

Чи так це повинно бути? Чи передбачена відповідальність для надавачів послуг за такі дії?

Відносини між споживачем і продавцем або надавачем послуг регулюються Порядком провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів, затвердженим постановою Кабінету міністрів України від 15 червня 2006 року.

Відео дня

Порядок регулює умови провадження торговельної діяльності суб’єктами оптової торгівлі, роздрібної торгівлі, закладами ресторанного господарства, основні вимоги до торговельної мережі, мережі закладів ресторанного господарства і торговельного обслуговування споживачів (покупців), які купують товари у підприємств, установ та організацій незалежно від організаційно-правової форми і форми власності, фізичних осіб-підприємців та іноземних юридичних осіб, що провадять підприємницьку діяльність на території України.

Касир у магазині, продавець на ринку чи інший працівник сфери обслуговування, з яким розраховується споживач за товар чи отриману послугу, ЗОБОВ’ЯЗАНИЙ ПРИЙМАТИ БАНКНОТИ І МОНЕТИ всіх номіналів, які випускає Національний банк (у тому числі розмінні, обігові монети, пам’ятні та зношені банкноти і монети), що є платіжними засобами і не викликають сумніву в їх справжності. Також вони мають забезпечувати наявність у касі банкнот для здачі(крім тих, карбування та випуск в обіг/додатковий випуск в обіг яких припинено Національним банком).

У випадку самовільного встановлення обмежень та відмови приймати у покупця чи клієнта сфери послуг монети чи банкноти, які є дійсними засобами платежу, на продавця або надавача послуг чекає адміністративна відповідальність, передбачена статею 155 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме Порушення правил торгівлі, виконання робіт і надання послуг працівниками торгівлі, громадського харчування та сфери послуг, громадянами, які займаються підприємницькою діяльністю, і тягне за собою накладення штрафу від одного до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім цього, якщо особа протягом року вже притягалась до адміністративної відповідальності за цією статтею, то передбачено покарання у виді штрафу від п’яти до двадцяти семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Юридичний Телеграм канал адвоката, к.ю.н., Головіна Д.В. «Адвокат Права»

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Віталіна Марійченко

    Цікаво, а що робити, якщо покупець не бажає приймати решту у вигляді монет, бо бачте його вони не влаштовують, а інших грошей в касі немає? Куди тоді звертатися? Як розсудити ситуацію?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up