Правда про захисні комплекти, придбані за 11 мільйонів швидкою допомогою

Правда про захисні комплекти, придбані за 11 мільйонів швидкою допомогою

COVID-закупівлі значно спростили забезпечення медзакладів обладнанням та ліками. Однак це відкрило можливість і до зловживань, коли вдаються до послуг сумнівних посередників. Окрім високих цін, приховують і походження замовлених захисних засобів, що ставить під загрозу здоров’я лікарів, які в них працюватимуть.

До середини осені 2020 року ситуація з поширенням коронавірусу почала швидко перетворюватися на критичну. І не лише в нашій країні, а й у всьому світі. Різке зростання кількості активних хворих і смертей вимагало від органів влади рішучих кроків.
Тому в стінах Житомирської ОДА 1 листопада організували термінову нараду. Результатом засідання стало рішення про перепрофілювання 5 лікарень під лікування хворих на COVID-19: лікарні №2 ім. В. П. Павлусенка в Житомирі, Житомирської центральної районної лікарні, Бердичівської міської лікарні, Коростенської центральної районної лікарні та Малинської міської лікарні.

Оголосили також план облаштування мобільних госпіталів у Житомирі та створення так званої «буферної зони», де будуть перебувати пацієнти з підозрою на коронавірусну інфекцію. Озвучувалася й необхідність залучення до роботи додаткового медперсоналу з різних лікарень та закладів вищої освіти області:

 - Безумовно, не вистачає анестезіологів і середнього медичного персоналу. Ми зараз розглядаємо можливість підключення студентів, випускників медичних ВНЗ для того, щоб розвантажити лікарів, - зазначив голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко.

Голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко (Джерело фото: сайт Житомирської ОДА)

Безперечно окремої уваги заслуговувало й належне забезпечення всім необхідним лікарів, які постійно знаходяться у постійному контакті з пацієнтами. Особливо це стосується працівників швидкої допомоги, які інфікувалися під час виконання посадових обов’язків. Оприлюднені дані про 7 смертей працівників, спричинених COVID-19, серед яких і водій швидкої допомоги.

КНУ «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Житомирської обласної ради (обласна швидка допомога) починаючи з кінця жовтня почала активно замовляти комплекти захисного одягу. Усі закупівлі провели за спрощеною процедурою звітування для запобігання поширенню, локалізації та ліквідації спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби COVID-19. Це давало змогу не проводити відкриті торги, підписуючи угоду виключно з одним постачальником без зниження ціни.

Спершу 2 жовтня, з ФОПом Вячеславом Івановим підписують договір на 254 тис грн. За його умовами підприємець з Києва має поставити 40 тис медичних масок по 3,80 грн і 2 тис медичних захисних халатів по 51 грн.
Згодом, обласна швидка допомога 12 та 20 жовтня із ФОПом Олексієм Івановим підписує дві угоди на 10 000 комплектів захисного одягу. При загальній вартості кожного з договорів 1,49 млн грн, ціна комплекту становить 298,5 грн.
Наступного дня, 21 жовтня з цим же підприємцем укладають угоди ще 2 угоди. За 122,5 тис грн він поставить 1 тис бахіл та по 2 тис медичних халатів і шапочок. У 315 тис грн коштуватимуть поставлені ним 10 тис респіраторів.
Наступного тижня, 28 жовтня, зі згаданим вище ФОПом Вячеславом Івановим підписують нову угоду на 380 тис грн. За її умовами закуплено 100 тис захисних масок по 3,80 грн.
Через день, 30 жовтня, з ним підписують угоду на купівлю 10 тис респіраторів за 315 тис грн.
Невдовзі, 6 та 9 листопада з ФОПом Михайлом Давиденком підписують ще дві великі угоди. У 2 млн 985 тис грн обійдуться обласній швидкій  допомозі 10 тис захисних костюмів. За скільки ж медичних халатів підприємця заплатять 520 тис грн.
Підсумком у цьому шквалі закупівель став укладений 10 листопада договір з ТОВ "Партнери Мед". За його умовами 10 тис захисних медичних халатів сплатять 3 млн 155 тис грн.
Загальна сума закупівель за усіма переліченими договорами склала аж 11 млн 31,5 тис грн. І між цими постачальниками ми знайшли тісні взаємозв'язки!
У прописаного в Мелітополі (Запорізька обл) ФОП Олексій Іванов контактний телефонний номер збігається з Михайлом Давиденком з Києва, який відкрив підприємця за декілька днів до підписання угоди 29 жовтня. Такий же номер вказаний і у створеного 12 жовтня ТОВ "Партнери Мед", де директором є згаданий пан Давиденко.
Цей же ж Михайло Давиденко раніше очолював ТОВ «Група компаній «Альфа Мед», співвласником якої є ще один учасник закупівель - підприємець В’ячеслав Іванов.
Щоб з’ясувати мотиви укладання договорів саме з цими постачальниками ми звернулися до медичного директора КНУ «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Житомирської обласної ради Віктора Гриньова:
- Співвідношення ціна – якість. Тільки так! – почули ми у відповідь.
- Ми створюємо запас тому що ми бачимо, що кількість інфікованих росте. Всі наші 105 бригад мають бути забезпечені ЗІЗ (засобами індивідуального захисту) з великим запасом, - додав Віктор Гриньов.

Медичний директор КНУ «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Житомирської обласної ради Віктор Гриньов (Джерело фото: СК-1).

Ми поцікавилися, хто ж є виробником ЗІЗ, і за деякий час, перетелефонувавши знову, нам повідомили, що ним є дніпровське підприємство «Релакс».
У телефонній розмові виробник повідомив, що вартість костюму становить 252 грн. По такій ціні їх продали Мирноградському центру первинної медико-санітарної допомоги у Донецькій області та військовій частині А4615.
Разом з тим, при замовленні партії від 100 тис. грн, підприємство знижує ціну на 10%. Наразі завантаженість досить висока, але вони зможуть поетапно відвантажити необхідну кількість костюмів. Якщо мова йде про мільйонне замовлення виробник прорахує індивідуальну вартість, яка буде ще нижчою.
Відповідно переплата на укладених з посередниками угодах може досягати 50%. У грошовому виразі це щонайменше 3 млн грн втрачених бюджетних коштів, які осядуть на рахунках пов’язаних між собою постачальників.
Та за деякий час на одному з місцевих інтернет-порталів з’явилася інформація, що виробником костюмів є компанія ПП «Інтекст» з м. Балта Одеської області. І їх ціна на ЗІЗ, з тотожними характеристиками, ще більш низька - лише 115 грн. До того ж КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги №3» міста Кременчука в середині жовтня закупило напряму у ПП «Інтекст» подібні комбінезони по 107 грн за штуку.
Виходить, що медичний директор або ж помилився, що малоймовірно, або ж відверто збрехав... І насправді переплата може сягати майже 6 мільйонів!
Дуже швидко, неочікувано для всіх, цією історією зацікавилася прокуратура, одразу ж порушивши кримінальне провадження.
- У п’ятницю, 20 листопада, Житомирською місцевою прокуратурою внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення за ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки), - повідомила на офіційному сайті Прокуратура Житомирської області.
- Наразі матеріали кримінального провадження передані до Житомирського відділу поліції, який проводитиме досудове розслідування. Процесуальне керівництво здійснюватиме Житомирська місцева прокуратура.
У свою чергу ми вирішили ще раз дізнатися: кому зі ЗМІ медичний лікар сказав правду. Направивши інформаційний запит, через 5 днів ми отримати офіційну відповідь з копією сертифікату походження на костюми. І яким було наше здивування, коли ми дізналися, що в сертифікаті не було ні ПП «Інтекст», ані ПП «Релакс». Виробником костюмів вказувався підприємець Дмитро Зуєнко з Харкова.
 


В сертифікаті зазначено, що вироблені захисні медичні костюми за домашньою адресою підприємця, у приватному будинку середмістя Харкова.

В цьому будинку харківський підприємець виготовляє десятки тисяч захисних костюмів для швидкої області

Залишається лише здогадуватися як підприємцю на такій невеличкій площі вдається випускати десятки тисяч захисних костюмів, дотримуючись жорстких вимог безпеки та тотальної стерильності. Хоча обман помічаємо одразу ж: у сертифікаті вказано про 10 тис захисних комбінезонів, при втричі більшому замовлені тільки в нашу область. Ось таким чином «потурбувалися» про здоров’я та безпеку своїх працівників керівництво обласної швидкої допомоги.
Чи вдасться правоохоронцям встановити істину в цій історії та розібратися - як захисні костюми потрапили до Житомира та скільки на їх перепродажі заробили посередники – поки що невідомо.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
09:51 Сьогодні у Романівській громаді відбудеться благодійний мотопробіг 09:00 Температурні гойдалки і заморозки у повітрі - прогноз погоди на сьогодні 17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up