«Голодні ігри»: за рік ціни на продукти зросли на понад 12 %. Інфографіка

«Голодні ігри»: за рік ціни на продукти зросли на понад 12 %. Інфографіка

В Україні ціни невпинно «повзуть» вгору практично на всі групи товарів і послуг. Але якщо з придбанням техніки чи одягу можна зачекати, то категорія «продукти харчування» – невід’ємна графа витрат кожного житомирянина.

 

За даними Державної служби статистики України ціни на споживчому ринку в січні 2017 року, порівняно з попереднім місяцем, зросли на 1,1%, а порівняно з січнем 2016 року – на 12,6%.

Протягом року у Житомирі найвідчутніше подорожчала молочна продукція. Так, у середньому, різниця між ціною на молоко у лютому 2016 та лютому 2017 років сягнула майже 4 гривень, що складає понад 34 %. Також відчутно «вдарили по гаманцю» ціни на м’ясо (від 7 до 12,5 %) й на хліб (14 %). Ну і, звісно, сумнозвісні ціни на гречані крупи: за 12 місяців цінники зросли на понад 15 % (без урахування того, що в деякі місяці протягом зазначеного періоду ця позначка могла сягати й ледь чи не 20 %).

Однак є категорія продуктів, яка позначилася приємним зниженням вартості. Це – овочі, надвисока ціна яких минулоріч була зумовлена поганим врожаєм на ці сільськогосподарські культури.

Відео дня

Так, найбільше подешевшали морква і капуста, ціна на які за рік зменшилася на понад 60 %. Дещо менше, але все ж відчутно впала ціна й на буряк та ріпчасту цибулю – понад 50 % «знижок». Найменше в цьому плані «порадувала» картопля – лише 7 %.

Однак попри такі приємні річні тенденції, статистика цін за один місяць нового, 2017 року все ж є не такою втішною.

Згідно з даними Державної служби статистики України, найбільше подешевшали курячі яйця – близько 15 %. Решта продуктів, котрі теж увійшли в категорію «мінус» – свинина, курятина та олія – так «порадувати» не можуть, оскільки відсоток зниження вартості складає від 4 до 0,05 %.

Через зростання витрат переробних підприємств на 6 % зросла ціна на молоко. Зростання цін на інші продукти в першу чергу обумовлені зростанням витрат підприємств на оплату праці в зв’язку з підвищенням мінімальної зарплати з 1 січня.

Відносно стабільними лишилися ціни на рис, гречані крупи та цукор – приріст коливається в межах 1-1,5 %.

Найбільше за перший місяць 2017 року подорожчали овочі – від 6 до 16,5 %. Однак це все одно менше, аніж у аналогічний період минулого року.

Експерт аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу Євген Дворник уточнив, що в лютому продовжать рости ціни на овочі та фрукти, що пов’язано з сезонним чинником. Також «підросте» в ціні м’ясо та ряд інших продуктів харчування.

«Нині спостерігається зростання закупівельних цін на живу худобу, що пов’язано з низьким рівнем пропозиції биків і корів високої вгодованості, наявністю експортних контрактів і зміною системи оподаткування, що має найбільший вплив на виробників продукції тваринництва. Тому в лютому очікується зростання цін на м’ясо в межах 5 -7%. На решті продукції можливе незначне коливання цін в межах 2-3%», – пояснив експерт.

Однак на скільки реально піднімуться ціни протягом лютого (й інших місяців) і чи вистачатиме українцям загалом і житомирянам зокрема «підвищеної мінімалки» на оплату комунальних послуг і на «поїсти» – побачимо і сподіватимемось на краще.

Анастасія Кузьмич

 

 

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040 11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 11:00 За участю прокурорів Бердичівської окружної прокуратури на потреби ЗСУ передано боєприпаси, вилучені у межах кримінального провадження 10:41 У Житомирі викрили мережу підпільних казино з десятками мільйонів прибутку photo_camera 10:20 Житомирська ОВА відреагувала на ситуацію з фінансуванням театрів 10:00 Знову перенесли судове засідання по справі Романа Кучера 09:41 ЗСУ ліквідували ще 880 окупантів 09:21 Оперативна інформація станом на 06.00 24 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 24 квітня: все про цей день, прикмети, іменини і погода у Житомирі 18:00 Сьогодні ввечері діятимуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промисловості 17:51 Збірна команда Житомирщини здобула призові нагороди на Всеукраїнських змаганнях з фігурного катання на роликових ковзанах 17:29 У Житомирі провели аудит безпеки нового скверу на розі вулиць Князів Острозьких та Київської photo_camera 17:00 У Бердичеві і Чуднові поліцейські задокументували кілька випадків нелегального зберігання наркотиків 16:39 У Житомирі судитимуть адвокатку, яка за 30 тис. доларів США обіцяла клієнту «пом’якшення покарання» 16:22 Чоловіки від 18 до 60 років не зможуть отримати консульські послуги за кордоном - про що саме йдеться? 16:20 На Житомирщині планують перейменувати 8 населених пунктів 16:01 85 ветеранських проєктів перемогли у конкурсі фінансування
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up