В Україні ціни невпинно «повзуть» вгору практично на всі групи товарів і послуг. Але якщо з придбанням техніки чи одягу можна зачекати, то категорія «продукти харчування» – невід’ємна графа витрат кожного житомирянина.
За даними Державної служби статистики України ціни на споживчому ринку в січні 2017 року, порівняно з попереднім місяцем, зросли на 1,1%, а порівняно з січнем 2016 року – на 12,6%.
Протягом року у Житомирі найвідчутніше подорожчала молочна продукція. Так, у середньому, різниця між ціною на молоко у лютому 2016 та лютому 2017 років сягнула майже 4 гривень, що складає понад 34 %. Також відчутно «вдарили по гаманцю» ціни на м’ясо (від 7 до 12,5 %) й на хліб (14 %). Ну і, звісно, сумнозвісні ціни на гречані крупи: за 12 місяців цінники зросли на понад 15 % (без урахування того, що в деякі місяці протягом зазначеного періоду ця позначка могла сягати й ледь чи не 20 %).
Однак є категорія продуктів, яка позначилася приємним зниженням вартості. Це – овочі, надвисока ціна яких минулоріч була зумовлена поганим врожаєм на ці сільськогосподарські культури.
Так, найбільше подешевшали морква і капуста, ціна на які за рік зменшилася на понад 60 %. Дещо менше, але все ж відчутно впала ціна й на буряк та ріпчасту цибулю – понад 50 % «знижок». Найменше в цьому плані «порадувала» картопля – лише 7 %.
Однак попри такі приємні річні тенденції, статистика цін за один місяць нового, 2017 року все ж є не такою втішною.
Згідно з даними Державної служби статистики України, найбільше подешевшали курячі яйця – близько 15 %. Решта продуктів, котрі теж увійшли в категорію «мінус» – свинина, курятина та олія – так «порадувати» не можуть, оскільки відсоток зниження вартості складає від 4 до 0,05 %.
Через зростання витрат переробних підприємств на 6 % зросла ціна на молоко. Зростання цін на інші продукти в першу чергу обумовлені зростанням витрат підприємств на оплату праці в зв’язку з підвищенням мінімальної зарплати з 1 січня.
Відносно стабільними лишилися ціни на рис, гречані крупи та цукор – приріст коливається в межах 1-1,5 %.
Найбільше за перший місяць 2017 року подорожчали овочі – від 6 до 16,5 %. Однак це все одно менше, аніж у аналогічний період минулого року.
Експерт аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу Євген Дворник уточнив, що в лютому продовжать рости ціни на овочі та фрукти, що пов’язано з сезонним чинником. Також «підросте» в ціні м’ясо та ряд інших продуктів харчування.
«Нині спостерігається зростання закупівельних цін на живу худобу, що пов’язано з низьким рівнем пропозиції биків і корів високої вгодованості, наявністю експортних контрактів і зміною системи оподаткування, що має найбільший вплив на виробників продукції тваринництва. Тому в лютому очікується зростання цін на м’ясо в межах 5 -7%. На решті продукції можливе незначне коливання цін в межах 2-3%», – пояснив експерт.
Однак на скільки реально піднімуться ціни протягом лютого (й інших місяців) і чи вистачатиме українцям загалом і житомирянам зокрема «підвищеної мінімалки» на оплату комунальних послуг і на «поїсти» – побачимо і сподіватимемось на краще.
Анастасія Кузьмич
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
№ 13 від 3 квітня 2024
Читати номер