За зиму хліб подорожчав на 5-10%. Ціна на нього і далі зростатиме, бо з лютого зросли ціни на газ і електроенергію для підприємств.
Про це повідомляє gazeta.ua.
Також на собівартість виробництва хліба вплинуло підвищення мінімальної зарплати від 1 січня 2017 року вдвічі – до 3,2 тис. грн. Та ще й податки на неї за кожного працівника пекарні виростуть мало не вдвічі. Ті, хто працював на межі рентабельності, - закриються. Це означає - менше хліба в продажу та менше конкуренції. Є загроза монополії.
Також вплинуло скасування пільг для сільгоспвиробників, адже вони часто – й пекарі. А це – ще плюс 20% до ціни на хліб.
Експерти кажуть, що вартість хліба зростатиме, аж доки не досягне європейської - близько 17 грн за хлібину.
"Хліб дорожчатиме. "Український" додасть у ціні 50-55 копійок. Батон – копійок 40. Дорожчатимуть і смаколики – плюс близько 10%. Але виробник змушений це робити, інакше просто не виживе", - говорить аграрний експерт Денис Марчук.
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
№ 13 від 3 квітня 2024
Читати номер