Дорого і багато: стало відомо, за які автомобілі потрібно платити транспортний податок

Дорого і багато: стало відомо, за які автомобілі потрібно платити транспортний податок

У 2021 році оподатковуються транспортним податком легкові автомобілі, випущені не більше п’яти років тому, середньоринкова вартість яких становить понад 2 250 000 грн.

Транспортний податок 2021: хто буде сплачувати

Враховуючи, що з 1 січня 2021 року розмір мінімальної заробітної плати становить 6 000 грн, об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, середньоринкова вартість яких становить понад 2 250 000 грн. Також автомобіль має бути не старше п'яти років.

Платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі. Вартість авто визначається за спеціальною методикою Кабміном. До уваги беруть марку авто, модель, рік випуску, об’єм циліндрів двигуна, типу пального. Ставка податку складає 25 тисяч гривень за календарний рік за кожен легковий автомобіль, що є об'єктом оподаткування.

Для фізичних осіб контролюючі органи самі обчислюють суму транспортного податку, яку має сплатити платник, і до 1 липня поточного року за місцем реєстрації надсилається повідомлення-рішення, в якому вказана сума та реквізити для оплати. Податок сплачується фізособою, починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об'єкт. 

Відео дня

Юридичні особи самостійно обчислюють суму податку щороку і не пізніше 20 лютого подають декларацію до контролюючого органу за місцем реєстрації об’єкта оподаткування.

Яке покарання чекає тих, хто не буде платити податок

За одну одиницю автотранспорту, що підпадає під вимоги, треба сплатити 25 тисяч гривень протягом 60 днів, в іншому разі сума податку буде рости. При цьому в перші 90 днів можна відбутися штрафом в 10%, після цього періоду – штраф 20% від суми податку, плюс транспортний засіб можуть заарештувати. Автомобілем можна буде користуватися, але не можна буде продати його або подарувати. До того ж податкова може заарештувати автомобіль, продати його, з цієї суми утримати податок, а решту повернути власнику.

Які можливі автомобільні нововведення чекають на українців

В Україні планують зробити обов’язковим технічний огляд автотранспортних засобів з 2022 року. Однак вводити його будуть поступово. Про це заявив міністр інфраструктури Владислав Криклій. За його словами, почати вводити техогляд можуть з переобладнаних автомобілів, які вперше ввозяться, оскільки такі транспортні засоби все одно проходять сертифікацію.

Також народні депутати запропонували нову схему розмитнення автомобілів на європейській реєстрації. Пропонують провести митне оформлення «єврономерів», без врахування вартості автомобіля та сплати ввізного мита, а базою оподаткування ПДВ встановити виключно акцизний податок. Сума акцизного податку має визначатися платником податку за ставкою, яка залежить від віку транспортного засобу, об’єму двигуна та типу пального.

Що таке транспортний податок

За своїм призначенням транспортний податок є податком на майно. Таким же, як податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (квартира або гараж), та плата за землю. 

Розмір транспортного податку не залежить від вартості авто. Його ставка фіксована – 25 тис. грн на рік за кожен автомобіль, що підлягає оподаткуванню. Сплачується податок до місцевих бюджетів.

Платниками податку є фізичні особи та юридичні особи. Платять вони його по-різному. Юридичним особам потрібно розраховувати податок самостійно і сплачувати щомісяця рівними частинами.

Громадянам про необхідність сплати повідомляє місцева податкова служба. Після отримання повідомлення у власників дорогих авто є два місяці на те, щоб переказати річний платіж.

Світлана Цимбалюк

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up