За рік борщ зі свининою подорожчав на 16%, а вегетаріанський – на 70%.
Про це повідомив генеральний директор Української асоціації торговельних мереж Олексій Дорошенко.
Ми взяли найпростіший рецепт борщу: свинини – 600 гр, картопля та буряк – по 500 гр, капуста – 300 гр, морква та цибуля – по 200 гр, вода – 3 л, лавровий лист, сіль, чорний перець – за смаком, сметана – 200 гр, головка часнику – 50 г.
А пісний борщ ми готували та рахували за таким же рецептом, але без м’яса та сметани. Цього достатньо на 10 великих тарілок борщу.
Починаємо приготування цієї смачної страви за середніми цінами в країні, згідно офіційних даних. Вартість часнику взята в торговельних мережах. До вартості борщу ми не включаємо питну воду, лише тому, що не має середнього показника за даними статистики, а також лавровий лист, сіль, чорний перець – ці продукти мало впливають на динаміку ціни.
За рік вартість борщу з м’ясом зросла на 16%, або на 14,9 грн. Ця страва станом на січень 2019 року обходиться в середньому по країні в 104,8 грн, тоді як станом на січень минулого року коштувала 89,9 грн. На початку цього року тарілка борщу коштувала 10,5 грн.
Свинина – 600 гр. У січні 2018 року – 66 грн, у січні 2019 року – уже 70 грн. Зростання за рік на 6%.
Картопля – 500 гр. Січень 2018 року – 3,2 грн, за рік – 4,7 грн. Картопля подорожчала на 47%.
Буряк – 500 гр. Початок минулого року – 3,5 грн, січень 2019 р – 6,2 грн. Ціна зросла на 77%.
Капуста – 300 гр. У 2018 р – 1,5 грн, у 2019 р – 3,4 грн. Вартість зросла більше ніж у два рази.
Морква – 200 гр. На початку 2018 року – 1,4 грн, у січні 2019 р – 2,5 грн. Купуємо на 78% дорожче.
Цибуля – 200 гр. 2018 р – 1,1 грн, 2019 р – 3,7 грн. Зростання за рік відбулось більше ніж в три рази.
Часник – 50г р. Січень 2018 р – 3 грн, у 2019 р – 2,8 грн. Вартість зменшилась на 5%.
Сметана - 200 гр. У січні 2018 р її можна було придбати за 10,2 грн, а на початку цього року за 11,5 грн. Вона подорожчала на 13%, або на 1,3 грн.
Скоро Великий піст, а це найбільш значимий, найсуворіший і найтриваліший піст у році, який починається цього року вже 11 березня, а закінчується 27 квітня, напередодні Великодня. За рік вартість пісного борщу зросла на 70%, або на 9,6 грн. Ця страва станом на січень 2019 року обходиться в середньому по країні в 23,3 грн, тоді як станом на січень минулого року коштувала 13,7 грн. Порція смачної вегетаріанської страви коштувала на початку цього року 2,3 грн.
Нагадаємо, що інфляція за минулий рік становила 9,8%. Але, як бачимо, борщова інфляція є значно вищою.
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
№ 11 від 20 березня 2024
Читати номер