Як зміниться відповідальність за порушення правил паркування?

Як зміниться відповідальність за порушення правил паркування?

Наприкінці березня Президент України Петро Порошенко підписав закон, який посилює відповідальність за порушення правил паркування.

Закон має низку нововведень: від штрафів за неоплачене паркування до переліку підстав для евакуації авто. Документ набуде чинності 27 вересня, тож українці мають ще майже півроку, аби ознайомитись та підготуватись до нових правил.

За що каратимуть водіїв? У новому законі йдеться про порушення правил зупинки, стоянки та паркування, несплату паркування на платному майданчику, а також паркування на місцях для осіб з інвалідністю. Крім того, закон передбачає 17 конкретних випадків евакуації. Зокрема, якщо автомобіль стоїть на проїжджій частині у два або більше рядів, на залізничних переїздах, трамвайних коліях, на пішохідних переходах, а також на зупинках громадського транспорту.

Як фіксуватимуть порушення? Напевно, найважливіша новація закону – це запровадження автоматичної фото- та відеофіксації порушень. За інформацією МВС, стаціонарні камери встановлять на стовпах, шляхопроводах та у громадському транспорті. Інформація з камер надходитиме до центрів обробки даних, де за результатами перевірки поліцейські складатимуть постанову із датою, часом та місцем порушення. Цікаво, що при фіксації порушень у режимі зйомки не буде особистого спілкування з поліцейським. За задумом авторів закону, це мінімізує корупцію на дорогах.

Відео дня

Хоча, звичайно ж, право виписувати штрафи залишається і за патрульними. До того ж, крім них, штрафувати та проводити евакуацію зможуть спеціальні інспектори з паркування. Вони обов'язково фіксуватимуть порушення на фото чи відео. Інспектори не прийматимуть готівку за виписані штрафи на місці правопорушення. Інформація буде вноситись до реєстру адміністративних порушень у сфері безпеки дорожнього руху, після чого водій отримуватиме на пошту відповідну постанову.

«Інспектор відправляє запит до єдиного реєстру транспортних засобів, отримує відповідь по власнику і може притягати до відповідальності. Залишає відповідний корінець під лобовим склом», – пояснює виконувач обов'язків директора КП «Київтранспарксервіс» Олександр Німас.

Важливо, що до відповідальності притягатимуть особу, на яку зареєстроване авто. Через це можуть виникнути певні складнощі із автомобілями з іноземною реєстрацію, які у народі прозвали «євробляхами». Якщо авто у країну ввіз іноземець, постанова про правопорушення йому буде вручена при перетині кордону, а відмова від оплати штрафу може стати підставою для заборони в'їзду до України.

Чи зростуть штрафи? Штрафи за порушення правил паркування збільшуватись не будуть. Їхні обсяги залишаться у межах від 255 до 510 грн. Мінімальний штраф за паркування на місцях, призначених для людей з інвалідністю, складатиме від 1020 до 1700 грн. Штраф за несплату паркування на платному майданчику дорівнюватиме 20-кратному розміру вартості однієї години. Тобто якщо година паркування коштує 20 гривень, водій повинен буде сплатити штраф 400 грн. Новий закон дозволить містам впроваджувати автоматизовану систему контролю оплати паркування, яка збиратиме інформацію про сплату паркування або її відсутність.

Якщо авто евакуювали, то зі штрафного майданчика його можна буде забрати одразу після сплати штрафу і вартості послуг транспортування та зберігання. Відповідно до тарифів затверджених МВС, евакуація коштуватиме близько 720 грн, зберігання за добу – 144 грн.  

У разі погашення штрафу протягом 10 днів з'явиться можливість отримати знижку 50%. Тобто в рамках пільгового періоду при сплаті половини штрафу адміністративне стягнення вважатиметься повністю погашеним.

Цікаво, що, згідно з даними Державної служби статистики, навіть у містах-мільйонниках до відповідальності за несплату паркування у середньому притягають лише одного порушника на день. Новий закон покликаний змінити ситуацію. Головним чином, не через покарання, а через самодисципліну водіїв.

Центр громадського моніторингу та контролю


 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:39 135 таких викликів щодо домашнього насильства опрацювали бердичівські поліцейські з початку року 12:20 Вбив сусіда і закопав на своєму городі – жителя Бердичівського району засудили до 14 років позбавлення волі 12:00 Дворічний хлопчик постраждав під час ДТП на вулиці Покровській у Житомирі photo_camera 11:39 У цей вечір розквітнуть жоржини. Співачка Наталія Бучинська презентує нову концертну програму у Житомирі (Новини компаній) play_circle_filled photo_camera Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 11:19 Подружжя з Житомира організувало злочинну схему продажу гуманітарних автомобілів для ЗСУ photo_camera 11:10 Мистецтво розмови: як володіти англійською мовою впевнено та природно після курсів (Новини компаній) 11:01 У Народицькій ТГ виявлено самовільну порубку 11-ти дерев вільхи 10:40 Віталій Бунечко: Дякую усім, хто боронить нашу країну та унеможливлює просування окупантів photo_camera 10:21 Відкрито реєстрацію на весняну сесію Школи місцевого самоврядування 10:00 Житомир попрощався з двома Захисниками - "на щиті" повернулися Сергій Гончарук і Андрій Горобець 09:39 Ще 840 окупантів знищені на українській землі 09:21 Оперативна інформація станом на 06.00 19 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 19 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up