Гроші зі сміття: хто вимітає мільйони з бюджету Житомира

Гроші зі сміття: хто вимітає мільйони з бюджету Житомира

З ліквідацією комунальних ЖЕКів кошти на прибирання вулиць сплачують декільком приватним структурам. Незважаючи на численні порушення та відкриту змову, багатомільйонні прибутки дістаються фірмам депутата міськради Володимира Тичини та екс-керівниці управління житлового господарства Світлані Півоваровій.

Для ефективного прибирання вулиць Житомира у будь-яку пору року придбали спочатку одну, а потім три сучасні вакуумно-прибиральні машини «Джонсон». Згодом ще дві тротуароприбиральні машини та додаткове зимове обладнання для прибиральних машин. Витративши на техніку чималі гроші, – 9,2 млн грн – тодішнє керівництво міста у 2013 році запевняло, що КП «Управління автомобільних шляхів» (УАШ) здатне власними силами швидко навести чистоту в усьому місті.

Відео дня

Світлана Півоварова на представленні у 2013 році прибиральної техніки. Фото: архів міськради

Минуло декілька років, і ситуація кардинально змінилася. Замість самостійного прибирання вулиць, УАШ залучає до виконання робіт сторонніх виконавців, сплачуючи мільйони з бюджету. Самі ж дороговартісні машини за мінімальними тарифами здаються в оренду.

Комунальна королева

Серед «улюблених» підрядників УАШ особливе місце посідає ПП «КВЖРЕП № 8», яке в народі ще називають приватним ЖЕКом Світлани Півоварової. Починаючи з 2017 року з підприємством уклали угод на прибирання на 6 млн грн. До того ж часто всупереч інтересам громади.

До прикладу, у вересні 2017 року УАШ оголосило тендер на прибирання 40,2 тис. кв. м тротуарів. Планувалося витратити 293 777 грн. Участь у торгах взяв, окрім згаданого приватного, ще й комунальний ЖЕК. Пропозиція КП «ВЖРЕП № 9» виявилася дешевшою. Його спочатку визнають переможцем, але згодом рішення скасовують. Причиною стало несвоєчасне подання (із затримкою в один день) довідки про несудимість керівника і оригіналів документів міськраді.

Цього ж дня протоколом тендерного комітету перемогу здобуває ПП «КВЖРЕП № 8». Однак жодних документів як переможець так і не надає. В УАШ закривають на порушення очі і підписують договір з більш високою ціною.

У грудні 2017 року оголошується новий тендер на 530 тис. грн з прибирання тротуарів. Учасники все ті ж, але цього разу нижчу ціну пропонує КВЖРЕП № 8. З підприємством підписують договір, попри те, що подано прострочену довідку з податкової. Чинність довідки про відсутність боргів завершилася 13 січня, а подана КВЖРЕП № 8 лише 15 січня.

За останні 2 роки комунальне та приватне підприємство 9 разів спільно беруть участь у тендерах. У останніх торгах пропозиції подали практично одночасно, з різницею в годину. І знову перемогу здобуває приватний ЖЕК. За прибирання 14 вулиць протягом 6 місяців КВЖРЕП № 8 сплатять 1 млн 79 тис. грн. Разом з укладеним у січні договором та липневою угодою отримуємо майже 2,5 млн. грн. за очищення у 2019 році 1,6 % всіх вулиць Житомира!

Неймовірна удача в освоєнні бюджетних коштів КВЖРЕП № 8 пояснюється постаттю Світлани Півоварової. За понад 20 років роботи у комунальній сфері міста пані Півоварова накопичила чималий досвід та міцні зв’язки. Їй підпорядковувались всі комунальні ЖЕКи, включно з ВЖРЕП № 9, в якому незмінно керує її давній друг Михайло Ченков.

Світлана Півоварова (крайня зліва) та  верхзу Микола Ченков (крайній справа). Фото - соцмережі

Створене ще у 2013 році, КВЖРЕП № 8 спочатку оформлюється на зятя – Євгена Дікова. Після звільнення з посади керівника управління житлового господарства Світлана Півоварова стає директором та єдиною власницею підприємства.

Склад виконавчого комітету Житомирської міськради. Скріншот з сайту міськради

Потрапляння до складу виконавчого комітету Житомирської міської ради дозволяє зберігати вплив на розподіл бюджетних коштів. Завдяки прийнятим рішенням виконкому, щороку все більше витрачається на прибирання тих вулиць, де в підсумку переможцем стає КВЖРЕП № 8 Світлани Півоварової.

 

Сміттєвий король Крошні

Ще одним успішним переможцем тендерів з прибирань є депутат міськради Володимир Тичина. На належні йому декілька структур з бюджету міста сукупно надійшло більше 5 млн грн.

Починав майбутній власник приватного ЖЕКу з керівництва комунальним. На базі ліквідованого КП «ВЖРЕП № 4» він створює однойменне власне підприємство. Отримавши практично монополію з обслуговування житлового фонду у мікрорайоні Крошня, невдовзі розширює свій бізнес збором і переробкою сміття.

Заради отримання грошей з бюджету Володимир Тичина вдається до певних маніпуляцій, які можна вважати класичною тендерною змовою. Саме так відбулося під час оголошених у червні цього року закупівель з прибирання тротуарів. Замовником виявилося все те ж знайоме нам КП УАШ, яке планувало витратити 306 тис. 320 грн.

Скріншот з тендеру послуг з прибирання

У торгах взяло участь одне з підприємств депутата, ПП «Крошня – ВЖРЕП № 4», та ПП КАТП-0638. Обидва підприємства зареєстровані за однією ж і тією адресою: вул Отаманів Соколовських, 7. Однаковий контактний телефон. І навіть електронну адресу КАТП-0638 зазначає [email protected].

Вдаючись по суті до імітації конкуренції, власницею ПП КАТП-0638 за декілька тижнів до торгів стає Наталія Прищепа, а керівником Дмитро Виговський.

Можна було б повірити, що прямого зв’язку між ними немає. Але переглядаючи подані документи, знаходимо договір на оренду приміщень. У ньому зазначено, що приватний підприємець Володимир Тичина здає в оренду приміщення ПП КАТП-0638. У реквізитах сторін знаходимо його підпис як керівника підприємства.

До того ж юридична адреса приватного підприємця Володимира Тичини збігається з адресою реєстрації Наталії Прищепи. Обоє прописані в тому ж приватному будинку і є, скоріш за все, близькими родичами.

Увесь транспорт за договором КАТП-0638 також орендує у Володимира Тичини. І тут знову ж знаходимо його підпис як керівника підприємства.

У квітні 2019 року на сесії Житомирської міськради вирішили закрити КП «Управління автомобільних шляхів». Все майно та борги передали КП «Зеленбуд», яке стало правонаступником ліквідованого підприємства. За словами влади, метою є «посилення ефективності та вдосконалення роботи комунальних підприємств».

Однак, заглянувши у судовий реєстр, переконуєшся, що справа в численних кримінальних провадженнях за проведеними УАШ тендерами. Чи це дорожні роботи, чи придбання пального або ж піску – щоразу переплачували або ж за завищеними цінами, або ж за фактично не виконані роботи чи неякісну продукцію. Припинення роботи підприємства дозволить приховати історію корупційних оборудок і ухилитися від відповідальності, щоб продовжувати набивати кишені депутатів та членів виконкому через інше КП.

Ми зі свого боку вже подали скарги про виявлені порушення до Держаудитслужби та відділення Антимонопольного комітету і з нетерпінням чекатимемо результатів їх перевірок, про які обов’язково повідомимо читачів.


Матеріал підготовлено в рамках проекту «Сприяння прозорості влади у Західній Україні», шо реалізовується ГО «Рівненський центр «Соціальне партнерство», за фінансової підтримки National endowment for democracy.
 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
09:21 Оперативна інформація станом на 06.00 19 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 19 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній) 15:40 У Житомирі поліцейські охорони виявили заборонену речовину у відвідувача крамниці 15:20 Оголошено прийом заявок на національний конкурс «Благодійна Україна-2023» – «Благодійність на захисті України» 15:03 Завтра циклон принесе в Україну дощі з мокрим снігом і похолодання 15:00 #плічопліч: У Житомирі відбувся міський етап змагань зі спортивного орієнтування photo_camera 14:42 На проспекті Миру автомобіль збив пішохода - постраждалий госпіталізований 14:20 Сьогодні розпочався Великий піст: тривалість, правила і заборони 14:00 У Житомирі продовжується опалювальний сезон 12:43 Захворюваність на грип і ковід на Житомирщині знову зросла 12:21 У фігуранта справи «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка діагностовано гострий інфаркт 12:00 17-23  березня проводиться  Міжнародний тиждень здоров’я підлітків
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up