Чи оприлюднить Житомирська міськрада дані про місцезнаходження громадського транспорту в режимі реального часу?

Чи оприлюднить Житомирська міськрада дані про місцезнаходження громадського транспорту в режимі реального часу?

Антимонопольний комітет вважає, що органи місцевого самоврядування мають викладати дані про місцезнаходження громадського транспорту в режимі реального часу на власному офіційному вебсайті

АМКУ визнав, що отримання даних за договором не є відкритими даними. 

Антимонопольний комітет вважає, що органи місцевого самоврядування (зокрема, мова йде про Київ та область, але це стосується і інших регіонів України, тобто Житомира також) мають викладати дані про місцезнаходження громадського транспорту в режимі реального часу на власному офіційному вебсайті та Єдиному державному вебпорталі відкритих даних. Так, як цього вимагає законодавство.

На сьогодні отримати цю інформацію можна єдиним способом - уклавши договори з підприємствами-перевізниками, проте цей спосіб важко назвати оптимальним чи зручним.

Відео дня

В повідомленні йдеться про наступне:

"Київське обласне територіальне відділення (Північне) Антимонопольного комітету  рекомендувало Київській та Броварській міським радам оприлюднити інформацію про місцезнаходження громадського транспорту в режимі реального часу на своїх офіційних вебсайтах".

Про це повідомив голова відділення АМКУ Олексій Хмельницький у Facebook.

"7 липня адмінколегія відділення надала Київській міській раді та Броварській міській раді обов’язкові для розгляду рекомендації, а саме: припинити бездіяльність, яка полягає у не оприлюдненні на власному офіційному веб-сайті даних про місцезнаходження громадського транспорту в режимі реального часу та не завантаженні їх на Єдиний державний веб-портал відкритих даних, що може мати негативний вплив на конкуренцію", - написав Хмельницький.

Він зазначив, що територіальним відділенням АМКУ проводилось дослідження дій органів місцевого самоврядування під час оприлюднення на їх офіційних вебсайтах інформації про рух громадського транспорту в режимі реального часу та завантаження її на Єдиний державний веб-портал відкритих даних у територіальних межах м. Києва та Київської області.

Хмельницький зауважив, що будь-який суб’єкт господарювання може укладати договори, наприклад, з підприємствами й отримувати від них дані про рух транспорту. Однак такий метод отримання інформації може бути бар’єром для вступу на ринок послуг з надання інформації про місцезнаходження громадського транспорту в режимі реального часу, оскільки потребує докладання значних зусиль, людських ресурсів, у тому числі кваліфікованих кадрів, для створення відповідних комп’ютерних програм, коштів тощо.

При цьому, альтернативою є виконання органами місцевого самоврядування вимог законодавства, в частині оприлюднення та регулярного оновлення на своїх офіційних веб-сайтах даних про місцезнаходження громадського транспорту в режимі реального часу, а також завантаження їх на Єдиний державний веб-портал відкритих даних. За таких умов будь-яка особа зможе вільно копіювати, публікувати, поширювати, використовувати, у тому числі у комерційних цілях, у поєднанні з іншою інформацією або шляхом включення до складу власного продукту зазначений вище набір даних про рух громадського транспорту, що у свою чергу матиме позитивний вплив на конкуренцію на вказаному ринку.

За словами Хмельницького, на офіційному веб-сайті Київської міської ради та Броварської міської ради, а також на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних не розміщено такої інформації у формі відкритих даних. Через це суб’єкти господарювання не можуть отримати відкриті дані про місцезнаходження громадського транспорту в режимі реального часу у м. Києві та м. Бровари.

Про результати розгляду рекомендацій Київрада та Броварська міськрада зобов’язані повідомити АМКУ протягом місяця.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:20 Податківці Житомирщини розповіли, хто звільняється від сплати мінімального податкового зобов`язання 11:09 Пухнастики шукають господарів: оголошення станом на 20 квітня 09:51 Сьогодні у Романівській громаді відбудеться благодійний мотопробіг 09:00 Температурні гойдалки і заморозки у повітрі - прогноз погоди на сьогодні Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up